Турция нямала териториални претенции към нас

Външният министър Давутоглу е уверил колегата си Вигенин в това
13 дек 2013 11:05, Елка Василева
175
Турция нямала териториални претенции към нас
Ахмет Давутоглу. Снимка: архив, Reuters

В съвременния свят двустранните отношения трябва да бъдат фокусирани върху общите интереси и визии за бъдещето и в никакъв случай не може да става дума за промяна на държавни граници. Това е заявил турският външен министър Ахмет Давутоглу пред българския си колега Кристиан Вигенин в Ереван, предаде БНР.

Уверението идва дни след като на предизборен митинг в град Кешан турският премиер Реджеп Ердоган нарече Тракия "нашата жива история в Европа" и спомена Кърджали като част от тази област.

В разговора с Вигенин Давутоглу е подчертал, че българско-турските отношения са били и ще бъдат пример за добро сътрудничество на Балканите.

След срещата си Давутоглу, коментирайки изказването на Ердоган, че Гръцка Тракия, части от Македония, България, Босна и Херцеговина са турска територия, Вигенин заяви, че не трябва да се преувеличава значението на думи, казани на предизборен митинг, защото едва ли в днешния свят и при сегашното равнище на българо-турските отношения може да се говори за каквито и да било амбиции за промяна на границите, предаде БНТ.

"Едва ли в днешния свят и при сегашното равнище на българо-турските отношения може да се говори за каквито и да било амбиции за промяна на границите. Така че с посещението на Давутоглу в София ние ще дадем много ясен сигнал и към турските граждани, и към българското общество, че в 21 век сътрудничеството, общите проекти, инициативите в интерес на гражданите имат предимство пред всичко останало", заяви Кристиан Вигенин. Министър Вигенин покани колегата си Давутоглу на официално посещение у нас през февруари.

Преди два дни Министерството на външните работи коментира изказването на турския премиер Ердоган, като подчерта, че подобни изявления не допринасят за развитие на двустранния диалог, насочен към търсене на ефективни и прагматични решения.

„България като страна, основана преди повече от 1300 години, има значително и трайно историческо, културно и духовно присъствие, наследство и традиции в Югоизточна Европа. Водени от опита на историята смятаме, че към интерпретации, свързани с миналото на нашия регион, следва да се подхожда особено внимателно, отчитайки неговите особености, както и чувствителността, която те могат да предизвикат“,  подчертаха от министерството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
11
 
13
 
! Отговори
християнин преди 10 години
България обаче трябва да има претенции към Търция,вкл. и териториални.Босфора и Цариград трябва да български
67
7
 
15
 
! Отговори
срещу себе си преди 10 години
Ето как Ердоган настройва българите срещу себе си. И един ден Атака ще поиска да има референдум за влизането на Турция в Европа и българите единодушно ще отговорят НЕ, вклюително и турчещите се в делиормана, защото и на тх им светна колко са "турци".
66
4
 
16
 
! Отговори
Бъдете критични! преди 10 години
Няма ли да се намери най-накрая някой, който да научи Ердоган на българската история? И да му каже, че на времето "бащата" на турците Ататюрк официално се дистанцира от зверствата на Османската империя и бе създадена модерна светска Турция.Бъдете критични!
65
9
 
7
 
! Отговори
nedkodd преди 10 години
турчина режеп ердоган като не си е пил хапчито е забравил,че и Москва,Пхенян,Пекин,Берлин,Лондон са турски територии.Какво чака още,че не си ги иска Турция??? Ех мераци,мераци,мераци към ЕС а дано ама на дали. България ще трябва да каже ДА,дали ще каже ???
64
13
 
26
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Турция е *** на Европа, да си гледат копанята в Анадола и даже да не си помислят за Европа тия кирливи джагали!НИКОГА ФЕС В ЕС !!!
63
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гръцкият външен министър пък му напомни ,че Тракия е съществувала и преди нахлуването на турците ! И че сгашните територии на Турция ,преди това са били римски ,персийски,тръцки ......
62
4
 
