България крадяла пътници от Сърбия

Повод за тревога у съседите е проектът за магистрала от Русе към Истанбул
Обновена: 11 май 2012 15:08 | 11 май 2012 12:10, Елка Василева
65
България крадяла пътници от Сърбия
Автомагистрала "Хемус". Снимка: архив, Булфото

България ще строи още една магистрала към Турция – от Русе през Велико Търново и Свиленград към Истанбул. Пътищата в тази посока са освободени от митнически и гранични процедури и Сърбия може да има проблем, оплакват се сръбските медии.

С построяването на магистралата от Русе през Велико Търново и Свиленград към Истанбул България значително ще подобни пътната си мрежа. Така цели два пътя през страната ще водят към най-големия град в Турция. Единият от тях вече е сериозна конкуренция на сръбския Коридор 10. Това е Коридор 4, който минава от Германия през Унгария, Румъния и България, който стига до Истанбул с едното си разклонение, а с другото – до Солун, пише вестник „Вечерне новости“.

Още по темата

Статистиката вече била отбелязала минус по сръбските пътища. Броят на товарните автомобили през Сърбия през миналата година е намалял с 22% в сравнение с предходната година, а превозените товари са били с 21,3% по-малко.

Предимството на Сърбия пред коридорите в България е много по-краткият маршрут и все пак по-добрите пътища. България обаче ще опита да използва европейските фондове за изостаналата си инфраструктура, както и инвеститори от Китай, Катар, Оман, пише „Вечерне новости“.

Изграждането на дългата 300 км магистрала от Русе към Истанбул ще струва според някои оценки до 1 милиард евро. Вече била дадена оценка и на размера на бъдещата пътна такса – от 10 до 15 лева.

Катар е потвърдил, че е заинтересован от този проект предвид потенциала на България като транзитна страна между Изтока и Запада. Проектирането на трасето според компетентните органи в България ще продължи една година, шест месеца ще са необходими за провеждане на тръжната процедура, а самото строителство ще продължи две години. България в момента има само 500 километра магистрали, пише още сръбският вестник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
0
 
! Отговори
Jalno преди 12 години
Polni so yad i omraza za se okolu vas, no ne ste vinovni vie, genetika e, plemeto tatarsko sekogash bilo takovo duri i pri asimiliranite "volgari". Evolucijata ke se pogrizi za vas, kai i da e ili ke se popedercite kato azis, ili ke se samoizedete ot omraza, se edno ke vi zgasne genot da ne moze da prenasate gnasniot vi *** karakter.
48
0
 
2
 
! Отговори
Че преди 12 години
"Бакшишите" се притесниха май :)
47
0
 
2
 
! Отговори
bg преди 12 години
Tur4ina e trebvalo da ima 5 rezervni gumi.
46
0
 
36
 
! Отговори
Адмирал Хилев преди 12 години
Най-добрия съсед на България е Черно море!!!!
45
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Румъния след около 10 години ще е втората най-голяма икономика на Балканите след Турция, така че България има нужда от тази магистрала
44
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Някой пътувал ли е в ЕС. В Италия например на магистралите през десет км. има авто-център, бензиностанция и закусвалня, място за почивка. Повечето да некажа всички тези места са собственост на местни хора. Така се осигуряват работни места и се подкрепя местния бизнес. Няма големи вериги. А където ги има то те са италиански, няма шел, омв и т.н. само АДЖИП и ТАМОИЛ на бензиностанциите са поне по 2 смени по 3 човека а в мотела са още толкова в закусвалнята са поне 5. За едно българско селце това са 10 осигурени семейства. А по нашите една вода няма къде да пусне човек. Вижте как се прави и правете същото. Места покрай магистралите винаги ще има кой да ги иска за бизнес. Държавата само трябва да си прибере парсата. Не е сложно акъл се иска ...
43
1
 
12
 
! Отговори
До 49 преди 12 години
Турчин турчина е изклатил в случая. Българите нямат нищо общо. За полицаите може и да е вярно, но сръбските са по долни и от нашите. Нашите може и да са го спрели защото си е виновен и после да са го тръснали, а сърбите те спират само за да те тръснат без значение дали си виновен за нещо. А и ако е искал помощ защо не си е повикал такава, колко щеше да му излезе, а? Пазарна икономика брато, всичко се плаща или Турците си мислят, че у нас е без пари. Нещо са се объркали.
42
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бойко, сложи такси на вече изградените магистрали и печалбата да отива за подръжка и инвестиции в нови. Сложи 5 лв. за София-Ябланица и още толкова за Шумен-Варна. Тракия я раздели на 3 по 5 лв. Приходите ще са доста. И по важно е да вържеш моста на Видин с Ботевград с четири лентов път или магистрала, а после мисли за Русе-Истанбул. Ясно е, че българина се научи всичко да му е без пари но ще свикне да си плаща за магистрални пътища така е в ЕС и по света.
41
0
 
