Анкара: Нямаме териториални претенции към България!

Картата, присвояваща си част от нашата територия, вече била изтеглена
8 юни 2012 19:39, Елка Василева
435
Анкара: Нямаме териториални претенции към България!
Официално: Турция няма териториални претенции към България. Снимка: архив, Reuters

Турция никога не е имала и няма териториални претенции спрямо България и своите съседи. Това заяви посланикът на южната ни съседка Исмаил Арамаз, който беше поканен на разговор от министъра на външните работи Николай Младенов, съобщи МвнР.

Повод за срещата бяха нашумелите напоследък медийни публикации за сгрешената карта на Турция в някои учебни помагала, публикувани в Истанбул.

На картата части от България, както и други страни, бяха включени в пределите на Турция.

Посланик Арамаз информира българския външен министър, че компактдискът с въпросната карта, изготвен в рамките на местна образователна програма в Истанбул през 2009 г., е бил изтеглен още на същата дата, на която е било установено, че е грешна, съобщиха от Външно.

Компетентните органи са изразили своето съжаление пред обществеността за допуснатата грешка, каза още турският посланик.

Още по темата

В разговора беше обсъдено и сътрудничеството между България и Турция по широк кръг от въпроси, свързани с обстановката в Близкия изток.

Министър Младенов отбелязал конструктивния напредък между двете страни по изграждането на газовата интерконекторна връзка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


435
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
343
3
 
12
 
! Отговори
Селянина преди 11 години
Майсторството в политиката е да се поддържат добросъседски отношения и в същото време отстояване на националния интерес.Да не се търси реванш от миналото, но и да не се забравят направените грешки.Да търсим приятелството, а не конфронтацията.Да спрем вече с прословутата си параноя и да погледнем реалността такава, каквато е.Да погледнем себе си и да се усъвършенстваме, а не да търсим постоянно чуждите грешки.Да бъдем хора, а не злобари.Аман от простотия, така няма да има оправия в таз държава !
342
2
 
6
 
! Отговори
ВАНИЗЕЛОС преди 11 години
Севърският мирен договор Ако за рождената дата на Османската империя има различни версии, то смъртта на империята си има точна дата, която може да бъде изписана на надгробната й плоча 10.08.1920г. Севърският мир, подписан от Османската Империя от една страна и Франция, Италия, Япония и Великобритания от другта бележи края на Първата Световна война за Османската империя, както и края на самата империя. Субекти на договора са кралство Хеджаз, Армения и Османската империя. Основните клаузи в договора са териториални, военни и юридически. Териториалните клаузи са свързани с разделянето на османските територии между победителките. - Франция получава Ливан и Сирия, а Дулкадир и Киликия остават под френско влияние. - Италия получава като зони на влияние Тарс, Анталия, Кония и части от централен Анадол и получава потвърждение за прякото присъединяване на Додеканезите към своите територии. - Армения получава Ерзурум и земите около езерото Ван, заедно с областа Трабзон. - Гърция получава Източна Тракия, заедно с Егейските острови и под формата на зона на влияние областа около Измир. След изтичането на 5 години, в областа се предвиждало да се проведе референдум, който да упредели дали територията да стане част от Гърция или да остане в Османската империя. - Великобритания получава Палестина, Трансйордания и Ирак, и части от Кюрдистан като зона на влияние. - Босфора и Дарданелите са демилитаризирани и предадени под Международен контрол. - Договорът предвижда и референдум сред кюрдите, който да определят бъдещето им. Референдумът така и не е проведен заради разногласия сред самите кюрди. Военните клаузи предвиждат намаляване на османската армия до 50 000, разрешават запазване само на 7 бойни кораба и 3 торпедни лодки и забраняват на Османската империя да разполага с военно-въздушни сили. Освен това, се създава съюзническа контролна комисия, която да следи за изпълнението на военните клаузи. Юридическите клаузи предвиждат Османската империя да предаде на военен съд всички лица в своята армия, отговорни за престъпления срещу човечеството и нарушаване на военните устави спрямо цивилното население. Това искане важало за всички територии, които били част от Османската империя към 01.08.1914г. Армения и Хеджаз получили международно признание в териториите, предвидени от договора.
341
7
 
7
 
! Отговори
Спартанец преди 11 години
Турското общество е изморено и депресирано от кюрския проблем. Затова се поддържа и голяма армия. Въпреки това, обаче, много скоро въпроса ще има развитие. Гърция поддържа модерна армия и като наследник на Византийската империя е реваншистки настроена към Турция. Армения е ограбена от Турция и също е потенциален враг на Турция. От друга страна в Средиземноморието , явяващо се като нов Персийски залив, поради откритите нефтени залежи се кръстосват интересите на Израел, САЩ, Гърция и Кипър, от една страна, и Турция, Иран, Ливан и арабите от друга. Така, че ситуацията е много комплицирана. Ние трябва да възстановим и модернизираме армията си и да сме по-агресивни към ислямска Турция и да търсим реванш, тъй като геополитически сме важен пъзел за Европа, а и между Турция и САЩ назряват куп проблеми...
340
6
 
