От двете страни на Преспа: Атина и Скопие подписват договор

Днес двете делегации ще подпишат договора за решаване на спора за името
17 юни 2018 09:17,
119
От двете страни на Преспа: Атина и Скопие подписват договор
Снимки: Reuters, архив

Договорът за разрешаване на македонско-гръцкия спор за името и за стратегическо партньорство между правителствата на Република Македония и на Република Гърция ще бъде подписан тази сутрин в Псарадес, от гръцката страна на Преспанското езеро, след което официалната среща на двете делегации ще продължи от македонската страна на Преспа, в Отешево, съобщи македонската правителствена пресслужба, цитирана от БТА.

Подписи под договора ще положат министрите на външните работи на Македония и на Гърция Никола Димитров и Никос Кодзиас и посредникът в спора посланик Матю Нимиц.

Още по темата

Във водената от премиера Зоран Заев македонска делегация ще бъдат външният министър Никола Димитров и вицепремиерите Буяр Османи, Радмила Шекеринска и Оливер Спасовски.

Македонската делегация ще бъде посрещната в Псарадес от гръцкия премиер Алексис Ципрас и външния министър Никос Кодзиас.

Предвидено е премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас да направят обръщения на церемонията. След това делегациите на двете страни заминават на македонска територия, където ще имат официална среща, двустранен разговор и тържествен обяд в Отешево.

На церемонията в Псарадес и в Отешево ще присъстват върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини, еврокомисарят Йоханес Хан, както и Розмари ди Карло - заместник генерален секретар на ООН.

Както припомнят македонските медии, два дни преди подписването на постигнатия договор за името Република Северна Македония премиерът Заев остава на позицията, че тази стъпка ще донесе само ползи за двете страни и целия регион.

Подписването на договора ще бъде съпроводено и от протести. Населението на Северна Гърция се мобилизира за протести в Преспа. Демонстрациите са организирани от "Комитета за защита на гръцкия характер на Македония", който организира и превоз с автобуси за онези, които желаят да участват в протестите.

Опозиционната македонска партия ВМРО-ДПМНЕ организира протестен марш в Битоля. Според ВМРО-ДПМНЕ "договорът е вреден и противоречи на националните интереси".

Подписаният договор най-вероятно ще бъде внесен на правителствено заседание в понеделник сутринта, а до средата на следващата седмица и в парламента.

Преди да получи зелена светлина на пленарно заседание договорът ще трябва да мине и през парламентарната комисия за външна политика, председателствана от ВМРО-ДПМНЕ, а дебатите не са ограничени във времето, отбелязва телевизия Сител.

След ратификация в парламента договорът трябва да бъде подписан от президента Георге Иванов, който вече заяви, че не възнамерява да подписва документ, предвиждащ промени в конституцията и име за всеобща употреба.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До хисторикусДреме ми на дебелия тракийски жезъл какво са мислели Хитлер и Мусолини. Дедите ми са господари на земите от Казан до Тирана и Будапеща до Солун от 30 000 години следователно е важно какво мисля АЗ!
28
7
 
5
 
! Отговори
ВАСИЛЛИИ 2-РИ преди 5 години
АЛЕКСИС ЦИПРАС Е ЖЕНЕН ОТ 15 ГОДИНИ ЗА РУСА КРАСАВИЦА -МИС ЕЛЛАДА 2004 Г.И ИМА ДВЕ ДЕЦА !А ЗАЕВ Е БЕЗДЕТЕН ФИРОМЕЦ .
27
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЕ ТРЯБВА ДА ПОВТАРЯМЕ ГРЕШКИТЕ ОТ БАЛКАНСКИТЕ И СВЕТОВНИТЕ ВОЙНИ, ЗАЩОТО НИЕ БЪЛГАРИТЕ СМЕ ПЛАЩАЛИ МНОГО СКЪПО ЗА НЕЧИИ ИНТЕРЕСИ ДА РАЗБУТВАТ БАЛКАНИТЕ- ДАЛИ СМЕ ЖЕРТВИ И РАЗРУХА, КОЙТО ИСКА ВОЙНА ДА ХОДИ КЪДЕ ИСКА. НИЕ ОБИЧАМЕ СЪСЕДИТЕ СИ И МРАЗИМ ВСЕКИ КОЙТО ИСКА ДА РАЗДУХА КОНФЛИКТИ ТУК ПРИ НАС. БЪЛГАРИТЕ СМЕ МИРОЛЮБИВ НАРОД, ВСИЧКО ДРУГО СА ПЛАТЕНИ ОПОРНИ ТОЧКИ.
26
8
 
7
 
! Отговори
Въпроси преди 5 години
Нормален народ би ли допуснал да му променят името? Читави ли са хора прекръстващи се през седмица?
25
3
 
