Брюксел поиска Македония да реши проблемите си с България

Пътят към ЕС минава през добросъседските отношения
Обновена: 18 сеп 2012 18:32 | 18 сеп 2012 18:18, Елка Василева
81
Брюксел поиска Македония да реши проблемите си с България
Щефан Фюле. Снимка: архив, Reuters

Македония има нов проблем освен спора си с Гърция за името и това са отношенията й с България, тъй като в ЕС все по-често се говори за комплексността на отношенията между Македония и България. Това заяви еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле за радио „Свободна Европа“.

Още по темата

„Няма разлика, всички съседи са важни за страна, която иска да се присъедини към ЕС. Случаят с Гърция е очевиден, това е въпросът за името, който трябва да бъде разрешен. Освен това все по-често чувам за комплексността на отношенията с България. Чувам много изявления на български представители за проблемите в отношенията между София и Скопие. Това трябва да се разреши. Политиците от двете страни носят отговорността. Пътят към ЕС минава през добросъседските отношения и ако искате да станете добър член на ЕС, единственият възможен начин е да станете добър съсед“, заяви Фюле.

В интервюто Фюле изтъква, че добросъседските отношения са един от основните критерии от Копенхаген, които всяка страна членка трябва да изпълнява, тъй като ЕС иска да се разширява с нови страни, но не желае да внася двустранни проблеми. Въпросът за добросъседските отношения досега не беше част от предприсъединителния диалог между Македония и ЕС и сега, при посещението си в Скопие, еврокомисарят Фюле заяви, че за първи път се поставя и този въпрос.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
15
 
! Отговори
SASHO do orce преди 11 години
ЩО Е MAKE SE Е ЮНАК, ЩО Е ЮНАК СЕ Е Л!!!
49
15
 
4
 
! Отговори
orce преди 11 години
Za zal na site dobronamerni luge od kaj nas i od kaj vas zelbata da ne ocrnite pred EU vi se poleka ostvaruva.Nastojuvanjata na vasite EU pratenici kretenot B.DIMITROV novinarskata nistarija i najgolem makedonomrzec urednikot na FOKUS da ne napagaat za se i sesto se ostvarija.Kaj vi se sega komentarite za filmot TRETO POLUVREME otkako site vidoa deka nema nisto od antibugarizmot a sega traete kako najobicni K*** sram ve bilo.Bevte i ce ostanete GOLEMI NISRAII
48
0
 
12
 
! Отговори
Sasho преди 11 години
на 20 july 1969 Ниил Амстронг прави първата стъпка на луната и забива американския флаг. На следващия ден македонският \"Утрински вестник\" излиза с начално заглавие---Еееех земио македонска, па ли че те делиме )))))))
47
2
 
21
 
! Отговори
тюлен от БГ преди 11 години
Да ударим Македония и да я анексираме към България!После я правим провинция на *** от Европа!
46
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо ли се занимаваме с тези зомбирани макета?Тито ги създаде, Тито ги именува а Сърбия ги подкокоросва.Скапаняци или разбираемо казано ***!
45
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Bulgaria e v EU, Makedonia ne e. Koi s kogo triabva da si opravia vzaimootnosheniata?? :-)
44
3
 
22
 
! Отговори
BG-681 преди 11 години
Македония без гримД-р Божидар ДИМИТРОВНяма научен институт в света, който да не приема, че античните македонци са гърци. Това личи не само от имената на царете (гръцки), не само от самоопределянето им като гърци, но и от факта, че Филип и Александър Македонски работят за една гръцка политическа идея - обединението на стотиците гръцки градове държави в единна империя. Тази империя трябва да постигне две важни политически цели. Да спре войните между гръцките градове държави и да се противопостави на Персийската империя, чиито агресивни действия през VI-IV в. пр.Хр. застрашават гръцката независимост. И Филип, и Александър успяват в действията си, подкрепяни от не малка част от гръцкото общество. Царствата, които възникват на територията на Александровата империя след смъртта му и над които застават македонски пълководци като Антиох, Птолемей и Лизимах, се наричат елинистически (т.е. гръцки) царства, а периода на съществуването им (края на IV-I в. пр.Хр.) - елинистически. Там цъфти гръцката образованост и култура, най-високата в света в тази епоха, постигнала интересна симбиоза с персийската и египетската цивилизация. В Александрия се появява и най-голямата библиотека в света - 600 000 тома. На гръцки език - не на македонски, какъвто и тогава, и днес не съществува. Династията на Александър е претендирала, че произлиза от Херакъл, че е дошла в Македония от южния гръцки град Аргос и че е елинска, поради което е получила право да участва в допускащите само елински атлети Олимпийски игри, а това е станало във времето на Александър I Филелин, тоест около 150 години преди раждането на Александър III Велики. Филип II, бащата на Александър III Македонски, е печелил поне три състезания в Олимпийските игри. Идиотските македонистки исторически тези днес получават отпор не само от учените по цял свят, но и в самата Македония - нещо, което не се бе случвало 65 години. Експрезидентът Бранко Цървенковски онзи ден каза, че античният македонизъм е обречен на тежко историческо поражение. А експремиерът Любчо Георгиевски иронично забеляза, че следващата стъпка на управляващите ще бъде да открият антични югославяни.
43
1
 
