София да се включи в разговорите за името на Македония!

Експерти пред Bulgaria ON AIR: Държим се най-европейски
Обновена: 14 юни 2018 10:46 | 14 юни 2018 10:45, Екип на Bulgaria On Air
18

 

България трябва да се включи в разговорите за името на Македония и да стартира своята истинска роля на медиатор. За външната ни политика Македония е най-важната страна от Западните Балкани, смята бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

Скандали се разразиха след постигнатото споразумение между Гърция и Македония за името "Република Северна Македония". В Скопие президентът Георге Иванов демонстративно не пожела да разговаря с премиера Зоран Заев и външния министър в знак на неодобрение към промяната на името. Недоволство имаше и в Гърция, а у нас партии поискаха гаранции от Скопие, че ще бъдат защитени българските интереси.

"Много сме далеч от разрешаване на този конфликт. Няма законодателна мярка, която да накара президента да подпише това споразумение, ако той не желае. Македония влиза в задънена улица в тези преговори поне до 2019 г. Най-губещ от ситуацията е премиерът Заев", обясни Милен Керемедчиев пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Той не смята, че името ще доведе до териториални претенции към България или Гърция. Керемедчиев посочи, че Македония в момента е в изолация и нито има възможност да преговаря за членство в НАТО, нито в Европейския съюз.

"Докато Македония е запушена, тя представлява по-голяма опасност и за Гърция, и за България", подчерта той.

Журналистът Нина Спасова е на мнение, че страната ни трябва под някаква форма да се включи и договорно да е сигурна, че няма да има териториални претенции и провокации. По думите ѝ България се държи най-европейски от всички замесени в конфликта държави.

"Президентът от ВМРО-ДПМНЕ в продължение на 9 години не направи нищо, за да попречи на Груевски да прави това, което правеше - държа Македония в блато във всяко едно отношение. Друг въпрос е дали Гърция е права да се запъва като магаре на мост. Точно толкова основание да казваме "Македония е българска" имаме и ние", коментира Спасова в "България сутрин".

Журналистът отбеляза още, че Русия ще държи Македония далеч от НАТО и Европейския съюз, а това определено е проблем. По-големият проблем е вътрешнополитически в Македония, завърши Спасова.

Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да се включим и да поискаме да не ни крадат български народ, българска история, българска култура. Ако искат можем да им дадем албанците в Македония в най-западните и части да си направят някаква държава Македония, гръко-албанска. Останалото българското ако иска да е държава да се нарича югозападна България. Няма проблем, да помни както е писал македонския българин Паисий своя славянобългарски род и език. Точка. Но нямаме политици, които да отстояват националните ни интереси. Патриотите00
17
3
 
1
 
! Отговори
Мая Бугова преди 5 години
Ние да си гледаме беднотията, умиращите от рак хора заради здравната система, неграмотността и корупцията.МАКЕДОНИЯ ДА СИ СМЕНИ ИМЕТО.
16
2
 
1
 
! Отговори
Кротко преди 5 години
Напомняме, че има филми на които атиняни обиждат футболни отбори от Солун като им викат Българи. Оставете Името МАкедония да с е радва на Божия свят.
15
1
 
4
 
! Отговори
Кротко не спорете преди 5 години
Охридска Македония е част от Царството БЪлгария. За три дни можем да накараме и обитателите на Тракия и Гръцка Македония да проговорят само на БЪлгарски.
14
1
 
0
 
! Отговори
М.Д. преди 5 години
До АнонименДо кога ще разчитаме на съседиде да вършат Нашата работата? Погледнете картата на област Македония - къде е Нашата Пиринска Македония????!!!!!
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скопска република,и нищо друго.Без това сърбите им скопиха съзнанието.
12
4
 
6
 
! Отговори
И.Б. преди 5 години
Името на Македония не трябва да се променя въпреки желанията на Гърция, която се позовава на гръцкия произход на името. Във всеки език има неимоверно много чуждици, т.е. думи с чужд корен, но с местни представки, наставки и окончания. Така те се "побългаряват", "погърчват", "помакедончват" и т.п. Критерият за съществуване на име не бива да се търси в семантичния му произход. Всеки език е живо същество и се променя от хората, които го говорят. Македонският президент правилно не подписа.
11
6
 
13
 
! Отговори
!! преди 5 години
Българска македония!
10
5
 
10
 
! Отговори
do 1 преди 5 години
На нас Македония не нитрябва да се оправят ако се обединим ще ни напълнят с шиптъри.На тях най големият им проблем са шиптърите от тях го знам.Шиптърите се раз множават по 8-10 деца и повече,техните деца по селата бият македонските,крадят им животните,под палват им сеното фуражите.И идва след това шиптъра и казва "лоши люге какви пакости ти правят па най добро е да ми продадеш домаси и оди у другия край на МакедонияТака и правят продава и цели села вече са само шиптъри.
9
7
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Правилното име е Западна Румелия! Ваш: Абдул Хамид II
8
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колкото повече слушам български лъжи и продаганди че щяло да има провокации и че някой -сърби, руснаци ги пококороства хората да са македонци , и че те едва ли не са *** , толкова повече се отвращавам от фашисти и ставам върл македонец . Разбира се че в Пиринска Македония живеят македонци една кръв, една история едно сърце със братята от Македония . Някога тези братя ще бъдат една държава, защото така трябва -Македония на Македонците !
7
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Република Нова Антична ХичНеСлавянска НоНеГръцка Саможива Македония (1991)
6
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гърция никога няма да позволи използването под каквато и да е било форма на наименованието "македония'.
5
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако трябва да се намесваме, името трябва да бъде Българска Македония. По-добре да не се месим, да не се разправяме със сърбомани и албанци. Гърците ще им забранят древномакедонската история и ги признават за славяни.
4
3
 
12
 
! Отговори
е, браво! преди 5 години
Навреме се сетихте!!! Пак на'ще докато им стигне до малките умчета ..... все България ще е ощетена!!!
3
5
 
14
 
! Отговори
Непозната преди 5 години
"София да се включи в разговорите за името на Македония" - най-после някой да се сети, че е абсурдно да стоим като безмълвни наблюдатели в тази жизнено важна за страната ни тема. Полагаше се на МВнР да се сети, че е задължително да се включи в разговорите за името на Македония.
2
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Воопще не трябва да се месим в цялата работа с Македония. Да се спасяват както знаят ако искат да се кръстят Велика и всемогъща вселенска Македония.
1
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
името на тази държава е Българска Македония