От двете страни на Преспа: Атина и Скопие подписват договор

Днес двете делегации ще подпишат договора за решаване на спора за името
17 юни 2018 09:17,
119
От двете страни на Преспа: Атина и Скопие подписват договор
Снимки: Reuters, архив

Договорът за разрешаване на македонско-гръцкия спор за името и за стратегическо партньорство между правителствата на Република Македония и на Република Гърция ще бъде подписан тази сутрин в Псарадес, от гръцката страна на Преспанското езеро, след което официалната среща на двете делегации ще продължи от македонската страна на Преспа, в Отешево, съобщи македонската правителствена пресслужба, цитирана от БТА.

Подписи под договора ще положат министрите на външните работи на Македония и на Гърция Никола Димитров и Никос Кодзиас и посредникът в спора посланик Матю Нимиц.

Още по темата

Във водената от премиера Зоран Заев македонска делегация ще бъдат външният министър Никола Димитров и вицепремиерите Буяр Османи, Радмила Шекеринска и Оливер Спасовски.

Македонската делегация ще бъде посрещната в Псарадес от гръцкия премиер Алексис Ципрас и външния министър Никос Кодзиас.

Предвидено е премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас да направят обръщения на церемонията. След това делегациите на двете страни заминават на македонска територия, където ще имат официална среща, двустранен разговор и тържествен обяд в Отешево.

На церемонията в Псарадес и в Отешево ще присъстват върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини, еврокомисарят Йоханес Хан, както и Розмари ди Карло - заместник генерален секретар на ООН.

Както припомнят македонските медии, два дни преди подписването на постигнатия договор за името Република Северна Македония премиерът Заев остава на позицията, че тази стъпка ще донесе само ползи за двете страни и целия регион.

Подписването на договора ще бъде съпроводено и от протести. Населението на Северна Гърция се мобилизира за протести в Преспа. Демонстрациите са организирани от "Комитета за защита на гръцкия характер на Македония", който организира и превоз с автобуси за онези, които желаят да участват в протестите.

Опозиционната македонска партия ВМРО-ДПМНЕ организира протестен марш в Битоля. Според ВМРО-ДПМНЕ "договорът е вреден и противоречи на националните интереси".

Подписаният договор най-вероятно ще бъде внесен на правителствено заседание в понеделник сутринта, а до средата на следващата седмица и в парламента.

Преди да получи зелена светлина на пленарно заседание договорът ще трябва да мине и през парламентарната комисия за външна политика, председателствана от ВМРО-ДПМНЕ, а дебатите не са ограничени във времето, отбелязва телевизия Сител.

След ратификация в парламента договорът трябва да бъде подписан от президента Георге Иванов, който вече заяви, че не възнамерява да подписва документ, предвиждащ промени в конституцията и име за всеобща употреба.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много недалновидна политика е това,защото с това име да речем след 100 г. Северна Македония може да предяви претенции и да поиска "земите си"! Претенции могат да предявят и към областта южна Македония т.е. към Гърция,и към източна,Пиринска т.е. към нас! Никой не може да предвиди бъдещето,затова е нужно да се презастраховаме от подобни перспективи и държавата да не носи името Македония,щом области с това име са в границите на съседски държави!
48
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Толкова шум и глупава радост за нещо, което тепърва ще се случва! Подписват с фанфари без да са се произнесли парламентите, референдумите ....Всичкият шум е да набутат Македония в НАТО, а за членството в ЕС може да почакат като Турция!
47
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Северна Гърция е засвлена с гърци от островите, след като са изгонили българите. Това са били най-големите бедняци, които за първи път са получили собствена земя. Аналогично и със сръбските колонисти във Вардарска МК. Нашите са оставили земя и *** и са дошли
46
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Варненски халколитен некропол. Обработено злато на 8000 години. По-старо от Египет, Вавилон и Шумеро-Акат. Въпроси?
45
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 52Глу-пако, това дали държавица с размерите на голяма нива щяла да влезе в ЕС и НАТО, на руснаците наистина им е през ***! Проблемът е че това е ПРЕДАТЕЛСТВО спрямо българските национални интереси и НАЦИОНАЛНИЯ ИДЕАЛ, върху който ГЕРБ и Опитомените патриоти пак се изсраха!
44
4
 
9
 
! Отговори
... преди 5 години
хубаво поне че гърците ги мачкат и ги карат да признаят че не са никаква държава и през 2018 им сменят името. пак гърците свършиха нашата работа докато ние се правим на големи дипломати и мълчим и само се съобразяваме с бившите фиромци вместо и ние да им кажем кое как е Реално. сега поне фиромците си знаят мястото и ще стават тотално зависими от гърците и от нас. айде отивам на море в гърция.
43
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обградени сме с "добри" съседи,които са доказали във времето,че както ни се усмихват,така могат да ни забият ножа.Няма съседска държава,която да не е присвоила български земи,но добре поне,че на изток е Черно море..иначе със съсед и от изток можеше и България да няма.Единствените с право на претенции сме ние,но понеже дипломацията ни винаги е била слаба и губеща-мълчим...Нито македонците са били гърци,нито държава с това има трябва да съществува
42
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За съжаление Гърция постигна всичко което искаше от македонците, а България нищо!Всички важни въпроси в българо-македонския договор ще бъдат решавани от някаква комисия, която няма краен срок за работа,а това по дипломатически означава че никога нищо няма да се реши в полза на България!А Гърция ги накара да се подпишат на всичко което искат.Така се получи че братя на македонците ще станат гърците и при евентуален разпад на Македония македонците ще се съгласят на обединените с Гърция а не с Б
41
10
 