15
 
! Отговори
МОР преди 11 години
За да се реши проблема, предлагам ново название на Македония - "Охридски окръг".
42
4
 
21
 
! Отговори
kpandjarova преди 11 години
" Пътят към ЕС минава през добросъседските отношения и ако искате да станете добър член на ЕС, единственият възможен начин е да станете добър съсед, заяви Фюле. " Когато България е влизала в ЕС,никой съсед не е казал за нас,че създаваме проблеми.били сме добър съсед за да влезем.
41
0
 
45
 
! Отговори
kpandjarova преди 11 години
Прочетох коментарите,а също внимателно и изказването на Щефан Фюле.Не реагирайте като ощипани моми.Казано е за Македония,че има проблем с България,а не обратното.Една страна,която има проблем с повече от един съсед би следвало да се замисли дали тя няма първо проблем с комплексите си.В психологията,когато се твърди,че някой е конфликтна личност и създава недружелюбни,меко казано отношения с околните,обикновено с такъв човек се занимават или психолози или психиатри.За една държава съдете сами.
40
0
 
24
 
! Отговори
геро преди 11 години
ние с македонци няма да се занимаваме защото скоро те няма да са никакъв фактор,ще решаваме междудържавните ни отношения с албанските партии в скопие и с албания и косово и въобще няма за какво да бързаме,ние сме тези които са в ес
39
2
 
4
 
! Отговори
бмп преди 11 години
Мисля,че е излишно да уточнявам,но говоря за политик с реална власт,каквато дава пермиерският пост.Да, и още нещо,малка,бедна сравнително беззащитна и без достойнство държава,трудно би могла да отреже чиито и да било квитанции,но това си е само мое мнение!
38
2
 
16
 
! Отговори
до 37 преди 11 години
Добре че земя, за която са се борили и са умирали толкова много българи и която великите сили са откъснали с договори вече не е част от България????Не знам защо изобщо четеш статията. Явно не ти пука за България, хората умрели за свободата и за тази откъсната от България територия.
37
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До бмп: Забравяш !!! Имаме такъв политик ,който отряза "квитанциите" на американци и руснаци, но на изборите през 2001 г. го "наказахме" за да дойде "ОПРАВЯЩИЯ" ЗА 800 ДНИ. Тръгнахме пак да търсим лесния начин ,но вече 12 години след Костов ,ТОЙ И ТАКА НЕ ИДВА!!! И никога няма да дойде докато избираме "червени" издънки и *** да ни управляват с поредното обещание за "лесно оправяне". НЯМА ТАКЪВ ЛЕСЕН НАЧИН ЗА ОПРАВЯНЕ ,при който да разчиташ на хора дето през целия си живот не са донесли 1 ст
36
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бивща Югославска Република това име най им приляга и говори само за себе си !!!!!!!!!!!!!!
35
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добре че Македония не е част от България, че в момента освен *** щяхме да имаме и албански въпрос.
34
2
 
19
 
! Отговори
email преди 11 години
Ха честито! Това на практика означава, че няма да има в бизките столетия влизане в ЕС... Оправянето на добросъседските отношения е изцяло в ръцете на македонците, но те знаем, не са тези които ще отстъпят... а друг няма кой!
33
12
 
10
 
! Отговори
JR преди 11 години
Издаваме БГ паспорти на всички македонци и ги вкарваме през задната врата в ЕС.
32
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До бмпНищо де, Ердоган нали скоро ще умре от рак и може да се прероди тука и да ти се изпълни мечтата.
31
4
 
5
 
! Отговори
monah681 преди 11 години
Sega....:-)ei,maketa samo sopa za vas.Priznaite po dokumenti che ste bulgari.Zabravihte li,che Ohrid beshe Bulgarska stolica???!!!!!