Христо Ковачки ощетил бюджета на Сърбия с ?3,5 млн.

Прокуратурата в съседната страна сезирана за незаконна продажба на земя
5 сеп 2012 17:51, Елка Василева
34
Христо Ковачки ощетил бюджета на Сърбия с ?3,5 млн.
Христо Ковачки. Снимка: архив, Булфото

С незаконната продажба на парцела от близо 13 хектара, върху който е построена част от хранително-вкусовият комбинат „Нова Сърбиянка“ в град Валево, на сръбската държава и на града са причинени щети за най-малко 3,5 милиона евро, пише на сайта си сръбският вестник „Вечерне новости“.

Изданието се позовава на кредиторите на завода, който е обявен във фалит. През 2007 г. предприятието беше приватизирано от българската компания „Медия свят“, зад която стои Христо Ковачки.

Още по темата

Кредиторите твърдят, че българските собственици са придобили парцел вътре в района на комбината, макар че тази земя изобщо не е била предмет на приватизационната сделка.

Пазарната стойност на земята, върху която има изградена цялостна инфраструктура, е 6,5 милиона евро. Заради тази трансакция преди половин година сръбската полиция е сезирала прокуратурата.

Междувременно собствениците на „Нова Сърбиянка“ са демонтирали производствените линии и част от хладилниците и са ги продали за скрап.

През март в Сърбия беше арестуван директорът на „Нова Сърбиянка“ Антон Вальов, който има двойно гражданство – на България и на Русия. Задържането му стана по подозрение, че макар че е знаел, че фирмата не може да си плаща данъците, той е продал имуществото й на българската компания „Ню експрес финанс“ за около 2,5 милиона евро. По този начин са причинени щети на кредиторите за над 93 милиона евро.

„Вечерне новости“ припомня, че Христо Ковачки е купил в Сърбия близо 15 предприятия. Резултатът е, че или приватизационните договори са развалени, или фирмите, подобно на „Нова Сърбиянка“, са фалирали.

Навремето представителството на Стопанската камара на Сърбия в София предупреди, че „Медия свят“ не фигурира в нито един каталог с почти 120 000 български фирми, пише вестникът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
7
 
! Отговори
donev преди 11 години
Tova sa rogbite na Chervenite bokluzi ,MISLETE KATO GLASUVATE!!!!!!!!
32
0
 
16
 
! Отговори
ВИЖТЕ ПРЕХВАЛЕНИТЕ преди 11 години
МУ МАГАЗИНИ "ЕВРОПА". НАЙ-БЪРЗО РАЗВИВАЩАТА СЕ ВЕРИГА МАГАЗИНИ. АБЕ ЗА ТО"Я КОВАЧКИ ЗАТВОР НЯМА ЛИ БЕ ЕЕЕЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙ
31
0
 
14
 
! Отговори
filosof преди 11 години
Защо не си припомним колко български заводчета минаха по тази схема: сръбски, гръцки, чешки бизнесмен купува завода със заем от банката, скрабира и беж да го няма. Ми то това си е престижен бизнес.
30
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ковачки бил виновен, че фирмите в Сърбия фалират? А у нас колко малки и средни фирми фалираха? Колко стана безработицата? Ковачки и за това ли е виновен, не че го защитавам? Виновна е икономическата среда, както у нас, така и в Сърбия. И човек е невине, докато не е осъден с влязла в сила присъда.
29
0
 
24
 
! Отговори
ДИДО преди 11 години
Лъжат сърбите,Ковачки с кражби под 10 милиона не се занимава!
28
0
 
22
 
! Отговори
? преди 11 години
той и България за 15 милиона лева и получи условна присъда...
27
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Прекарал сърбите, ... и какво, то това си е за медал. Плевнята да се готви с указа.
26
0
 
27
 
! Отговори
dedi преди 11 години
екстрадация в сърбия, тук ще го осъдят на 16.32 лв.
25
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ужас,няма ли да ги спрат най накрая тия,крадоха съсипваха разсипваха и после било криза е как няма да е,с такива хора и липсваща държава.Вземат предприятие нищо не влагат източват каквото могат ,фалит и хората на улицата а те с милярди в сметките.И държавата СПИИИИИИИИ
24
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кредиторите казали това, казали онова, защитавайки своя интерес. Защо трябва която и да е било фирма да се регистрира в каталог? И в кой точно каталог са проверили сърбите? Завода фалирал. Случва се и в най-добрите семейства. Сърбите искат някакви милиони евро 93 на брой, но не им е дошъл реда да ги получат. Кой взел - взел. Парите са свършили и сега плачат? Да пият по една студена.
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
3.5млн. ама тия сериозно ли се занимават с такива дребни суми. Тук за 150млн. му нарър***а патката, те за 3.5
22
4
 
22
 
! Отговори
az преди 11 години
Ще му го наковат на Ковачки, сърбите, няма да му се размине като в БГ,дето стотици милиони ограби...Дупе да му е яко.Сърбите не са продажни *** и мълчаливи роби като българите.....
21
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да го заведем до границата щеси каже всичко
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сърбите пък за някакви си 12тина милиона каква гюрюлтия вдигат! Ковашки тука какви ги е правил и хабер си нямат. Явно човека е като тест за корумпираност на съответната държава. Ако му върже бизнеса значи нещата са много гнили на това място.
19
0
 
23
 
! Отговори
kukoto преди 11 години
На 12 септември е делото на Ковачки срещу БНБ по повод на Общинска банка. Всички такива бандити като него -да не изреждам могат да си получат заслуженото само извън ***!
18
0
 
30
 
! Отговори
Алов преди 11 години
Сърбите определено имат по-добра съдебна система и се надявам да изпоти очилата този ***, но най-добре да го изпратят при Луканов,защото там му е мястото !
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
kovashki proteje na balgarskata socialisticheska partia sastavena ot yrodi alchni moshenici privatizatori izmenici trepaneto im e malko na tazi zgan ot razsipnici.
16
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Спонсора на БСП сърбите ще му пръснат г-та Нека Станишев на ПЕС да го защити сега
15
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А защо е още жив назначения бзнесмен ковачки?
14
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дано сърбите му разкажат играта,защото за нашия съд 16 мил.са като 16 стотинки и не си струваше да го съдят.Давайте ,комшии,одрусайте го яко,нашите 16 мил.няма да ги видим,но поне вие да покажете,че пред закона всички са равни,дори и мутрите.