Турция нямала териториални претенции към нас

Външният министър Давутоглу е уверил колегата си Вигенин в това
13 дек 2013 11:05, Елка Василева
175
Турция нямала териториални претенции към нас
Ахмет Давутоглу. Снимка: архив, Reuters

В съвременния свят двустранните отношения трябва да бъдат фокусирани върху общите интереси и визии за бъдещето и в никакъв случай не може да става дума за промяна на държавни граници. Това е заявил турският външен министър Ахмет Давутоглу пред българския си колега Кристиан Вигенин в Ереван, предаде БНР.

Уверението идва дни след като на предизборен митинг в град Кешан турският премиер Реджеп Ердоган нарече Тракия "нашата жива история в Европа" и спомена Кърджали като част от тази област.

В разговора с Вигенин Давутоглу е подчертал, че българско-турските отношения са били и ще бъдат пример за добро сътрудничество на Балканите.

След срещата си Давутоглу, коментирайки изказването на Ердоган, че Гръцка Тракия, части от Македония, България, Босна и Херцеговина са турска територия, Вигенин заяви, че не трябва да се преувеличава значението на думи, казани на предизборен митинг, защото едва ли в днешния свят и при сегашното равнище на българо-турските отношения може да се говори за каквито и да било амбиции за промяна на границите, предаде БНТ.

"Едва ли в днешния свят и при сегашното равнище на българо-турските отношения може да се говори за каквито и да било амбиции за промяна на границите. Така че с посещението на Давутоглу в София ние ще дадем много ясен сигнал и към турските граждани, и към българското общество, че в 21 век сътрудничеството, общите проекти, инициативите в интерес на гражданите имат предимство пред всичко останало", заяви Кристиан Вигенин. Министър Вигенин покани колегата си Давутоглу на официално посещение у нас през февруари.

Преди два дни Министерството на външните работи коментира изказването на турския премиер Ердоган, като подчерта, че подобни изявления не допринасят за развитие на двустранния диалог, насочен към търсене на ефективни и прагматични решения.

„България като страна, основана преди повече от 1300 години, има значително и трайно историческо, културно и духовно присъствие, наследство и традиции в Югоизточна Европа. Водени от опита на историята смятаме, че към интерпретации, свързани с миналото на нашия регион, следва да се подхожда особено внимателно, отчитайки неговите особености, както и чувствителността, която те могат да предизвикат“,  подчертаха от министерството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Eii Gurbetcia,tova che miesh kenefi na zapad i si slojil fesa ne ti dava pravo da komentirash Balgaria!!!Balgaria e sviata a ti shte si miesh kenefi,zatova si roden...
7
20
 
12
 
! Отговори
9667 преди 10 години
Да не е лъжа това, което е казал Ердоан? Може би тези места не са били под Османско управление в продължение на 500 години и не са част от живата история!? Не разбирам какво толкова се ежите.
6
12
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
турция е гнойния цирей на Балканите,който по оперативен път ще бъде отстранен.
5
6
 
15
 
! Отговори
БЕЗСРАМЕН БЕЗРОДНИК преди 10 години
Виженин е турски агент за влияние ! Нормалните държави връчиха вербални ноти , викат си посланиците Неженен какво прави ? Калфин също ако си спомняте направи предложение за одцепване на Тракия ! Всичко е договорено и за да не се случи трябва правителството да подаде ОСТАВКА ! ДПС и мюфтийството ламтят за вакъфските имоти не остава защо? Ами и те са завръщане на земите . А вносители и инициатори са ДПС , БСП и АТАКА .ЧЕСТИТО НА ПЕЧЕЛИВШИТЕ за това Волен води този луксозен живот .
4
9
 
20
 
! Отговори
Анонимка преди 10 години
До Анонимен не се изказвай на кирилица , а пиши на турски.да знаем всъщност какъв си.ти ли ще ми обясняваш земи и давност за които е проливана кръв ? ти ли ще ми се извиниш за "хуманното" управление на османската империя ? ти ли ще ми обясниш проникновената сила на принудителното ислямизиране чиито следи се виждат и днес ? ти ли велики гений ще ми обясниш как в православна държава се вдигат джамии в повечето от които не се моли никой ? за теб отговора на Ботев с ножа!
3
11
 
25
 
! Отговори
до гурбетчията преди 10 години
Не е точно така. Доста стоки са внос от ЕС и са на сносни цени, а качеството е много по-добро от турското. Зад дрехи и техника- няма да пиша, ниво ниско китайско качество.Турско и качество не вървят заедно, то и нищо добро не е дошло от ***, де. А ти сложи ли си чалмата преди да пишеш? И другият път си пиши в анадолските форуми, тук нямате място.
2
28
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И колко време са държани тези територии ням и 50 години, а те са били в непрекъснато владение повече от 500 някои по образован може да разбере какво е да владееш непрекъснато и даден имот за другите които не знаят ,това е така наречения институт на придубивната давност
1
4
 
16
 
! Отговори
tomahawk преди 10 години
"Министър Вигенин покани колегата си Давутоглу на официално посещение у нас през февруари. " Явно му е харесало :)))))А вие обвинявате ГЕРБ за близост с османлията Ердоган :)))