6
 
! Отговори
АНГЕЛОС ХИПОЛЛИТИС преди 5 години
Носът ми е гърбав, цветът Факултетен. Какъв съм аз?
24
4
 
10
 
! Отговори
Аз преди 5 години
До БългаринНикой нищо не може да поиска от България, защото няма историческо основание. Най-вероятно Македония ще се обедини с България, но това ще стане в по-далечно бъдеще! Истината не може да остане скрита завинаги!
23
5
 
7
 
! Отговори
АНГЕЛОС ХИПОЛЛИТИС преди 5 години
Аз изобретих секса! После римляните въведоха в него и жени.
22
10
 
4
 
! Отговори
Ганчо преди 5 години
Колко пъти да ви повтарям , че в България повече от половината население е с македонски корени.
21
2
 
7
 
! Отговори
Аз преди 5 години
До АНГЕЛОС ХИПОЛЛИТИСТи добре ли си, бре човече???!!!
20
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще умрете от злоба другари направете поне нещо добро като Бойко Борисов бивш комунист като вас та народа да ви прости когато разделяхте семейства и създавахте македонизма цяла България е за братска Македония да е със нас в Голямото Европейско общество и да живеем като бели хора никой не го е грижа какъв ще го пишат българин ром македонец и пр за нас всинца ни е важно да сме част от Европа Честито на братята Македонци
19
6
 
5
 
! Отговори
Българин преди 5 години
А някой замисля ли се какво включва понятието Северна Македония - та част от нея са и Благоевградско и Кюстендил скок, ще дойде време и братята македонци каквито са лакоми и нахални, ще си ги поискат? И изобщо, защо нямаше и български представител на преговорите по името, който да защитава българските интереси? Турците си искат Родопите, Румъния - Добруджа, макетата ще прилапат Пиринско, че то от Бг-то какво ще остане
18
4
 
9
 
! Отговори
Чичо Долфи преди 5 години
Гърция е ционистично семитско котило. Марш обратно в Етиопия, Нубия и Финикия кафеви маляяки!
17
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо се казва Филип Македонски, а не гръцки победителят на гърците?
16
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Приемането на име което съдържа Македония в себе си, е пряк удар срещу българските национални интереси, тъй като ПРИЗНАВА И ЛЕГИТИМИРА МАКЕДОНИЗМА!И пак навсякъде другаде има протести, само не и сред овчия, примирен, български народ...Има му нещо на тоя народ, не знам дали наистина не му смениха чипа, както казваше един бивш крадец (тъй де премиер)
15
9
 
0
 
! Отговори
АНГЕЛОС ХИПОЛЛИТИС преди 5 години
ГЪРЦИЯ ПОКРЪСТИ СКОПО-ФИРОМОИДИТЕ НА СЕВЕРНИ МАКЕДОНЦИ..ОК..СЕВЕРНА МААКЕДОНИА = СЕВЕРНА КОРЕЯГЪРЦИЯ ПОБЕДИ ВЪВ ВОЙНААТА СРЕЩУ СКЛАВЯНИТЕ ФИРОМЦИ.. МАКЕДОНИЯ Е ГРЪЦКА СОБСТВЕНОСТ .В ИЗТОРИЧЕСКИТЕ ИЗВОРИ И НАУКАТА---НИКАДЕ НЯМА ТЕРМИНА И ИЗРАЗА '''СЕВЕРНА МАКЕДОНИА '''' !!ХАХАХАХМАЙКА ЕЛЛАДА = ХЕЛЛАС НУМЕРО УНО !
14
4
 
13
 
! Отговори
Владимир Путин преди 5 години
Македония е част от България. Исторически факт! Ну Заев, ну погоди!
13
6
 
12
 
! Отговори
Манчо преди 5 години
Сега се гответе да преглътнете следващият горчив хап , признаеането на македонците тук в България като македонско малцинство и регистрация на македонска партия която ще участва в изборите.
12
8
 
5
 
! Отговори
Петров преди 5 години
В Преспа по селата говрели български? Абе байно то в България не говорят български, всеки вика Уау и кръщава децата си Джак и Джеси, ти за Преспа си тръгнал да говориш.
11
4
 
4
 
! Отговори
Петров преди 5 години
Сега македонците като не са древни македонци какви ще се пишат? И паметниците на Филип и Александър какво ще ги правят? Нали според нашите патриоти македонците са българи? Сега се оказва че са северномакедонци някакви. Направо да ги бяха писали севрноамериканци.
10
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако имахме политици,ТЕ сега щяха да определят правилата....НЕ Гърция!Само че нашите краварски маро.онерки.......