Турция нямала териториални претенции към нас

Външният министър Давутоглу е уверил колегата си Вигенин в това
13 дек 2013 11:05, Елка Василева
175
Турция нямала териториални претенции към нас
Ахмет Давутоглу. Снимка: архив, Reuters

В съвременния свят двустранните отношения трябва да бъдат фокусирани върху общите интереси и визии за бъдещето и в никакъв случай не може да става дума за промяна на държавни граници. Това е заявил турският външен министър Ахмет Давутоглу пред българския си колега Кристиан Вигенин в Ереван, предаде БНР.

Уверението идва дни след като на предизборен митинг в град Кешан турският премиер Реджеп Ердоган нарече Тракия "нашата жива история в Европа" и спомена Кърджали като част от тази област.

В разговора с Вигенин Давутоглу е подчертал, че българско-турските отношения са били и ще бъдат пример за добро сътрудничество на Балканите.

След срещата си Давутоглу, коментирайки изказването на Ердоган, че Гръцка Тракия, части от Македония, България, Босна и Херцеговина са турска територия, Вигенин заяви, че не трябва да се преувеличава значението на думи, казани на предизборен митинг, защото едва ли в днешния свят и при сегашното равнище на българо-турските отношения може да се говори за каквито и да било амбиции за промяна на границите, предаде БНТ.

"Едва ли в днешния свят и при сегашното равнище на българо-турските отношения може да се говори за каквито и да било амбиции за промяна на границите. Така че с посещението на Давутоглу в София ние ще дадем много ясен сигнал и към турските граждани, и към българското общество, че в 21 век сътрудничеството, общите проекти, инициативите в интерес на гражданите имат предимство пред всичко останало", заяви Кристиан Вигенин. Министър Вигенин покани колегата си Давутоглу на официално посещение у нас през февруари.

Преди два дни Министерството на външните работи коментира изказването на турския премиер Ердоган, като подчерта, че подобни изявления не допринасят за развитие на двустранния диалог, насочен към търсене на ефективни и прагматични решения.

„България като страна, основана преди повече от 1300 години, има значително и трайно историческо, културно и духовно присъствие, наследство и традиции в Югоизточна Европа. Водени от опита на историята смятаме, че към интерпретации, свързани с миналото на нашия регион, следва да се подхожда особено внимателно, отчитайки неговите особености, както и чувствителността, която те могат да предизвикат“,  подчертаха от министерството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
1
 
0
 
! Отговори
Razan преди 10 години
До АнонименNe zabravay che sedmisata e sedem dena shte te gona s tupalkata
87
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега Турция е силна както в 1396 г.. а България е слаба както в 1396 г. Скоро ще приемат Турция в ЕС и тогава 5-6 милиона турци ще се заселят тук. След 130 години свободно развитие отново ще станем турска провинция.
86
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ля ля- а бе аспаррухчо ти не разбра ли ,че нямаш място на балканите ,че е дошло време да си събереш чукалата и да си заминеш там , на долното течение на волга ли ,на алтайските планини ли или дето ти око види ,само да не си тука да умирисваш орталъка.
85
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До фрешAbsolytno logi4en i to4en otziv...
84
2
 
11
 
! Отговори
ля ля преди 10 години
еми да ама аз имам! трябва според мен турците да си седят в Азия и да си ни върнат Одрин и да почнем да си копаме злато и да се махнем от ЕЮ(гадното)! всеки турчин тук да бъде изпращан далеч в родината си а не да ми "работят" навсякъде във всички БЪЛГАРСКИ общини като всякъкви!!!
83
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От времето на Османската империя Турция и Англия са съюзници.Сега от едната страна Англия ни се зъби за емигрантите, от другата - Турция ни натиска с териториални претенцииНаште дипломати са слабиАрмията я разтурихаКакво искаме
82
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Покажете вече картата на СанСтефанска българия
81
0
 
8
 
! Отговори
ПК преди 10 години
Аз на Вигенин мога ли да му......
80
2
 
12
 
! Отговори
mr.twitter преди 10 години
По "Господари на ефира - 13.12.2013" хубаво го насолиха Ердоган и много точно повдигнаха темата за Константинопол!
79
12
 
3
 
! Отговори
wse taq преди 10 години
e che mn qsno balgarska teritoria e bila na wremeto tqhna, ako trqbva da badem chestni Turcia kade,kade sa po naprede ot nas nqma da e losho da ima neshto ot tqh v bg bilo to ot iknomicheska gledna tochka ili nacin na jivot ;)
78
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То защо ли да претендира, след като ние е без това, до 50 години, бог да ни прости - ще се превърнем в археологически останки!
77
21
 
48
 
! Отговори
Аллах акбар преди 10 години
На турчин никога никакво доверие !!!
76
7
 
17
 
! Отговори
Кемал преди 10 години
Ердоган е болен от рак, което на никой не пожелавам, разбира се...за това се е озлобил толкова, просто живота го напуска и глеа да отмъсти на живите!
75
9
 
16
 
! Отговори
Цветан преди 10 години
Османе, много си ***, моето момче. Не е зле да се разровиш, ако не другаде, поне в интернет, за да се осведомиш каква е етническата картина на областта в периода 1878-1885г.
74
32
 
20
 
! Отговори
Осман преди 10 години
България преувеличава не цитират както трябва думите на министъра Ердоган,какво точно целял да каже!!!Но да си дойдем на темата както знаете България присъедини Румелия,тая територия си беше на турците и помаците,ако България продължава с наглата си политика и ние ще искаме да се отцепим,като шотландците,каталунците и др..
73
6
 
19
 
! Отговори
Д.П. преди 10 години
Какво равнище? Какви отношения?......Всички сме чели и изучавали близкото минало, а там няма нищо топло между нас и турците!Не зная какво диктува олигархията или нечии пари, но зная, че това са само смотани фокуси за пред народа!Нагло, нахално и безочливо!До кога?!
72
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Господа потурнаци!Не стана ли време да ходите да се навеждате?Петък е.
71
8
 
28
 
! Отговори
До Давутоглу: преди 10 години
Мушморок!Всяка жаба да си знае гьола и турция анадола.
70
2
 
10
 
! Отговори
А.С. преди 10 години
До АнонименТя и лисицата като не може да стигне гроздето вика ,че е кисело !
69
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ся кво да си помисля за тоя !? Хем му се иска Тракия ,хем не смее да си го признае ! Хем от балкона се прави на аслан ,хем кат види зора -се измъква кат *** !