Засилената комуникация ще увеличи доверието между Скопие и София

Македонският външен министър отново поиска историята да остане за историците
Обновена: 5 ное 2012 20:44 | 5 ное 2012 20:40, Елка Василева
14
Засилената комуникация ще увеличи доверието между Скопие и София
Скопие настоява историята да бъде оставена на историците. Снимка: архив, Reuters

Засилената комуникация може само да повиши нивото на доверие между Македония и България и да увеличи възможностите за още по-голямо сътрудничество в бъдеще. Това е позицията на македонския външен министър Никола Попоски, пише македонската агенция Макфакс. В четвъртък в писмо Попоски е поканил българския си колега Николай Младенов  на посещение в Скопие, който индиректно чрез медиите  отхвърлил поканата, посочва агенцията.

„Неформално имаме много често възможност да се срещаме, независимо дали  в ООН, Вишеградската група, на ниво външни министри поне редовно се срещаме. Това, което също смятам, че е изключително важно, е жестът. Ако говорим за добросъседство, първото нещо, което си мислим, е искреността, откритостта, откритата комуникация и в този контекст смятам, че размяната на посещения между външните министри или политически представители на съседните страни е нещо, за което трябва да работим и което би трябвало да отразява отношенията, които са на отлично ниво между гражданите и бизнеса на двете страни. Конкретно това се отнася и до отношенията между Република Македония и Република България“, каза Попоски.

Още по темата

„Във всеки случай, не смятам, че има каквото и да е негативно в засилената комуникация. Напротив, смятам, че засилената комуникация може само да повиши нивото на доверие и да увеличи възможностите за още по-голямо сътрудничество в бъдеще“, допълни македонският министър.

След като Николай Младенов говори за съдържанието на македонските учебници по история, свързани с Пиринска Македония, Попоски отново заяви, че историята трябва да бъде оставена на историците.

„Смятам, че постигнахме определено съгласие около тезата, че историята трябва да бъде оставена на историците. Смятам, че ако се придържаме към този принцип, можем да осигурим най-добро ниво на сътрудничество“, каза Попоски.

След изпратената покана за посещение в Скопие Младенов каза за Дарик, че след срещата му с Попоски в Ню Йорк трябва да се премине към конкретни дела в отношенията между двете страни.

„Аз с министър Попоски се видях в Ню Йорк, говорихме много дълго, така че имаме достатъчно добър разговор по тези теми. Сега въпросът вече е да видим резултатите. Въпросът е, да, практически обаче за месец и половина какви резултати могат… те очевидно не могат да си пренапечатат учебниците например, които са част от проблема - на какво учат децата си... като отношение към България. Ясно, че за един месец и половина те надали ще могат да премахнат от учебниците си, че България е била окупирала Пиринска Македония и затова тя не е част от тяхната държава, нали, това да не говорим какъв абсурд е, но трябва да има процес и процесът може да върви в няколко посоки“, каза Младенов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този коментар на младенов говори само за отстъплението на вързаното с конци правителство от българските интереси и достойнство.Това е логично,като се има предвид,че ако не по-голямата част,то по-важната част от българското самосъзнание липсва.Гащите са ни събути отдавна и си въртим *** според чуждия вятър,така че да демонстрираме УЖ толерантност,добронамереност,търпимост и т.н. ,а фактически - депудавщина.Ние изобщо не сме способни да УДАРИМ ПО МАСАТА.СРАМУВАМ СЕ!
11
1
 
0
 
! Отговори
Ne6o преди 11 години
Zasilenata komunikacia s BYRM vodi do nezelana bremennost taka 4e ot MaC teritoriata da vnimavat 4e posle olele mamo ta iaz sam trudna .
10
1
 
6
 
! Отговори
Енвер Ходжа преди 11 години
Не знам дали са ни бракья бугарете но македонките са ни жени. И раждат албанчета.
9
2
 
9
 
! Отговори
Алекс преди 11 години
Братчедите албанци, ке ви съдят, за тоа дека от българи за 70г. некой станаха сърбомакета. Станахте за смех коминтерновски пачи.
8
2
 
16
 
! Отговори
dan преди 11 години
Един македонец-комита, двама македонци-чета, трима македонци-чета с предател!!! На тия изобщо не трябва да им се вярва!!! Промитите им мозъци не могат да разберат кое е истина и кое не!
7
2
 
20
 
! Отговори
един от всички преди 11 години
Абе, makedonec, виждаш ли колко сме толерантни? Когато аз коментирам във ваши сайтове, администраторите ви изобщо не ми публикуват коментарите, а тук ви даваме свобода да серете колко сакате. Не ми приказвай за татари, защо от вас по-големи татари нема. Щом и в Пакистан намерихте роднини и в Египет... да ви *** у нацията измислена.
6
9
 
4
 
! Отговори
Samuil преди 11 години
Makedonija e bila i shte prebude
5
0
 
1
 
! Отговори
topo преди 11 години
Ей сега, само да се обуя.
4
8
 
6
 
! Отговори
MK преди 11 години
Dosta so provokacii i omalovazuvanja. Komentatorive se luge koi pravat negativna atmosfera megju lugeto. Mislam deka se rakovodeni od nekoja siva eminencija. Bidite malku popozitivni !!!
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само едно може да се каже за сърбомакедонците-Луд умора няма.
2
5
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Ама Вие Другарю Поппски сте Я превърнали в Държавна Политика и като само Ви тропнат с Крак започвате да ревете,забравете за Сръбските Мекерета и се Сетете,че сте Българи и тогава няма да има проблеми
1
5
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
За какви историци за какви разговори става въпрос,историята те я фалшифицират и говорят глупости,претенции за територии(които не са техни и няма кой да им ги даде)и не сме им ние и гърците проблема техните политици ако продължават с тази политика знайте,че до 10 години държава Македония няма да има.