Магьосникът, който скри гръцкия дълг

Или как Атина се добра до еврото и еврозоната
Обновена: 9 фев 2012 18:00 | 5 фев 2012 13:02,
147
Магьосникът, който скри гръцкия дълг

Гърция е в сърцето на тежката криза в Еврозоната, но дали ловките умения на гръцките статистици да прикриват негативни данни за икономиката в миналото не доведоха до финансовия срив на балканската страна, чудят се от BBC.

„Наричахме го „Магьосникът”, защото можеше да направи всичко да изчезне. Първо скри инфлацията, след това и дефицита”, спомня си гръцкият икономист Миранда Ксафа, която през 90-те работи в инвестиционна фирма в Лондон, докато страната й се готви да въведе еврото.

По това време Ксафа е напълно наясно, че гръцката икономика не е готова за влизане в Еврозоната, че данните, предоставяни от правителството не отразяват реалността.

Ръководителят на Гръцкия национален статистически институт (Елстат) е човекът, оформящ данни, които са далеч от истината. Той и поверената му институция влизат в ролята на магьосника, прикриващ инфлацията и дефицита.

Новият бюджетен пакт, който 25 от 27 членки на ЕС договориха тази седмица, предвижда ограничение за бюджетния дефицит до 3% от БВП. От BBC припомнят, че същите тези 3% са договорени много по-отдавна. А именно през 1992 година по силата на Договора от Маастрихт, който на практика довежда до създаването на единната европейска валута.

Но някои страни пристъпват това споразумение. В случая с Гърция, става въпрос за нарушаване на договорката от самото начало. Атина просто преиначава икономическите си показатели, за да се присъедини към Еврозоната.

Как става „магията”?

„Да погледнем към гръцките железници. Те губеха милиарди евро годишно”, спомня си Ксафа.

„Реално там имаше повече служители, отколкото пътници. Един бивш министър, Стефанос Манос, дори призна, че по онова време е било по-евтино за държавата да праща таксита на хората, вместо да ги превозва с влакове”, допълва тя.

Властите обаче прилагат „тънък” трик, за да скрият проблема. Железниците пускат акции, които се изкупуват от правителството. Процедурата минава за финансова транзакция, а не като държавен разход. И не се отразява в бюджетния баланс.

С подобни маневри, Гърция покрива критериите от Маастрихт и е приета в Еврозоната на 1-ви януари, 2001-ва година. Само 3 години по-късно обаче представената илюзорна картина вече е почти изцяло разобличена.

В тази година има смяна на правителството. Дясноцентристите взимат властта, а Петер Дукас е назначен за зам.-министър на финансите и отговаря пряко за изготвянето на бюджета.

„Повиках при мен висши служители от министерството и поисках от тях подробности за бюджета, който беше приет само 2,5 месеца преди да вземем управлението”, спомня си Дукас.

„Казах им да не се притесняват да ми кажат истината, реалната картина”, уточнява той.

И я получава – разликата между публикувания дефицит и реалния е огромна – цели 7,5% от БВП. И действителното задължаване е цели 8,3 на сто. Дукас алармира кабинета, че са необходими спешни мерки и драстични съкращения за влизане в рамката на 3-те процента, записани като условие в Договора от Маастрихт.

Дукас обаче получава следната реакция: „Слушай, предстоят ни Олимпийски игри в Атина след няколко месеца и просто не можем да си позволим народен гняв и ежедневни стачки точно преди Олимпиадата”.

Така вместо реформи, Гърция залага на заемите, за да покрива дефицита си. А банките са готови да раздават кредити с охота. Никой не се страхува, че Атина може да фалира, защото валутата й е същата като тази на водещата икономическа сила Германия. С други думи – има повече от солидна защита.

И така гръцкото правителство започна да трупа кредити на много ниски лихви. Условията са изключително изгодни. В очите на кредиторите Гърция на практика значи Германия.

Те подценяват риска от рухване на гръцката финансова пирамида. И сега всички ще трябва да си платят за това лекомислие.

От BBC не пропускат да акцентират върху факта, че Германия и Франция също са дали лош пример. Защото и те са си позволявали да нарушават установените в Маастрихт фискални правила.

Вечно дисциплинираната Германия е в трудно положение след обединението и появилата се голяма дупка в бюджета. И пристъпва правилата. А когато една водеща сила „съгреши”, едва ли е изненада, че и малките държави си го позволяват.

Така че урокът от историята трябва да е следният – правилата трябва да важат за всички и да се спазват от всички. А големите сили не трябва да си позволяват грешни стъпки, защото тогава трудно могат да изискват от по-малките да са коректни и дисциплинирани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
1
 
1
 
! Отговори
dedenze преди 12 години
Много са византийските магьосници - евалла!dedenze.blog.bg/politika/2012/02/16/orevahme-gyrciia-a-zashto.902987
123
2
 
7
 
! Отговори
Подгушник преди 12 години
Айде да направим абракадабра и китай да купи гърция, после да я подари на българия.Чиста работа.
122
6
 
7
 
! Отговори
Дебелия преди 12 години
Изобретих гръцка укачалка .Укачалката е със дървени фалуси ,тъй че гърците като се слагат дрехите си на нея да знаят какъв *** ги чака .Това много ще им помогне да преодолеят кризата по лесно .
121
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
***,що сички са налазили гърците с 300 милиарда дълг, като Италия има 3 трилиона,а Англия-9?!
120
8
 