9
 
! Отговори
Тролче - до 68 Shop преди 10 години
Как си карабинер?
61
9
 
3
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Как сте Тролчета?
60
17
 
7
 
! Отговори
9667 преди 10 години
До rumen221"ЗА ДА СТАНЕМ ЯДРЕНИТЕ ГОСПОДАРИ НА ЕВРОПА!"Ех момче момче ... то е хубаво човек да си помечтае, но твоето вече го избива на халюцинации! "Притежаваме най-голямото находище на уран в света!" И тази информация е изчерпана от ....?????
59
0
 
1
 
! Отговори
до румен преди 10 години
имаш ли представа колко е инвестицията, за добива и обработката на урана, от къде тез пари, и после на кой ще го продадеш?с кой ще го добиваш?*** ли ще вкараш в мините или ще докарат китайци или африканци, въвращаемост на един обект колко години е, или в дългове пак към мвф , и сега даже правнуците са длъжни тогава ще станем роби в страната си
58
3
 
21
 
! Отговори
до потурнаците преди 10 години
Змия в пазвата си никой народ не търпи. Помнете ми думите. Вашия ред наближава, и вашия шейтан няма да ви помогне.
57
13
 
4
 
! Отговори
фреш преди 10 години
една година не съм чел отзиви, и нищо не се е изменило, само като чуят турция и скачат като опарени, а в речта на ердоган е за подем на икономиката в тракия, и призовава за активно участие страните от тракийската област, а за пари от турция даже не си и мечтайте, то повашата логика всички държави в света са длъжници на някого си, бизнес майна )нищо лично...
56
15
 
4
 
! Отговори
9667 преди 10 години
До rumen221Аргументи срещу пустословието ти!??Пак да те питам - ти добре ли си, приятелю?!
55
16
 
5
 
! Отговори
9667 преди 10 години
До rumen221Румене, ти добре ли си?!
54
16
 
9
 
! Отговори
9667 преди 10 години
До фреш"трябва да им обявим война, и до босфора да е БЪЛГАРИЯ....."Хммм ... не е много умна идея, да ти кажа честно! Не мисля турската армия да се намеси в един такъв конфликт. И това ще рече, няма кой да спаси великата българска армия от одринските ловжийки дружини.
53
11
 
8
 
! Отговори
9667 преди 10 години
До Анонимен 61"...Според него Турция се задължава да изплати обезщетения на българските бежанци от Източна Тракия и Мала Азия"Ти сигурен ли си, че в този договор има такава клауза!?
52
6
 
9
 
! Отговори
фреш преди 10 години
трябва да им обявим война, и до босфора да е БЪЛГАРИЯ......
51
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
сочени най-общо като 34 000 къщи, близо 2 000 000 декара ниви и лозя, и 213 000 декара гори и пасища[1], предвижда парично обезщететие за обсебената тяхна недвижима собственост в Одринска Тракия. Паричното измерение на това обезщетение към днешна дата според изчисления на Тракийските дружества днес надхвърля 16 милиарда долара[2], което отнесено към текущите цени[3] на декар в Одринско е цената на над 6000 кв. км. земя колкото е приблизително площта на днешния Лозенградски вилает от сегашната българска граница до линията Мидия - Люлебургаз.
50
8
 
8
 
! Отговори
9667 преди 10 години
До ОгиИ какво му е на Ангорския договор?
49
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ангорският договор е спогодба за приятелство и сътрудничество между България и Турция подписана на 18 октомври 1925 година в Анкара (тогава Ангора). Подписан е от Симеон Радев, като извънреден пратеник и пълномощен министър на България във Вашингтон, и от Тевфик Кямил Бей, като държавен подсекретар при министерството на външните работи в Ангора. Според него Турция се задължава да изплати обезщетения на българските бежанци от Източна Тракия и Мала Азия, прогонени или избити след началото на Междусъюзническата война от 1913 година.