София подкрепя Скопие, но проблемите трябва да се решат

Министър Вигенин: Ваш интерес е условията да бъдат изпълнени бързо
10 яну 2014 19:07, Елка Василева
30
София подкрепя Скопие, но проблемите трябва да се решат
Кристиан Вигенин. Снимка: БТА

София подкрепя европейския път на Македония, но въпросите, които са на дневен ред в съседните страни и по-конкретно Гърция и България, трябва да бъдат решени. Това заяви външният министър Кристиан Вигенин, който е на посещение в Скопие, предаде македонската агенция МИА.

В македонската столица министър Вигенин се срещна с македонския си колега Никола Попоски и изнесе публична лекция във външното министерство на тема „ЕС и Западните Балкани - предизвикателствата през  2014 г.”.  

„Въпросите за добросъседството и сътрудничеството са едно от ключовите теми, по които се оценява подготвеността на една страна за започване на преговори за членство в ЕС. Ваш интерес е тези условия да бъдат изпълнени максимално бързо, тъй като ние бихме желали страните от Западните Балкани възможно по-скоро да станат част от ЕС“, каза Вигенин в лекцията си.

Още по темата
Той подчерта, че разговорите по договора за добросъседство и сътрудничество между България и Македония продължават, като очакванията му са скоро да има положителни и конкретни стъпки и резултати.

„Надявам се, че много бързо ще можем да покажем резултати и постепенно, без да се ангажираме с някакви срокове и ненужно бързане, да стигнем до подписването на договора. Паралелно с този процес, ако се отворят и проблемите, които съществуват с Гърция, Македония много бързо ще може да започне преговорите за членство с ЕС“, подчерта Вигенин.

Македония ще има подкрепата от страна на България и когато това стане нужно, ще споделим своя опит по пътя към членството в ЕС, посочи Вигенин.

От своя страна македонският министър Попоски заяви, че освен за двустранния договор с министър Вигенин са разговаряли и по конкретни проекти, които са важни за двете страни, предаде агенция Макфакс.
 
„Имаме открит диалог, българските колеги са запознати с чувствителните въпроси в Македония и ние с чувствителните въпроси в България. По отношение на диалога е важно да имаме открит диалог по всички тези въпроси и окончателно, ако имаме някакъв текст, по отношение на него да се чувстваме комфортно и в Македония, и в България“, каза Попоски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
17
 
! Отговори
Bugarche преди 10 години
Хората в Р.Македония не са ни откраднали никаква история. Българската история е тяхна също, щото до 44г. те са част от българската народност от хилядолетие. Тя е обща това е истината. Целият проблем е сърбоюгославският прочит там на тази история.
23
0
 
18
 
! Отговори
Грък преди 10 години
До walking deadНе му се "връзвай " на тоя ! Това е някакво *** дето се прави на грък !
22
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Един мой колега от университета, прав Македонец иначе, е правнук на един от тези македонски воеводи, но човека не искаше и да знае че е българин, обиждаше се като му кажеш че е българин и към България не изпитваше никакви топли чувства. Просто приключи с университета и се махна от БГ, без да каже и едно Благодаря на България. Мъчно ми беше че човек като него, носещ в себе си кръвта и гените на български революционер, е с промит срещу България и българите мозък.
21
2
 
25
 
! Отговори
Оги преди 10 години
БЮРМ е една измислена територия,не земя,не държава,а един голям психо диспансер,в който се извършват промиване на мозъци и зрение,на живи хора в реално време!Терапията се провежда от 1944 до 1992 г. под ръководството на сръбски комунисти,после се заместват от вече агент-пациенти 2, 3 и 4 поколение,които следствие промиване на мозъка,стигат до исторически извращения и цинизъм с шизофренски истеризъм.Не трябва да се дава нищо даром на тия крадци на история и самосъзнание!
20
0
 
