Левите сили в Гърция обещаха край на мерките за икономии

Искаме да освободим страната от спасителния план, заяви Ципрас
Обновена: 23 яну 2015 08:55 | 23 яну 2015 08:50, Елка Василева
18
Левите сили в Гърция обещаха край на мерките за икономии
Снимка: Reuters

С червените и бели знамена на лявата партия СИРИЗА десетки хиляди гърци излязоха по улиците на Атина, заявявайки решимостта си да свалят консервативната партия "Нова демокрация" на изборите, предаде ДПА.

Студенти, работещи и възрастни хора се струпаха на централния площад "Омония", за да чуят 40-годишният лидер на СИРИЗА Алексис Ципрас, който обеща да свали традиционните партии, управлявали Гърция в продължение на четири десетилетия и заяви, че не е склонен да работи с традиционните партии.

Още по темата

"Изправени сме пред вас и искаме ясен мандат, за да можем да освободим страната от спасителния план", заяви Ципрас пред поддръжниците си. Той добави, че този митинг бележи повратна точка за Гърция.

СИРИЗА обеща да сложи край на шестгодишните мерки за икономии, наложени от кредиторите в замяна на милиардите помощи за спасяване на икономиката. Дълбоката рецесия доведе една трета от населението до или под прага на бедността, а 26 на сто от гърците са безработни.

Почти сигурно е, че Ципрас ще стане първият ляв политик, избиран някога начело на Гърция, отбелязва ДПА. Проучванията на общественото мнение му дават 4 до 5 процента преднина пред партията "Нова демокрация" на премиера Антонис Самарас.

Пабло Иглесиас, лидер на испанската лява партия "Подемос", е близък съюзник на Ципрас. Той се надява, че неговото движение ще може да се възползва от евентуална победа и популярността на СИРИЗА на изборите в края на годината в Испания.

Иглесиас се появи на трибуната и стисна ръката на Ципрас. "Промяната в Гърция се нарича СИРИЗА. В Испания тя е "Подемос". Хората говорят на един и същ език", заяви Иглесиас на гръцки. Той подчерта, че СИРИЗА "представлява възможността за гръцко правителство в Гърция". Понякога нашите страни изглеждат като колонии на страните от Севера и колонии на финансовите сили, а аз мисля, че имаме нужда национален суверенитет. Ако стане премиер, Ципрас ще бъде нещо повече от помощник на Ангела Меркел в тази страна, каза Иглесиас.

"Това не е проблем на лявото или дясното. Това е противоречие между икономиите и здравия разум", добави водачът на "Подемос".

Ципрас порица Германия, която се смята за архитект на строгите мерки за икономии, наложени на Гърция. Той направи паралел със съсипаната след световните войни германска икономика и напомни, че другите европейски страни са й помогнали с дълговете след Втората световна война.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: избориГърциясириза
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
И тогава... преди 9 години
"ще настане такъв живот, че само си викам дано"Спирамт да пестят и да връщат заемите си - ами те ромите отдавна са го измислили - да пратим БАТ САЛИ за консултант!Ще изкарат цял месец на сиртаки и узо - после, като трябва да дойде другата пенсия, ще продадат я остров, я полуостров, я камъните на атина, АКО има *** да купи имот под гръцки флаг, че данъците ще ударят 90-95%
10
0
 
2
 
! Отговори
2017 преди 9 години
До дедо ТашункоНе ми пука за: гърци, турци,руснаци,сащ,еврогеи и пр.Боли ме само за България,това е моята земя на милите ми деди,моя дом и убежище.Но големият спектакъл ще бъде,когато Кредиторът вдигне ръце от глезените деца на Европа-тогава ще се намеси Турция.Гърците в 1913 клаха българите,повече от турци,слагаха ги на кола да пият вода,ослепяваха,режеха езици за да несе говори български,палиха села,прогонваха1945-1955-2013 до днес Геноцид исамо ние сме плащали.Грък никога не ни е хранил
9
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А когато им даваха милиардите евро, си мълчаха. Сега като трябва да връщат и да затягат колана - не им изнася. Вечно недоволни са гърците - колкото стиснати и противни, толкова нахални да искат повече и повече.
8
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гърция ще се стабилизира едва когато Путин ги приеме в Евразийския Съюз, дотогава ги чака бедност и разруха.
7
13
 
