Закриват 23 държавни структури в Гърция

Част от работещите там ще бъдат съкратени, а други преместени на друга работа
13 фев 2014 14:50, Елка Василева
3
Закриват 23 държавни структури в Гърция
Снимка: архив, Reuters

Двайсет и три държавни структури в Гърция ще бъдат закрити, тъй като не са считани за необходими. Част от работещите в тях ще бъдат съкратени, а друга част преместени на друга работа.

Това предвижда законопроект, внесен в парламента от министерството на административната реформа, съобщават местните медии.

Проектът включва още промени в атестационната система, по която ще бъдат оценявани държавните служители, както и опростяване на някои административни процедури.

Сред посочените за затваряне са държавният фонд за пътно строителство, националният институт по труда и човешки ресурси, държавната компания, занимаваща се археологическите комплекси, националният център на книгата, два изследователски института към Атинския университет "Каподистриас", фирми за градоустройство, опазване на околна среда и управление на води.

Реорганизацията на тези структури е стратегически приоритет за правителството и цели да направи по-ефикасна работа на държавните дружества, обяви министерството на административната реформа.

По-нов начин и по десетобалната система според законопроекта ще се оценяват и държавните служители. 25 на сто от тях трябва да са атестирани с оценки 9-10, до 60 на сто трябва да са с оценки 7-8, а за 15 на сто от чиновниците се изискват оценки от 1 до 6.

По-опростени ще са и административните процедури, като стремежът е да се ограничи бюрокрацията и да се улесни обслужването на гражданите.

Съкращенията в държавния сектор са антикризисна мярка, изисквана от международните кредитори на Гърция в замяна на отпусканата финансова помощ на страната.

Държавните разходи на Гърция съставляват 52 на сто от БВП, а заетите в държавната администрация са 7,9 на сто от трудовия потенциал на южната съседка, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В България спокойно може да се закрият най-малко 23 безполезни такива структури,въобще няма да се усети-там всички са назначени по партийна линия
2
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ирония на съдбата... Кога ще проумеят управляващите, че 1 компютър от 500лв. може да замени 20 *** лелки...
1
3
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
А ние открихме още 23 държавни структури!