Ниско заплащане, лоши условия: Медици от Балканите напускат...

Проблемът бе поставен на форум в Босна и Херцеговина
20 сеп 2018 14:30, Петя Славова
97

Недостигът на лекари e проблем не само за страната ни, но и за голяма част от балканските държави. Ниското заплащане и лошите условия на труд продължават да принуждават много медици да работят извън родните си страни.

Още по темата

Проблемът бе поставен пред председателите на лекарите от балканските държави на форум в Босна и Херцеговина, предаде Bulgaria ON AIR.

Липса на лекари и недофинансиране са само част от трудностите, пред които е изправена здравната система в Република Сръбска. В автономната област, част от Босна и Херцеговина, живеят малко над 1 млн. и 200 хил. души.

Сериозен недостиг на редица медицински специалисти се наблюдава и в родните болници, признават от Българския лекарски съюз.

Според представители на медицинското съсловие у нас, здравната ни система трябва да бъде преструктурирана ефективно като бъдат взети под внимание проблемите във всеки един регион на страната.

Недофинансирането в областта на здравеопазването се откроява като проблем в повечето страни на Балканския полуостров. Чрез обмяна на опит обаче трудностите могат да бъдат по-малко.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
3
 
! Отговори
Бачо преди 5 години
Един мой много близък приятел ми разказваше преди време за тоя професор по ядрена физика. И аз съм чувал неговата история.
65
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МониНе зная, доколко е правдиво това. В нашия град някои фелдшерки (по- ниско платени от лекарите), си купуваха коли, даваха ги под наем на таксиметрови шофьори, после с шофьорите деляха печалбата. Дали е било законно, а?!
64
1
 
3
 
! Отговори
Сашо преди 5 години
Професорът ли? Да, на мен ми е преподавал даже! Истински е, няма лъжа!
63
1
 
4
 
! Отговори
Тошо преди 5 години
Мхм, този професор по физика ми беше съсед, много свястно семейство бяха, не знам после защо така стана!
62
2
 
5
 
! Отговори
Гошо преди 5 години
Да, потвърждавам! И аз го видях тоя професор. Ядеше пилешки кокали, които беше изровил от един контейнер! Видях му и личната карта и дипломите ми показа!
61
2
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Аз пък 89-та година в един студ, видях един професор по ядрена физика, който работише за жълти стотинки в един рудник. Ходих даже да питам шефа н рудника и той потвърди.
60
1
 
2
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
До АнонименЕ явно си избрал кремацията.Дали ще има некой който да подгрее пещта.Ахахахаха.Или ще копат в Джърмани "патриоте".
59
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Нима само един човек е возил?"Нужно ли е да се повтарям, че много хора, които го казваха това, накрая си признаваха, че е лъжа?
58
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МониДа, само да ти кажа, че другите също така казваха. Точно същата лъжа, като теб. Чак се чудя да не е някаква масова психоза.
57
1
 
3
 
! Отговори
Мони преди 5 години
До 57.Годината беше 1989,дата не помня.
56
1
 
1
 
! Отговори
До 57 преди 5 години
Нима само един човек е возил?
55
6
 
10
 
! Отговори
гост преди 5 години
Парите на НЗОК никога няма да стигнат - ти си си в къщи, те те водят че си болница.Изписват ти лечение, процедури и лекарства които ти не си виждал. Пълно обирджийство- МАСОВО. Не че няма и честни и кадърни, но са мнооого рядко срещани екземпляри. Московски искаше да ги спре тъй като всичко му беше ясно - унищожиха го.....Било трудно с регистрирането, бавело процеса и дрън дрън - пълни глупости....
54
0
 
5
 
! Отговори
Мони преди 5 години
Да уточня.Проверих и наистина човека беше хирург и то в детска хирургия
53
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МониТова с таксито, вече сме го слушали, много хора разказват една и съща приказка, която обаче не е вярна. Обаче всеки твърди, че именно той е наел такси и вътре шофьорът бил хирург. Даже съм хващал много пъти хора в лъжа и накрая си признават, че те никога не са се возили при такъв шофьор в такова такси.
52
3
 
10
 
! Отговори
трагедия преди 5 години
До АнонименЦял живот плащах здравни осигуровки докато се пенсионирам.Платих 3000лв.директно на регистратурата без документ за 50 минути операция с лазерГлавният лекар ми заяви най-отговорно, че МНЗ не може да заплати операцията.Теглих кредит и лихвите ми нарастват...-отиде ми къщичката... Ще ме видите бездомен
51
4
 
9
 
! Отговори
Мони преди 5 години
Малко преди демокрацията да дойде,наех едно такси.Тогава имаше частни таксита.В разговора с шофьора се оказа,че бил хирург в Пирогов.Изтръпнах.Не му стигали парите.Е,приятели,как е оперирал този човек?.Като се сетя за това и настръхвам.
50
8
 
7
 
! Отговори
Здравен министър преди 5 години
Че то в България медиците са едни от най-добре платените професии, по-добре платени са даже от ИТ специалистите. А аз досега не съм видял ИТ специалисти да протестират, обаче докторски протести имаше много до сега и като ги видя да протестират с обувки за 400 лева и часовник за 4000 лева и риза за 120 лева, тогава ми идва малко в повече.
49
6
 
9
 
! Отговори
препатил преди 5 години
Това не са лекари, а бяла мафия ЕООД . Ниски им били заплатите, но ако погледнете автомобилите на служебните паркинги около болниците няма да видите нито един по-стар от 5 години .
48
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До а заплатите им???---------------------------Получавате 200-300 евро ама ламтите да се лекувате като тези,дето плащат толкова осигуровки. Няма да стане. Ще се задоволявате с българското здравеопазване щете-нещете.
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 28----------------------------Те ако отидат в частния сектор не можеш припари до тях.