Брюксел поиска Македония да реши проблемите си с България

Пътят към ЕС минава през добросъседските отношения
Обновена: 18 сеп 2012 18:32 | 18 сеп 2012 18:18, Елка Василева
81
Брюксел поиска Македония да реши проблемите си с България
Щефан Фюле. Снимка: архив, Reuters

Македония има нов проблем освен спора си с Гърция за името и това са отношенията й с България, тъй като в ЕС все по-често се говори за комплексността на отношенията между Македония и България. Това заяви еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле за радио „Свободна Европа“.

Още по темата

„Няма разлика, всички съседи са важни за страна, която иска да се присъедини към ЕС. Случаят с Гърция е очевиден, това е въпросът за името, който трябва да бъде разрешен. Освен това все по-често чувам за комплексността на отношенията с България. Чувам много изявления на български представители за проблемите в отношенията между София и Скопие. Това трябва да се разреши. Политиците от двете страни носят отговорността. Пътят към ЕС минава през добросъседските отношения и ако искате да станете добър член на ЕС, единственият възможен начин е да станете добър съсед“, заяви Фюле.

В интервюто Фюле изтъква, че добросъседските отношения са един от основните критерии от Копенхаген, които всяка страна членка трябва да изпълнява, тъй като ЕС иска да се разширява с нови страни, но не желае да внася двустранни проблеми. Въпросът за добросъседските отношения досега не беше част от предприсъединителния диалог между Македония и ЕС и сега, при посещението си в Скопие, еврокомисарят Фюле заяви, че за първи път се поставя и този въпрос.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пак ще се реши в наш ущърб и до 20 години никой няма да помни, че Македония е била не само българска територия, а всъшност част от България. С наш език,култура и история. Това е защото на политиците изобщо не им дреме за България и са П**КИ. Тях ги интересува само да са на власт и да грабят.
29
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз предлагам ако Македония продължава да се подиграва с българите, Българските ВВС да атакуват (колкото и да са ни бракувани МиГ-овете), а ако македонците продължат с репченето - пълна инвазия и си я прибираме обратно!!
28
6
 
17
 
! Отговори
бмп преди 11 години
Съжалявам,че в BG не се е родил такъв политик,като например Реджеп Ердоган.Той е пример как се отстояват национални интереси!Ако имахме такъв,както се казва македонците щяха в шише да пикаят!
27
5
 
42
 
! Отговори
Маке преди 11 години
Абре ние се не занем какови сме.. Ке ми писне и ке зема си дойда у бугарско, дек си ми е родината
26
2
 
21
 
! Отговори
Македонец преди 11 години
Първо трябва да си оправим отношенията с Луната и Марс.България не ни е проблем.
25
1
 
21
 
! Отговори
муткуров преди 11 години
то македонците сега ще ядат ...шиптарския дебел..... кривак... те вече са ги превзели....като мишки се плодят..... а колегата за сърбите... има си лаф.... вси сърбе на.... върбе....
24
2
 
35
 
! Отговори
BG преди 11 години
Милия ми той, Фюле - "ЕС иска да се разширява с нови страни, но не желае да внася двустранни проблеми". Охо - о - о, хер Фюле, приеме те ли Македония в ЕС, не двустранни, не тристранни, ами всестранни и всевселенски проблеми ще имате !Гарантирам Ви че още на следващия ден, ще се обяви че ЕС конституцията е създадена в някоя кръчма в Скопие, Гьоте е виден македонски писател писал срещу Германия, а Бисмарк е основна фигура в създаването на македонската държава. Тогава ке видиме шо ке чините !
23
3
 
15
 
! Отговори
муткуров преди 11 години
македония е географско понятие.. област ... между 3 държави... не знам албания няма ли претенции ? та...бюрм.... и коминтерна да мълчат..
22
0
 
3
 
! Отговори
mk преди 11 години
Защо не напишете целия текст, уважаема редакция?
21
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
трябва тия нагли германци да спрат да бръщолевят глупости.първо не е македония,а бюрм,второ не българия създава проблем,защото сме направили многократни отстъпки и те се знаят,а бюрм създава проблемите и с гърция и с българия ,а ще видят по-късно и с косово и с албания.Тоя набеден и неграмотен политик трябваше да удари по масата и да каже на тая *** да престанат,да поемат европейски курс и набутат в затворите провокаторите и т.н.НИКОГА НЕ ВЯРВАЙТЕ НА ГЕРМАНЕЦ - ЛИЦЕМЕРИЕ И ПОДЛОСТ.
20
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
за да се подобрят отношенията това ознава македония да се откаже от името си и да стане БГ губерния .БГ има опити във възраждането.
19
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Сърбите ни мразят повече с тях имаме по-голям проблем.Работя в туризма 7 години и тия, ако не ни напсуват поне един път на ден немогат да заспят "Маа им сръбска неначесана!
18
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тоя ,като го гледам е *** като гьон,освен това има нещо съмнение за даун
17
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Единствените, дето са по-зле икономически на Балканският полуостров от българите са македонците. Ама като вземете под предвид, че и те са си българи... Общо взето - де що бедно и мизерно видите - наше си е!
16
2
 
26
 
! Отговори
Историк преди 11 години
Мнооого късно този въпрос го поставиха (и то не твърдо и ясно) нашите политици-*** и мухльовци. В България няма политици в момента, а слагачи и забогатяващи лакомници.
15
0
 
10
 
! Отговори
Мдааа преди 11 години
Пътят към ЕС, е осеян със без-умни намерения и налагат ,,правила,,които ни правят още по-бедни!!!!!
14
1
 
39
 
! Отговори
Алоооо ,редактора !! преди 11 години
F.I.R.O.M. , а не "Македония" !!! Македония има и в България , и в Гърция !
13
2
 
26
 
! Отговори
циганска баница преди 11 години
до 12Ей, Макидонец, що ни идете под албанско ве, брато ? Шъ видите от къде изгрява слънцито...
12
0
 
1
 
! Отговори
ШЕФА преди 11 години
БРАВО САШО БОЙКО ГОРЕ В ЛЯВО
11
9
 
9
 
! Отговори
Македонец преди 11 години
Само грците и албанците че оправат фиромцитеникои друг!България без цврста политика км античките хунзи нема как да оправи работите