Терористи от "Ал Кайда" - босове на фирми в Румъния

Иракчаните били използвани в мащабна мрежа за данъчни злоупотреби
Обновена: 13 фев 2012 18:04 | 13 фев 2012 16:19, Елка Василева
23
Терористи от "Ал Кайда" - босове на фирми в Румъния
Снимка: архив, Reuters

Петима терористи от „Ал Кайда“ фигурират като собственици на близо 150 компании в Румъния, от които данъчните служби трябва да съберат милиони евро, пише днес в. "Адевърул".

Петима иракчани са идентифицирани от прокурорите от Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма като членове на „Ал Кайда“, издирвани в цял свят за атентати срещу съюзническите сили. Те са използвани в Румъния в мащабна мрежа за данъчни злоупотреби, която облагодетелства румънски и чуждестранни граждани, пише "Адевърул".

Терористите фигурират като съдружници или мениджъри в над 150 фирми, които през годините са натрупали огромни дългове към държавата. В повечето случаи обаче иракчаните са бизнесмени в Румъния само на хартия, посочва вестникът.

Бившите собственици на фирмите, както румънски, така и чуждестранни граждани, са се обърнали към членовете на „Ал Кайда“, за да се отърват от дълговете на своите компании. Измамена се явява румънската държава, която сега трябва да си търси задълженията от терористите.

Измежду стотиците румънски бизнесмени, които са използвали този метод, са лица от кръга на Сорин Овидиу Вънту (бивш собственик на телевизия Реалитатя), ливанския бизнесмен Хасан Ауди, известен като човека, унищожил компанията за разпространение на румънския печат и Омар Хайсам (сирийският бизнесмен, който бе осъден за тероризъм в Румъния заради отвличането на румънски журналисти в Ирак през 2005 г.),  пише "Адевърул".

Случаите с "бизнесмените-фантоми" от „Ал Кайда“ разкрива и друг проблем - терористи, издирвани в целия свят, са се разхождали необезпокоявани в Румъния най-малко допреди година, когато е осъществено последното прехвърляне, посочва "Адевърул".

Вестникът посочва имената на въпросните иракчани, публикува разкритията на бивша счетоводителка на фирма, замесена в подобна схема, и имената на бизнесмени, участвали в такива машинации.

Сред посочените от изданието бизнесмени е депутатът от управляващата Демократично-либерална партия Кристиан Буряну, който е прехвърлил собствеността на две фирми с дългове от два милиона евро на безработно лице, живеещо в покрайнините на Букурещ, и на двама иракчани, които са неоткриваеми.

Депутатът от подкрепящата правителството партия Национален съюз за прогрес на Румъния Константин Мазлиу пък е прехвърлил задлъжнелите си фирми на трима молдовци.

В. "Адевърул" припомня, че след негово разкритие за подобна схема, касаеща бившия шеф на Финансова охрана в Букурещ Стелика Константин Барна, със задължения в размер на 6,7 милиона евро, той е бил уволнен.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: румънияАл Кайда
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
поля преди 12 години
Няма тероризъм, има хора които пречат на други хора и става въпрос за пари и власт и жертви на "войната срещу тероризма" а не на тероризма
12
0
 
2
 
! Отговори
ДПС преди 12 години
В България не само фирми, ами цяла партия, участвала във властта е от Ал-Кайда!
11
4
 
4
 
! Отговори
синя каска преди 12 години
Алкайда се настани в БГ още 1944 година ,та до днес.
10
0
 
5
 
! Отговори
Бай Киро преди 12 години
Я да разровят фирмите на българите в Румъния да видите за какво става дума!Масово се регистрират фирми на *** и ***! Що кражба се изкраде от българи! Милиарди се откраднаха от бългали!
9
1
 
22
 
! Отговори
сократ преди 12 години
Алкайда здраво се настани в Плевен.Др.Найден Зеленогорски продаде половината град на арабина Аладин.На всяко кьоше дюнери продава.Всички големи сгради вече са арабска собственост и пустеят със затворени врати .Кой ли, или кои прибраха комисионната от АЛКАЙДА.Какво ли ще се настани или съхранява в тези сгради.Продажниците до стената или да увиснат на въжето пред пустеещите сгради.Колко пари вземаха Зеленогорски и Цанев за да разрешават толкоз ненужни за града вериги от магзини.ДОЛУ ИСЛЯМИЗМА.
8
4
 
2
 
! Отговори
gosho преди 12 години
пичка ти лелина
7
1
 
16
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 12 години
Рязана ли е долната- режи и горната!!!
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е, кво толкова, ако има кой да разрови Шеврон, Бритш петролиум... познай какви връзки ще изскочат. Пък и Ал-кайда вече не събаря небостъргачи в демократичните страни, тя се бори с кръволоците-диктатори като Кадафи, Асад, тя си е мироопазващ клон на НАТО - време е да ги припознаем по като наши братя по оръжие и ценности
5
1
 
10
 
! Отговори
Данчо преди 12 години
О,баювите!Та ние тук и без Алкойдоците ги превъзхождаме!За 23 години две Българии окрадоха и още има!Инструкторите им са едни и същи!
4
0
 
32
 
! Отговори
Джихи преди 12 години
При нас Главния Мюфтия е от АлКайда!
3
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да живее Холандия и още много години да казва твърдо Не!
2
6
 
5
 
! Отговори
Борис преди 12 години
коментар 2 закопал коментар 1. Нищо ново под слънцето. Хвани единия удряй в другия.
1
32
 
6
 
! Отговори
до 1 преди 12 години
Точно така. И тя се казва АТАКААА