19
 
! Отговори
Кемпер турист преди 12 години
Едно единствено преминаване от Ниш до Унгарска граница с кемпер струва 40 евро в едната посока. На връщане още толкова . 80 евро за единично минаване напред и назад в Сърбия е меко казано вулгарно. За 9 евро ползваш със същия кемпер цялата пътна мрежа на Унгария за 7 дена, а там пътищата са още по-добри . За 9 евро ползваш и пътищата на Австрия за 10 дена обаче !!!!!! В Сърбия 80 евро за едното просто преминаване . Е ясно е ,че балъците ги няма вече.......
40
0
 
12
 
! Отговори
ico33 преди 12 години
Идеята е добра ..дано да стане!
39
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Един турчин от Германия ми каза, че го е страх да минава през България. Спукал гума тук и един му спрял и го заговорил на турски и този се зарадвал, че намерил "сънародник" тук да му помогне (нямал резервна защото вече бил спукал една гума) и нашия турчин го закарал на сервиз има няма 5 км и му вземал 70 евро. Полицаите пък го спряли и му взели 150 евро за превишена скорост и го пусналиВече предпочитал Сърбия през Македоня и ГърцияВика ми "много опасен народ са това българите не минавам оттам"
38
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И на проститутките бизнеса ще поръгне мощно :)
37
7
 
7
 
! Отговори
m преди 12 години
от Русе през Велико Търново и Свиленград към Истанбул...значи нашите *** пак управят на някой НЕбългари живота и бизнеса... а кога ще оправят улиците в градовете,кога ще увеличат таксите на турските тирове? кога ще спре контрабандата от турция към всички европейски държави? важното е някои от управляващите *** да приберът солидните "премии" и "бонуси" :) пожелавам на всички управляващи дето работят срещу българския народ да си харчат милионите ама на ония свят :D :D :D
36
1
 
7
 
! Отговори
славянин преди 12 години
Значи турцизацията, шиптъризацията, ислямизацията и *** на Балканите не е повод за тревога при тях, но такава магистрала е тревога!? Не че тази магистрала няма да спомогне за по-горе споменатите процеси, но не трябва да се слага каруцата пред коня!
35
0
 
12
 
! Отговори
do 43 преди 12 години
Вместо да говорим какво е било , важното е че все още съществуваме и какво ще направим за в бъдеще.Истинските проблеми на България не идват отвън , а отвътре докато не ги разрешим ще тъпчем на едно място , това е истинското ни Предизвикателство - > да се обединим.
34
1
 
9
 
! Отговори
До 40 преди 12 години
До 40. Ако беше прочел новините по въпроса преди 2 дена, щеше да разбереш, че Румъния приветства и се радва за евентуалното построяване на магистралата. По-позитивно господа, по - позитивно ...
33
7
 
4
 
! Отговори
еврейн преди 12 години
защо всички ни мразят!!!!!македонци,гърци,сърби,румънци, а само *** ни обичат!!!!
32
0
 
4
 
! Отговори
Един Българин преди 12 години
"Гурби" :), сигурно си говорите в Германия, но аз не е да не пътувам по пътя Калотина - София - Пловдив , а на скоро бях и в Македония и Албания и да ти кажа ако оставим Албания нямам впечатление, че пътищата в Македония са по-сигурни, нито че са в по-добро състояние (както и тези в сърбия - ходих на скоро до Австрия през Хърватия и Словения). За Х и Сл може да се каже особено за последната че пътищата са по-добри, но за сигурност няма грижи. Още повече,че доста Гурбетчии от Германия засичам :)
31
5
 
23
 
! Отговори
гурбетчия преди 12 години
За турците от Турция не знам ,но турците живеещи в Германия се страхуват да минават през Бг. заради полицаите ,които ги обират и после се съобщава ,че уж били бандити преоблекли се като полицаи ! Повечето турци в Германия предпочитат по-дългият,но по-сигурен маршрут : Сърбия , Македония ,Гърция ,Турция !
30
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Според Кoрнелия Нинова обаче по пътищата ни няма никакви коли и камиони защото икономиката ни не работи и следователно няма смисъл да се строят нови пътища, тъй че сърбите нека са спокойни- и да го построим този път по него няма да минава никой и вероятно ще буреняса както и останалите ни магистрали.