30
 
! Отговори
СТИГА С ТАЗИ ГЪРЦИЯ преди 12 години
СТИГА С ТАЗИ ГЪРЦИЯ!!! Ние Сме цъфнали и вързали ,че ще ожалваме Гърците !!! ТЯХНАТА ДЪЛГОВА КРИЗА Е ИЗКУСТВЕНО СЪЗДАДЕНА !!! Прсто такъв е плана на световния елит-Масони.
119
0
 
3
 
! Отговори
до 135 преди 12 години
може да е виетнамски донг или тайландски бахт.
118
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Имам няколко познати гърци, чиито коментар по повод на кризата -Ние се изнесохме от Гърция навреме.Единият живее в Румъния от 12 години.Другият е в БГ.Доколкото познавам гърците в кръвта им е да бъдат лукави, да мамят, да се мислят за велика нация от която започва съвременната цивилизация.Занимават се основно с търговийки и далаверки, но не и с работа.Това стои според мен в основата на сегашната криза т.е. манталитетът им.По ирония на съдбата още преди 12 години сп.Економист предрече сегашната криза там.Сега там се разиграва една истинска гръцка трагикомедия, но настъпва и момента на истината- плащането.Жалкото е,че и обикновените гърци ще го отнесат.
117
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гърците са измислили секса, а римляните са добавили жената в него !!!!!!! ;!),,,,,,,,,
116
5
 
32
 
! Отговори
чичо Тиквичка преди 12 години
Има малка грешка в думата. Не магьосник, а БАНДИТ. Такива като него са за въжето!
115
7
 
82
 
! Отговори
мечтател преди 12 години
Сценарий: Македония и Албания се обединяват, после признават, че са българи и стават част от България, купуваме част от фалирала Гърция и БЪЛГАРИЯ на 3 морета!
114
4
 
47
 
! Отговори
Стършел преди 12 години
Сега да се намеси Международния трибунал и да осъди виновниците, защото това си е повече и от военно престъпление......закопаха целия Европейски съюз!
113
3
 
28
 
! Отговори
xD преди 12 години
ГЪРЦИЯ ЩЕ ФАЛИРА ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА,по интересно е че готвят военни сделки за закупуване на техника за около 5 милиарда
112
8
 
30
 
! Отговори
conservator преди 12 години
Накрая ще се вземе решение Европа да плати сметката, а Гърция да върне парите на вноски през следващите години. Високата инфлация на еврото, която се очаква, ще оправи дълга на гърците, който не е кой знае колко голям спрямо БВП на Гърция.Не забравяите, че новите членки еврозоната ще платят част от дълга, разширявайки пазара на еврото.
111
2
 
23
 
! Отговори
212 преди 12 години
BBB, поне почети малко история и не се излагай като кифладжия. Гърците (данайците) са племе, идващо от Етиопия. И са по-близки генетично до етиопците, отколкото до европейците. А това какво са откраднали е друга тема, нямаща място тук.....
110
7
 
70
 
! Отговори
Балтазар преди 12 години
Гърците са по народ от нас .... това си е от Византия--Хора, запомнете веднъж завинаги - такава държава Византия никога не е съществувала. Имало е Източна римска империя и гърците са били един от народите, населяващи територията й. Всички живеещи в Римската империя са наричани ромеи, т.е. римляни. Гърците, също като макетата, са крадци на история и си присвояват историята на всички народи, живели на територията на Римската империя. Гърците не са имали държава до 1830 г., без опит са и фалират.
109
41
 
28
 
! Отговори
BBB преди 12 години
Гърците са по народ от нас .... това си е от Византия още, нищо не успя да ги пречупи и да ги заличи, и накрая пак излъгаха всички и пак са най-отгоре на филията, ние се чупим от бачкане по 8-10 часа и вземаш накрая 600 лв, а ония цял ден в кафето стои и играе табла и взема 1000 евро, ама в живота е така, кой, както си го направи.Успешен работен ден :)
108
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ama Etiopia ne e li i tq makedonska zemq be?
107
1
 
61
 
! Отговори
ico33 преди 12 години
Обичам България ,но помнете гърците са хитри единни и ще се оправят..но ние ,ако продължаваме да търпим тия крадливи нагли гноми (без значение от цвета)няма да се оправим НИКОГА! Позитивен човек съм,но това е реалността!
106
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тъпите гърчоля не си дават сметка, че парите, които има дават в момента са смъртоносен капан за тях. И вместо протести и източване на държавата им с фиктивни разходи, пенсии и т.н. трябва да си седнат на *** и да правят БВП, иначе ги чака много неприятен развой на събитията. Сега започнаха да излизат вече далаверите, които се случват десетки години в Гърция - пенсиите на 23 хиляди несъществуващи пенсионери, излишни заплати и т.н. Е това ще им е троянския кон за тях (помощта от ЕС).
105
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
116, нещо си се объркал. Много по-вероятно е след като Гърция спре да може да си плаща, Турция много бързо да се сдобие с целия Кипърм евентуално и с други гръцки острови. На кредиторите им е през к*ра кой ще плаща, важното е някой да го направи, щом Гърция няма да може. А какво ще струва това на самата Гърция, не е проблем на останалите. Дори и на нас може да ни предложат ако имаме едни 30-40 милиарда евра и искаме, да влезем до 5-10 г. до Солун, че и до където си харесаме, само някой да плати.