Ниско заплащане, лоши условия: Медици от Балканите напускат...

Проблемът бе поставен на форум в Босна и Херцеговина
20 сеп 2018 14:30, Петя Славова
97

Недостигът на лекари e проблем не само за страната ни, но и за голяма част от балканските държави. Ниското заплащане и лошите условия на труд продължават да принуждават много медици да работят извън родните си страни.

Още по темата

Проблемът бе поставен пред председателите на лекарите от балканските държави на форум в Босна и Херцеговина, предаде Bulgaria ON AIR.

Липса на лекари и недофинансиране са само част от трудностите, пред които е изправена здравната система в Република Сръбска. В автономната област, част от Босна и Херцеговина, живеят малко над 1 млн. и 200 хил. души.

Сериозен недостиг на редица медицински специалисти се наблюдава и в родните болници, признават от Българския лекарски съюз.

Според представители на медицинското съсловие у нас, здравната ни система трябва да бъде преструктурирана ефективно като бъдат взети под внимание проблемите във всеки един регион на страната.

Недофинансирането в областта на здравеопазването се откроява като проблем в повечето страни на Балканския полуостров. Чрез обмяна на опит обаче трудностите могат да бъдат по-малко.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен49Ми аз поне не ползвам здравна каса за зъболекари, намерил съм кадърни хора, които не дерат с цените си.
45
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"калкото и пари да им дадеш няма да са доволни, така е не само при лекари, но и при учители и т.н. на бюджетна издръжка."Нека тогава направим образованието и здравето частни институции, да видим дали тогава ти ще си доволен, като не можеш да платиш детето ти да завърши 4-ти клас или да ти извадят зъб? :) Хем ви боли, хем ви сърби...
44
10
 
12
 
! Отговори
1 преди 5 години
калкото и пари да им дадеш няма да са доволни, така е не само при лекари, но и при учители и т.н. на бюджетна издръжка. Нито качеството ще се промени, нито манталитета за взимане на рушвети под масата, нито отношението към хората. Навън всеки работи съвестно, старае се, а тук какво?
43
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ци ник до 36Е така де, тоя приятелят от Щутгарт каза, че 12000 лева е оставил в БГ болницата.Ама е жив. А в Германия са го били отписали.
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Факт!До тебе не съм опрял да ме копаш.Айде чупката и не ни пиши картички.
41
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Факт!Не за всичко има клинични пътеки.Клиничната пътека примерно покрива най-примитивната операция - колиш, бърникаш вътре, затваряш и шиеш. Ако искаш някой по-модерен или безкръвен начин - доплащането е от теб. Ако си само с държавната осигуровка де.Дано не ти се налага де.
40
7
 
1
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
До АнонименВзимаме куфарите гледай накрая да не останеш сам че кат си пуснеш куршум у тиквата да има кой да те копа.Ахахаха
39
5
 
11
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Въпреки подаянията Бългерищан претърпява тотално фиаско никаква инфраструктура примитивно нискокачествено образование неработеща администрация и съдебна система а за липсата на елементарна канализация на много места можем да се конкурираме с най-изпадналите и бедни африкански държави които са непрекъснато във войни.Тотален ке.еф с други думи.
38
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българинът плаща да обучава лекари, а те заминават за чужбина. Който иска да отиде в чужбина да си плати обучението и да си троши главата.
37
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Факт!Като не ти харесва в България, никой не те кара да стоиш насила русначе.Взимаш си куфара и си заминаваш.Едва ли ще липсваш на някого.
36
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Факт!Ще закриваш нещо дето е твое.За чуждото друг се грижи.
35
3
 
12
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
Не го разбирам,когато някакви до човеци нападат медицински екип със смехотворния мотив ,че неправилно лекували техен близък.Ами като могат да преценят, че е неправилно лекуван и могат да дават оценка за компетентността на лекарския екип ,ами да вземат те да го лекуват ,като и без това не плащат здравни осигуровки.Спокойно може да се каже ,че 10 осигурени издържат един здравно не осигурен.Като под това не се разбира здравната вноска ,а цялата технология когато един неосигурен попадне в болница
34
6
 
12
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
България единствено се крепи на подаянието от ЕС/Щатите/Западь за да не попада в Руски/Китайски или Турски ръце.Иначе отдавна Бългериштейн е труп тотален и вече разложен.Не искат да допускат Раша за да не направи конекция през Бългериштайн със Сърбия и по този начин да отрежат Русия от Балканите като държат Сърбия изолирана.Затова сме и в Нато а от там и в ЕС.Сама по себе си без подаяние Бългеристейн е мизерна кл.ака и нищо повече.
33
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
34,Моя близка позната в момента е лекар във Франция. 700 лева заплата тук, 4000 евро и служебен автомобил плюс пари за наем там.Три лева за преглед е смешно, дори това, което им добавя касата.
32
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен27Определено говориш глупости.Последната половин година 4 познати преживяха операции много по-сложни от апандисит.И 4-мата са си живи, здрави и на крака.3-*** от тях бяха здравно осигурени и платиха само за болничните легла, 4-тия беше абсолютно неосигурен и плати 2300лв.Ходих им на свиждане, болниците бяха в повече от добро състояние.Операциите вече не са касапски като едно време.
31
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 29Лекарят няма право да се държи различно към пациент с направление и такъв на частен прием. За прегледа с направление не му ли се плаща на търгаша му с търгаш.Който лекар не иска да работи по НЗОК, да напуска и да работи само частно!Не се наядоха, не се накрадоха!
30
2
 
4
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
До АнонименЗначи Закривай.
29
4
 
11
 
! Отговори
а заплатите им??? преди 5 години
До Аман от кратуниКра.туната май си ти. За здравни вноски от 400-600 евро пишеш, ама що не пишеш какви са заплатите на работещите там? Там никой не работи за 200- 300 евро на месец, а за хиляди евро.На бала.ми ще ни правиш, като че ли ние не знаем как са нещата "там".
28
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Факт!Ко значи закриване?
27
3
 
16
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
България е пред фалит и пълно закриване!Процеса е необратим