25
 
! Отговори
родопата преди 10 години
Хей,Вагин!Ти не си ли разбрал , че тия не стават за нищо.Какъв ще го държат в Европа?Те са за луната.
19
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не трябва да се позволява да им се размине просто тъка те са откраднали културата,обичаите,историята на 2 народа и ние сме единия потърпевш.
18
2
 
26
 
! Отговори
незаинтересуван преди 10 години
На кой пък му дреме за Македония,имаме си доста проблеми тук.Да се оправят както знаят,съжалявам,че са наши съседи.Аре у лево.
17
4
 
20
 
! Отговори
коци преди 10 години
До Ghero: 2001г. македонците показаха на шиптарите ко е 'пичка' и да не беха нато и американците днес друга песна ше се пееше
16
2
 
27
 
! Отговори
walking dead преди 10 години
До КОСТАС ЛИНКЕНали са братя,защо не ги наричаш МАКЕДОНЦИ, а ги наричаш скопиянци?
15
4
 
39
 
! Отговори
shrek преди 10 години
Тия ***, заради които България е дала не една и две свидни жертви и си е прекроявала границите не заслужават и кирта под ноктите ни. Наричат ни татари и крадат историята ни, построиха и продължават да строят мегаломански дивотии - "Господ бил македонец".......и прочие тъпотии и простотии. В същото време албанците им завират *** в *** и поле търчат тук за български паспорти. Как да уважаваш подобни субекти и да си приятелски настроен към куче, което храниш и ти ръве ръката......
14
13
 
22
 
! Отговори
КОСТАС ЛИНКЕ преди 10 години
ГЪРЦИЯ И СКОПИА = БРАТЯ..СКОПЯНИ, ВИЕ СТЕ СЛАВОФОНИ ЕЛЛИНИ.
13
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не знам какво толкова я искат тая Македония ако не беше тая налудничава фиксидея да е нашасега беломорието щеше да е наше още от 1912 година
12
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Истината е че Македония отдавна е изгубена кауза
11
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Съдбата на Македония зависи най-вече от САЩ и ЕС, които винаги може да притиснат България да се откаже от Македония и Македония да се подели между Гърция и Сърбия като Южна Сърбия и Северозападна Гърция. България ще остане с празни ръце, защото е член на НАТО и ЕС.
10
4
 
25
 
! Отговори
Гонг преди 10 години
Умен министър хеее,и да гледа умно умее,да говори сладки и медени се разтапя чак,а пъл акъл да дава еша му няма! Де мож намери такъв министър - само у българско! Аферим! Даааа! И въпро сът с оставката на това правителствоп също трябва да бъде решен!
9
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя да ходи в Скопие да обеснява, че им дреме на шлайфера на македонците какво лае Вагенин в София. Да вземе и онзи *** Шитеров с него. Там на площада да им кряка за териториалните претенции и да пробва да рита местните полицаи :) Тъкмо ще се отървеем от мизерника.
8
5
 
44
 
! Отговори
Д-р МАХМУРЛИЕВ преди 10 години
Еврейчето Вигенин да ДЕЙСТВА, щото срещу него има дебели македонски глави!
7
6
 
38
 
! Отговори
Бенковски преди 10 години
Да им докажем че сме българи а албанците ще ги оправят и ще ги завладеят икономически!
6
8
 
39
 
! Отговори
bgtro преди 10 години
Трябва да станем като гърците,тотално да ги отрежем .Ама като нямаме външен мин. кат хората тъй ще е ,а и не само тоя клоун и Младенов беше същия .Тотално заклеймяване на ФИРОМ ,всички фиромци с бг гражданство да им се отнеме гражданството,а хората с бг съзнание в ФИРОМ ,да бъдет приютени у нас и да им се даде безплатно жилище.Щом на римляните може и на БЪЛГАРИТЕ в БЪЛГАРИЯ ще може .
5
5
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Македония се ориентира към съюз с Турция а не с ЕС.