Гърците прииждат: Пенсионери емигрират у нас, за да оцеляват!

Животът им става по-икономичен отколкото в родината им
1 окт 2018 20:28, Елка Василева
135
Гърците прииждат: Пенсионери емигрират у нас, за да оцеляват!
Снимка: архив, Reuters

Немалко гръцки пенсионери емигрират в чужбина, главно в България, за да оцелеят след спада на доходите им и ограничените възможности на близките им да им помагат финансово. Това се казва в материал на агенция АНА-МПА, посветен на Международния ден на възрастните хора - 1 октомври.

Агенцията се позовава на проучване на доктора на икономическите науки от Парижкия университет, заместник-председател на Гръцкото дружество за демографски проучвания и член на Академията на науките на Ню Йорк Ира Емке Павлопулу.

Според проучването "нашите пенсионери напускат страната в опит да живеят достойно, далеч от бедността и нещастието. Подтик за емиграцията им дава познанството с чужди гражданки, които са дошли в Гърция и обикновено работят като домашни помощнички. С началото на кризата пазарът на труда за тези жени се сви.

Като се завръщат в родината си, те информират пенсионирани гърци, че имат желание да ги посрещнат и настанят в дома си в чужбина срещу определено заплащане, много по-малко от това, което е необходимо, за да живеят в Гърция в дом за възрастни хора, частна клиника или под грижите на местна жена," пише в материала.

Според изследователката с този избор пенсионерите дори успяват да спестяват нещо от пенсията си, защото във всяка друга балканска страна животът им е по-икономичен от този в Гърция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом си харчат парите у БГ-то къв е пролема!?
67
25
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Откъде да се вземат пенсии за пенциите ни като са градили 45 социализъм? Да си ги търсят от БСП и Путин.
66
11
 
6
 
! Отговори
до 70 преди 5 години
То и ти си приличал на човек до към средата на 70-те години, а сега си и без зъби и без мозък.
65
7
 
32
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
До Кривондел///Хайде пак за чистота и най-вече колко е уютна ,за да започне деня със смях и забава.София беше уютна някъде до към средата на 70-те години на миналия век.Сега просто прилича на едно бунище. Просто наподобява един арабски град от зоната на "демократичните" военни действия.Била чиста ,хайде ,де.Тогава /70-те/комплекс "Ленин" сега "Яворов",приличаше на градина.На всеки сто метра чешмичка ,тревата окосена,дърветата подкастрени,асфалта чист и гладък.Сега разруха и мизерия
64
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КОГАТО ВИДЯ ГЪРЦИ И ИТАЛИАНЦИ ДА ИДВАТ ТУК ЗА ДА ГЛЕДАТ НАШИТЕ ПЕНСИОНЕРИ ИЛИ ДА ЧИСТЯТ ДОМОВЕ ЗА ДА ОЦЕЛЯВАТ- ТОГАВА ЩЕ ПОВЯРВАМ. хА ДА СИ СПОМНИМ ЧЕ 2014Г ГРЪЦКИТЕ БАНКИ ОПРОСТИХА ЗАЕМА ОТ 20 000 ЕВРО НА ВСИЧКИ С ДОХОД ОТ 400 ЕВРО, А СЪЩАТА ГОДИНА ЕДИН БАНКЕР СЕ ИЗМЪКНА КАТО МОКРА ВРЪВ И ФАЛИРА НАЙ ГОЛЯМАТА БГ БАНКА, А ЧРЕЗ ФОНДА ЗА КОМПЕНСАЦИИ НА ВЛОЖИТЕЛИТЕ ВСИЧКИ НИЕ 4/5 МИЛИАРДА ЩЕ ПЛАЩАМЕ.
63
6
 
40
 
! Отговори
Doko преди 5 години
Имаше една статия ,, Гръцки фирми масово се местят в България,, сега пък гръцки пенсионери ПРИИЖДАТ.Как ви ги ражда главата тия простотии????? Всичко това е в сферата на добрите пожелания.Кой ще приижда , емигрира или завръща в България??? Аре събудете се!!!
62
2
 
17
 
! Отговори
vkt преди 5 години
драги сидни австралия: ти си един скапан оскотял недъгав мармот.Освен всичко останало аз лично се съмнявам ,че ти си там.според мен ти живееш в някое ромско гето или около Пловдов или София.Поздрави от Канада!
61
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кога и българските пенсионери ще получават пенсии като на гърците?Срамота е да ги оставите като скотове да умират от глад и студ.
60
24
 
12
 
! Отговори
от сиднеиAaвстралия преди 5 години
Поздрави на гърците които отиват в Панелистан да оскотяват. Белите хора ходят по други ширини. Например що не заповядате насам? Поздрави
59
6
 
29
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
До 65: Така е, но гръцкия пенсионер ни е изпреварил с 45 години. Ще ги догоним някой ден все пак мисля,че бягаме по бързо от тях. За тези 45 години може да се сърдиш на царя,че влезнахме на страната на германия, на англия,франция и америка,че ни оставиха в лапите на Сталин. И накрая на самия него :)
58
2
 
16
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
О забравих Костов и Сорос ! Другари напомняйте ме. Стар съм вече :)
57
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доходите в Гърция са няколко пъти по-добри от българските при почти еднакви цени.
56
1
 
33
 
! Отговори
Хххх преди 5 години
До ХА-ХА-ХА !и какво ти пречат чуждите пенсионери!!!Идват да си доживет старините и си харчат пенсията в България...нито могат да заемат работни места нито да натоварят здравната система тъй като тяхната здравна каса плаща за лечението им в БГ.......абе с две думи плямпане на па.паг.ал
55
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българския пенсионер с пенсия от 150 200 лв а гръцкия с 1000 1500 лв пенсия .
54
2
 
28
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
На БГ-то все някой друг му е виновен... я путин , султана, европа, тръмп.... който се сетиш.... а истината е много простичка :) Сам си е виновен.
53
11
 
17
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Евроинтеграцията превърна България в депо за лош човешки материал.Направо за човешки *** !Не стига, че от българите тук остана и се размножи най-лошото.Не стига, че изкуствено размножиха ромите.Ами и от чужбина тук идва само *** - бежанци, чернокожи и пенсионери.Какво бъдеще има такава държава ????
52
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ги знам гръцките пенсионери ама те взимат по 600 1000 евро пенсия а тукашните са с по 150 . А тукашните 25 30 годишни образовани да си намерят работа за 800 1000 лв е почти невъзможно освен ако някой не ги набута а в Гърция минималната заплата е почти 1500 лв а тукашната е 510 бруто
51
16
 
17
 
! Отговори
гръцки пенсионер преди 5 години
Във вулгрско за кутия кока-кола и четири цигари лашкаме 12 годишни българки. *** е рай!
50
20
 
10
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Предсказах преди години, че скоро ще дойде време в което гърците ще идват у нас за гурбет; май този момент вече е близо.
49
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Веднага някой да звънне на Симеонов и Динко има ншествие на зли нелегални гръцки пенсионери време е да започва предизборната кампания и да каже че сега ще ни спасява от ужасните гръцки нелегални емигранти.