4
 
! Отговори
Хан Тупан преди 5 години
да си знате историата .прабалгарето са били чергари..чергаре..уногондури..чокондури..живели са во земянки..немали са писмо язик и религия..думали са така ..ондур мондур каламандур..шетали са нагоре надоле у азия и са пасли антилопи гну..еден ден стигнали до дунаво..ай аирлиа бре чергаре ай честито баня..ама си изгубили сапуно по пато..минали дунаво под вода сос сламки во устите..не потанали пошто главите им биле празни като шамандури
40
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само като чуете за тракийският жезъл и омеквате, нали. Само че аз не ходя на прайдове, колега. Сори. Пробвайте се при финикийците ала Ципрас с гърбавите носове
39
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"АЛЕКСИС ЦИПРАС Е ЖЕНЕН ОТ 15 ГОДИНИ ЗА РУСА КРАСАВИЦА -МИС ЕЛЛАДА 2004 Г."Това е за парлама. Иначе го знаем че е гьотверенн.
38
11
 
0
 
! Отговори
АХИЛ ПЕТРИОС преди 5 години
По време на втората свет. война Гърция е била в Италиянския рааион..и гърците са искали Италия да им даде Южна иТлаия и сикилиа...Мусолини е бил приятел на Гържия. но ХИТЛЕР Е ОБЪРКАЛ ПЛАНОВЕТЕ НА ИТАЛЯИ И ГЪРЖИЯ И НАХЛУВА ВЕРОЛОМНОИ БЪЛГАРИТЕ ИСКАХА ДА ОТКРАДНАТ ГРЪЦКИ ДРЕВНИ ЗЕМИ.ГЕРМАНЦИТЕ ПРОВАЛИХА ВСИЧКИ ИТАЛИАНСКИ ПЛАНОВЕ (А ТОВА БЯХА И ГРЪЦКИ ПЛАНОВЕ .)
37
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДО ОНЯ С ТРАКИКИЙСКИЯ ЖЕЗЪЛ- ВИДЯ ЛИ ОЩЕ ТОГАВА СА БИЛЕ ЕВРОПЕЙЦИ, ЕЙ СЕГА СЛЕД 1/2 МЕСЕЦА ПРИЕМАТ И МАКЕДОНИЯ В ЕС, ДРЪПВАШ ЦИГАРКАТА , ВЗИМАШ ЛИЧНАТА КАРТА, ДИПЛОМАТА И КЕФ ТИ БУДАПЕЩА, СОЛУН, СКОПИЕ,А МОЖЕ И ПО НА ЗАПАД, НЕ ВЯРВАЙ ЧЕ ТЪНАТ В РАЗРУХА, МНОГО СИ Е ГОТЕНО ДАЖЕ, ПЪК И ВСЕКИ КАДЪРЕН Е ДОБРЕ ЗАПЛАТЕН.
36
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДГД данайцте ДГД и македонците ДГД ЕС ДГДСАЩ ДГДЕрдоган
35
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вън руските шпиони от Балканите !
34
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
40, на трева са сорросоиди те. Траките сме на вино и водка.
33
5
 
5
 
! Отговори
ВАСИЛИИ 2-РИ преди 5 години
АЛЕКСИС ЦИПРАС Е МУРГАВВ И С ГЪРБАВВ НОС. ТОЙ НЕ ПРИНАДЛЕЖИ КЪМ БАЛКАНСКИЯТ ТРАКИЙСКИ ГЕНОТИП!
32
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
37- ТРЕВАТА ДАВА КРИЛАААААААААААААА
31
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на македонците и гърците, че не се поддават на руските задкулисни интриги и русофилската продажност !
30
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ВИЖДАМ ЧЕ ПРЕЦАПА ИСТОРИЯТА ОТ МИНАЛИЯ ВЕК, ДАНО СИ СИ НАПРАВИЛ ИЗВОДИТЕ- НЕ НА ВОЙНИТЕ ТУК НА БАЛКАНИТЕ, ВСЕКИ КОЙТО СЕЕ ВЕТРОВЕ, ЩЕ ЖЪНЕ БУРИ- НИЕ БЪЛГАРИТЕ НЕ ИСКАМЕ ДА НИ ВЪВЕЖДАТ В НОВИ БАЛКАНСКИ МЕЖДУОСОБИЦИ, КОНФЛИКТИ И ВОЙНИ.