Румънците се прибират за протест. А българите – за да отидат на зъболекар!

Гражданското общество на съседите ни в действие
13 авг 2018 10:45,
218

Румъния отново е на улицата с искане за сваляне на правителството на Виорика Дънчила. Събрали сили и енергията на работещите зад граница - хиляди румънци отново изпълниха площадите на Букурещ, Клуж, Сибиу, Тимишиора и Констанца с настояване за оставка на лявоцентристкото правителство и подновяване на борбата с корупцията.

Кой ще надделее в тежката битка: Човекът, свалил двама премиери и премахнал неудобен главен прокурор, или народът, настояващ за върховенство на закона?

Още по темата

"Румънците са свободни граждани. Десетки хиляди румънци се връщат от чужбина, за да ударят по масата и да сложат край на корупцията. А нашите съграждани се прибират в България, за да отидат на зъболекар или на море. Затова у нас корупцията процъфтява, а в Румъния се борят. Румъния се бори сама със себе си", отбеляза адвокат Николай Хаджигенов.

В студиото на "България сутрин" журналистът Анатолий Стайков уточни, че сегашните събития в Румъния са естествен завършек на дългогодишни процеси.

"На Балканите имаме не особено приятното качество да предизвикваме невероятни и невиждани ситуации, особено в ЕС. Властта вече е осъзнала, че хората няма да се откажат. Каквото и да направят управляващите, румънците ще излязат отново да протестират. В Полша се случва същото, но Брюксел им скръцна със зъби, а в Румъния изобщо не се обаждат. Рано или късно това ще се разбере. Румънците са свикнали сами да си създават бъдещето", подчерта той.

Пред Bulgaria ON AIR Хаджигенов направи паралел между България и северната ни съседка, който може да бъде обобщен най-просто с: Нямаме нищо общо!

"Румъния има гражданско общество. У нас не. Разстрелването на Чаушеску по телевизията беше варварски акт, но нужен. Очаквам в нас да се случи нещо смислено. Ние се целим в глупости. У нас няма правосъдие. Няма сравнение между нас и Румъния", категоричен бе той.

В темата се включи и Юлия Баховски от Букурещ, която е очевидец на протестите.

"Нямаше напрежение вчера, всичко беше тихо и мирно. В петък се получиха големи инциденти, тъй като румънската власт е уплашена от обществото. Имаше агитки, които предизвикаха напрежение. Но за тях се твърдеше, че са повикани именно от властта. За съжаление, засега румънските власти не показват по никакъв начин, че ще отстъпят", каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
2
 
19
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
Държава и държавност може да има само, когато има ВЪРХОВЕНСТВО НА ЗАКОНА!За да има върховенство на закона, той трябва да важи и за политиците, а за да важи и за тях трябва НЕЗАВИСИМА СЪДЕБНА СИСТЕМА и СВОБОДНИ И НЕЗАВИСИМИ МЕДИИ, който да изобличават корупцията!За да ги има, трябва ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО, което осъзнава нуждата от тях, за да има ДЪРЖАВНОСТ!Та какво са направили БСП, ДПС и ГЕРБ, за да има държавност - едно голямо НИЩО, защото са една и съща червена МУТРО-ОЛИГАРХИЯ, която живее от рекет и паразитиране!
156
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм доволен от посоката в която върви България. Не е толкова бързо колкото ми се иска, но сме на прав път. Затова ме кефи Бойко и затова гласувам за него.
155
8
 
10
 
! Отговори
КОЛКО преди 5 години
ПЛАЩА СОРОСКАТА НА МАМАЛИГАРИТЕ--ДАЙТЕ ОРИЕНТИР ДА ОДИМ ТАМ С ДРУГАРЕТЕ ДА ПОДСКАЧАМЕ ПО СОФИИСКИ МОДЕЛ--КЪДЕ ИМА ИНФОРМАЦИЯ
154
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И за какво са ни българите в чужбина,ние не можем ли да съберем 200 000 човека,при положение,че сме 7000 000? Хайде да видим,колко ще се съберем на 6 септември в Пловдив?
153
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
РУМЪНИЯ Е ПРИМЕР КАК В ЕДНА ЕВРОПЕЙСКА ДЕМОКРАТИЧНА СТРАНА ЦВЕТНИТЕ РЕВОЛЮЦИИ НЕ УСПЯВАТ.
152
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ханс... и на 7 септември ще идат да поднесат венци на паметника на бай Тошо (който му бе издигнат приживе).Два дни след това ще честват една измислена "революция", ще пеят "Партизан за бой се стяга" и "Катюша".
151
0
 
