Борисов и Захариева отказаха сгледа с македонския президент. Защо?

"Не искаме да се намесваме във вътрешните работи на нашата съседка"
Обновена: 14 юни 2018 20:02 | 14 юни 2018 11:38,
237
Борисов и Захариева отказаха сгледа с македонския президент. Защо?
Снимка: архив, Reuters

Срещите на премиера Бойко Борисов и външния министър Екатерина Захариева с президента на Македония Георге Иванов, които са планирани за утре сутрин, са отказани, съобщиха от Министерския съвет.

"Не искаме да се намесваме във вътрешните работи на нашата съседна държава. Нашата позиция е принципна и е ясна, както и на цялата международна общност. Ясна е и позицията на президента на Р Македония.

Българското правителство не вижда смисъл да бъде използвано във вътрешнополитическите дебати в Скопие. Ключова за бъдещето развитие на нашата съседна държава е интеграцията в ЕС и НАТО и тя не бива да бъде поставяна под въпрос", пишат от правителствения пресцентър.

Още по темата

Македонският президент пристига днес на посещение в страната по покана на президента Румен Радев. Двамата ще проведат среща на четири очи и по-късно ще дадат съвместна пресконференция.

Визитата му у нас идва на фона на грандиозния скандал, който се развихри при съседката ни, след като вчера стана ясно, че призидентът Георге Иванов отказва да подпише бъдещия договор за името на Македония, което преди два дни беше договорено официално между правителствата в Скопие и Атина -  "Република Северна Македония".

Вчерашната му среща с премиера Зоран Заев и външния министър Никола Димитров протече скорострелно, за 120 секунди.

На нея двамата трябваше да информират президента за постигнатото споразумение, но държавният глава отказал да изслуша Заев и Димитров. Той само попитал дали носят писмения проектодоговор и напуснал срещата.

След срещата в остро обръщение към нацията Георге Иванов беше категоричен, че няма да подкрепи споразумението и го нарече вредно. Според Иванов всичко, което е свято за Македония, е погазено, а ЕС и НАТО не могат да бъдат алиби за лошия договор.

Иванов по-рано на няколко пъти заяви, че няма да приеме промяна на конституцията заради промяна на конституционното име на страната.

В Гърция договорът трябва да бъде ратифициран от парламента, а в Македония за наесен се предвижда и референдум по въпроса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прав си е македонският президент. Какво ще сменят името. Северна, Вардарска, Илинденска и не знам си кво още... БЮРМ, МЮРМ и какво ли не още.
29
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В последните дни се забелязва голямо плюене по приятелския към БГ Заев. Явно Москва пак е развързала кесията.
28
6
 
10
 
! Отговори
СГЛЕДА? преди 5 години
Моля, автора на тази статия или някоя друга умна глава от Dnes.bg да ни обясни, какво означава думата "сгледа" в заглавието. Аз за такава българска дума чувам за пръв път! Вземете ги скъсайте тези купени журналистически дипломи, ако изобщо имате такива!
27
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не само наше право е да се месим, ами сме длъжни!Половината български народ има родствени връзки с Македония. Ние се държим като че това не ни засяга. Просто е толкова унизително поведението на Борисов, че ме е срам.
26
2
 
10
 
! Отговори
Тим преди 5 години
Тук проблема идва от гърците който измислиха името северна македония явно си правят сметката за някакви тяхни териториялни претенции и ако се прочете историята както трябва с документи в тях пише в османслите са записали областа Македония не северна не гръцка както си я преписват гърците не никаква даже не са я водили в пределите на България водили са я отделна самостоятелна област като цяло тогава е била призната от всички
25
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единият му дърпат конците от САЩ,другият от Русия.Какви държави сме ние? Смешна история.
24
28
 
16
 
! Отговори
Bvlgari преди 5 години
Колкото и да не харесвам Б.Б. този път взе правилно решение, ненормално е да има изолация на тази държавица и то от нейния президент. Преговорите за членство на какъвто и да е формат, било то Нато или ЕС, ще затрудни или почти изкорени желанието на албанците да отделят половината от земята им. Разбира се това се касае пряко и за нас, тъй като за тази земя са умирали нашите прадеди.
23
15
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дипломатичните гафове ги сътворява Борисов. В големи размери.Може ли на уговорена среща на най-високо ниво един дин преди това да откажеш да се явиш?!?Ми да беше отказал 15 минути преди срещата.Такова животно като Борисов просто НЕМА!Тоя не става за държавник. За пожарникар също. Няма да се яви, ако има пожар.
22
7
 