5
 
! Отговори
. преди 9 години
тия са се побъркали...ако не беше Германия днес даже нямаше да съществуват като държава:))))давайте смело..харчете...само,че тоя път..с вас е свършено...а това,че имали спестявания по 100 000 евро...много скоро някоя сутрин ще се събудят и ще разберат,че не са им намалени заплатите,а просто са спрени..не 100 000..1 евро няма да имат..самоубийци,вземете пример от Швейцария,където се проведе референдум дали да бъдат вдигнати заплатите в хиляди евро и швейцаареца каза твърдо не..гениален ход
6
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 7Напомням само,че от неправилно поднесена информация от бг медиите,се е оформило едно крайно отрицателно мнение за Гърция. Само от началото на кризата Германия се облагодетелства за сметка на Гърция с около 70милиарда.Гърция влезе в кризата със 120 на сто от БВП на страната,а след толкова крайни мерки в момента, БВП е 180 на сто. Къде е правилната европейска политика!? Гърция беше пожертвана за спасяване на банковата система на целия ЕС.
5
7
 
6
 
! Отговори
razgradski pop преди 9 години
"Искаме да освободим страната от спасителния план, заяви Ципрас"...а пари откъде???
4
8
 
12
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 9 години
Вероятно Ципрас ще успее да вземе властта и ...ще направи на морето дупка. До там. "Икономиката" на Гърция е около 2 % от европейската. Германия изработи защитна система при евентуално напускане на Гърция от еврозоната и няма да допусне да бъде изнудвана повече. Хора, очаквайте грандиозен спектакъл! С популизъм не се оправя икономика. Лозето не ще молитва, иска мотика - една чудесна българска поговорка!
3
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГЪРЦИТЕ НЕ ГИ МИСЛЕТЕ. ТЕ СА ДОБРЕ. 5 ГОДИНИ СЪМ БИЛ ТАМ И НАПЪЛНО СЪМ НАЯСНО С НЕЩАТА. НЯМА ГЪРК КОЙТО ДА НЯМА 100 000 ЕВРО СПЕСТЯВАНИЯ. ТОВА Е МИНИМАЛНАТА СУМА НА СПЕСТЯВАНИЯТА. МАКСИМАЛНИТЕ СПЕСТЯВАНИЯ СА В МИЛИОНИ ЕВРО. РАЗБИРА СЕ ЧЕ ИМА И ТАКИВА КОИТО СА ЖИВЯЛИ НАШИРОКО И НЕ СА СПЕСТИЛИ ЕДИН ЦЕНТ ЗАЩОТО ЩРАКАХА ПРЪСТИ ПО ТАВЕРНИТЕ И ЖИВЕЕХА КАТО ЧЕ ЛИ УТРЕ ЩЕ СВЪРШИ СВЕТА. ТОЧНО ТЕЗИ СЕГА РЕВЪТ ЧЕ СА БЕДНЯЦИ. ТЕЗИ ИСКАТ Х.Я В СЛИВАТА И ДУШАТА В РАЯ. ДА. АМА НЕ.
2
4
 
22
 
! Отговори
РЕВОЛЮЦИЯ преди 9 години
ще има в ГЪРЦИЯ и това да е за УРОК на нашите ПРОДАЖНИ ПОЛИТИЦИ, дето затриха БЪЛГАРИЯ заради лични интереси. Едни за пари, спечелени по бандитски за 25 години КРИМИНАЛНА ДЪРЖАВА, други за топло местенце в ЕВРОПАРЛАМЕНТА по 10-20 000 ЕВРО месечно
1
9
 
12
 
! Отговори
хахаха преди 9 години
Комунисти,троцкисти и анархисти на власт?Както казваше един филмов герой на име Седларов .."няма само ние да страдаме ря ."