24
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
До Като се гласува все едно се избира селски тарикат, овчар за стадото, едни и същи ще са я! - Все ще ви доят, стрижат и "оправят"!Когато се научите, че се гласува за политически ангажимент - управленска програма, цели, начини, срокове за изпълнение, очаквани резултати и принципни хора,компетентни професионалисти в работата си, които се ангажират да я изпълнят, а ако не се придържат към поетите ангажименти, ще бъдат свалени от власт от ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО, КОЕТО ЗНАЕ ЗА КАКВО Е ГЛАСУВАЛО, ТОГАВА ЩЕ Е ДРУГО!
150
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По колко плащат на ден на протестиращ ? да се включиме и ние та да посъбереме некой лемв
149
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
nie sme sviknali da ni glasat otzad i da mal4im
148
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека правителството разгони тая *** *** на площада!
147
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
българите се връщат от чужбина да оставят припечеленото на родата и оттам парите отиват в джобовете на върхушката!
146
19
 
19
 
! Отговори
Гражданин на света преди 5 години
Николай Хаджигенов, както и много други "родолюбци" в България, не са наясно, че не всички мият чинии или ходят на зъболекар в България. Обижате, и ще ви се върне тъпкано. Ако човек може, той може навсякъде. Като не може, криви са му можещите извън България, или политиците, или климата. Ники, хайде моля те, отиди в къщи и си поплачи малко. Може пък да дойде изневиделица гражданското ти общество. За тебе нищо няма да се оправи. Ти си лузър.
145
3
 
4
 
! Отговори
§ преди 5 години
Г.Л.И.С.Т.И Е ДУМАТА КОЯТО СЪМ НАПИСАЛ И ИЗЛИЗА С ***
144
2
 
1
 
! Отговори
Логика преди 5 години
А 139 ( засега) Право в десятката ! Палче нагоре от мен.
143
0
 
14
 
! Отговори
§ преди 5 години
Типичен селски тарикат. -Ще им кажа аз сега на всички българи...Ами ако не си един от нас и си роден в друга държава и имаш *** (то се вижда и как стои на стола) кажи ми как румънците ще ги направят на малоу.мни и ще си си блъскат главите после като видят че са едни и същи. А *** ААААА *** ами той май го е казал преди 100 и нещо години."И едните и другите са маскари"
142
6
 
11
 
! Отговори
119 до 130 преди 5 години
Не се притеснявай за парите които вземам. Не си ги и сънувал даже! Това е друг въпрос! С малоумният ти коментар, доказваш простотията си! Това също е друг въпрос! Завистта и злобата е която ще погуби този народ! Виждаш ли как ти самият си настроен като дивак!? Разбира се че за такива като теб никога няма да бия път! Ще го направя само ако видя че вие първи искате да си промените живота! До тогава няма да стане! Живей си със злобата, и продължавай да си мислиш че си в рая! ***!
141
3
 
6
 
! Отговори
Циник до 133 преди 5 години
Сега научи ли се как се пише еВтин?Не е с Ф !*** при теб в маалата може!
140
2
 
27
 
! Отговори
Ханс преди 5 години
Румънската армия разстреля не само животното Чаушеско, но и доста голям процент от тяхната ДС - Секуритате, а наште тиквеници с лампази изровиха една голяма дупка в нищото да търсят извънземни.....
139
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Tova e narod i rumanzi garzi 4ehi polazi da ne govorim sa eu barodi snajat kakvo iskat snajat da svalat oravitelstva koito gi lajat i unijavat s niski dohodi loschi med sastrahovki i tn balgarite sme ovze Ov4ari piturlizi na lajat 30 g
138
14
 
14
 
! Отговори
Тъпанар преди 5 години
Абе айде стига популизъм. Най-вероятно и румънците се прибират за да отидат на море и на зъболекар. Между другото и на протест ще отидат. Я да им беше протеста януари/ февруари, да видим колко патриоти щяха да се върнат