29
 
! Отговори
СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ преди 5 години
миналата година и за нас беше неприемливо. Ама явно американците бързат. Страх ги е РУСИЯ да не се намести тук. Затова хайде всички овце в кошарата НАТО. Или КЛАННИЦАТА НАТО.
21
3
 
27
 
! Отговори
Барселона преди 5 години
Отказа беше грешка...другите да се месят а ние ..не ако погледнем историята наше право е да се намесим...А и Иванов.....историята щяла да се промени..каква история гледате нашата...тя е и вашата...
20
2
 
17
 
! Отговори
Baidanoz преди 5 години
Borisova i Zahariev nema nijda da slagat na seka mandja merudia. I bez drugo sa preiali na torti, lokumi i baklavi...
19
2
 
39
 
! Отговори
Каменоделеца преди 5 години
Биби пак удари на камък.Претърпя пълно фиаско във вътршната си политика. Като доказателство бих посочил неспирните протести в София и рамския терор в селата. Някои обаче ще каже,силата Му е външната политика. Амиии една маюка Македония не може да оправи,а взел с Русия да преговаря. Путин го сложи на място,ама нашия гламавак от дела не разбира и се напъва ли напъва. Вярно получи няколко целувки по устата от големи държавници но до там беше. Търпят го защото ги разсмива с дебелашки хумор и поведен
18
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе да я пишат Факедония и да се свършва. "Ф" от Филип, на Санде бащата. Пловдивчани няма да се сърдят.
17
3
 
27
 
! Отговори
МАКЕТО преди 5 години
май мяза на българин. Не ще НАТО и туй то. И ний не щяхме, ама СОЛОМОН що сълзи проля / крокодилски/ че ни завлече в блатото. Бойко кат първи страхливец прави това, което му кажат по телефона. Затова сутрин едно, вечер друго. зависи от кое посолство звънят
16
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Две са най-вероятните причини нашта Тиква да се направи на интересен:1. Обадили са му се от някое посолство /хамериканското примерно/ да бъде бойкотиран президента на Македония. Това обаче е по-малко вероятнота причина, тъй като сигурно и Радев щяха да натиснат да направи същото. Ние, както знаете сме тотално зависима държавица2. Просто Тиквата го дава сърдит, понеже македонеца се е срещнал пръв с Радев, а не с него - нали той иска да е винаги отгоре на всичко и да решава сам...
15
22
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всъщност подобна реакция е напълно нормална. Президентът на Македония вчера сътвори грандиозен диплматически гаф, заради тъпата си реакция спрямо Заев, с която цели единствено да укрепи собствения си рейтинг сред македонските националисти. Тези му действия са пагубни не само за Македония, но и за нас и Балканите като цяло. Македония пак ще си седи в периферията на всичко...При това положение трябваше цялата му визита да се отмени, ама Радев не се усети...
14
16
 
13
 
! Отговори
ТОЯ МАКЕДОНЕЦ преди 5 години
ли ще проваля на ТИКВАТА мисията да обединява Балканите под флага на НАТО. Айде бе. ОН не се дава. Що баклави е изял оттатък Босфора, колко депеши и заплахи от Амбасадата е получил, че някакъв вироглав македонец ще му разваля имиджа пред НАЧАЛНИЦИТЕ
13
9
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един доказан страхливец,който нито веднаж не е защитил интересите на собствената си държава,камо ли на чужда.
12
11
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо се намеси във вътрешните работи на държавата Израел? Но отнесе едно "Май френд Бойко!". Преди това отиде да хленчи и да се извинява в държавата Русия. От там обаче не донесе нищо! Що така? Взе да става нетърпимо да се конфронтира с повод и без повод с г-н Президента Радев! С кого си тръгнал да се сравняваш, май френд?
11
5
 
19
 
! Отговори
AMБАСАДОРА преди 5 години
так е наредил. Нямало да ги вземат в НАТО. Че защо им е