8
 
! Отговори
мислещ човек преди 11 години
Кръстосал съм света, в частност Турция. Това е една бедна държава, няма какво да се лъжем! Каква 14-а икономика дърдорите, това са абсолютни стойности, които нищо не означават! Икономиката и се базира предимно на помощи от САЩ и миячите и носачи на кашони в ЕС. В момента дефицита по текущата сметка расте космически, лирата се срива, живее се на кредит, индекса на човешко развитие и икономическа свобода са обезпокоителни, живота е несигурен! Опасно е в големите градове,кюрдския проблем е нерешим!
339
4
 
4
 
! Отговори
до 395 и 396 преди 11 години
DOMUZ, DOMUZ, съвсем си се объркал. Така и не можеш да се разделиш от развяването на многократно употребените си дамски превръзки с турския полумесец върху тях в знак на поредната порция глупости.
338
3
 
8
 
! Отговори
Ястр3б преди 11 години
391 - Ти де го видя това чудо невиждано, наречено "добродушен българин"?
337
3
 
7
 
! Отговори
Ястр3б преди 11 години
392 - Дали и възможно да специфираш, точно кои задължения, произтичащи от Ангорския договор не са изпълнени от страна на Турция? Няма да почвам сега, кои не са изпълнени от страна на България, че можеш да посинееш от мъка!
336
8
 
6
 
! Отговори
Ismet преди 11 години
ta bulgaria e vinagi bila cast ot TURCIYA
335
7
 
6
 
! Отговори
Kърджалиец преди 11 години
България за да се развие и напредва , трябва да получава одобрение и подкрепата на турците. Друг вариянт аз на биждам!!!!!!!!
334
3
 
7
 
! Отговори
истина преди 11 години
"Невинни опити" за да се види реакцията на съседите. Това е целта на турската грешка с картите. На турчин никога никакво доверие. Ако са коректни във взаимоотношенията си със съседите, нека да си изпълнят задълженията си по Ангорския договор, който Турция е подписала, но и до ден днешен не е изпълнила. Да не говориме за извиненията, които всички цивилизовани нации отправиха към съседите си за минали прегрешения, включително и България за възродителния процес. Но от турците само олушки.
333
4
 
5
 
! Отговори
минаващ преди 11 години
Кога най-после българина ще разбере, че на турчин не трябва да се вярва, дори на обяд да ти каже "Добър ден!"? Типичната ориенталска коварност и лицемерие се приема от добродушните българи за чиста монета.
332
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Срещнали се на полянка, туркиня и арабин, цуни-гуну, вади-тури, народили чукундури, хем ебливи, хем крадливи, но най-вече - ***, изкрейзили и злобливи.
331
3
 
4
 
! Отговори
до 388 преди 11 години
DOMUZ, съвсем си се объркал. Така и не можеш да се разделиш от развяването на многократно употребените си дамски превръзки с турския полумесец върху тях в знак на поредната порция глупости.
330
4
 
6
 
! Отговори
Ястр3б преди 11 години
387 - Личи ти, че си пра-внук на Хитър Петър! Искаш и Турция да влезе в ЕС и тя да се превърне в бантустан като България! Няма да стане! Ти си седи в колибката си в бантустана и и се наслаждавай на хубавата гледка на Юросъюза!
329
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сетих се. Турция да се присъедини към България с официален български език и традиции, и ето им ЕС.
328
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В момента и турци и българи ги използват в една много по-голяма игра. И какво като се джафкаме помежду си. Проблемът е трето лице, ама ние като сме си прости. Турция ще я хвърлят на първа линия, а там всички знаем какво става.
327
8
 
4
 
! Отговори
Ястр3б преди 11 години
381 - То на българин не можеш да му угодиш! Искате излаз на 3 морета, аз ти предлагам излаз на 4! И то по начин, дето няма да ни се наложи да ви мачкаме главите, докато се опитвате да постигнете мечтите си!
326
9
 
4
 
! Отговори
Ястр3б преди 11 години
383 - Твоята теория всъщност и обяснява защо българите са колосално *** и жалки - кръстоска между две от най-простите племена - турското племе булгари и славянското племе македонци! Както пише в историческите книги, днешните българи са резултат от среща на полянка, между пра-българин и славянка, и след цуни-гуни, вади-тури се народили чукундури, които се знаят също и като българи!
325
2
 
7
 
! Отговори
африкански преди 11 години
никакво доверие както на турците така и на НАТО.Жалко ,че нямаме договор с Русия,който би представлявал възпираща преграда за турците.Спомнете си случаят с Кипър.За САЩ България е никой.ПОгледнете каква политика води НАТО и САЩ във връзка с така наречената арабска пролет и СИРИЯ-ТОва е антипролет за поддръжка на исляма в една форма близка до найреакционната.Турция е ислямска държава,която умело парадира за толерантност.
324
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
@ Ястр36"Нали искате излаз на 3 морета - присъединявате се към Турция, ей ви излаз не на 3, ами на 4 морета!"Ще ти се да се присъединим към твоята любима Турция, ама няма да стане!Бъди сигурен!