Не стихват протестите срещу Преспанския договор в Гърция

В парламента в Атина днес започват дебатите по документа
23 яну 2019 08:40, Елка Василева
20
Не стихват протестите срещу Преспанския договор в Гърция
Снимка: архив, Reuters

Комитетът за борба за гръцкия характер на Македония призовава гърците да се включат в четвъртък в нов масов митинг срещу Преспанското споразумение за промяна на името на бившата югославска република на Република Северна Македония, съобщава агенция ТАСС, като цитира в. "Елефтерос типос".

В изявление на комитета се посочва, че в четвъртък, 24 януари, гръцкият парламент ще обсъди и вземе решение дали да ратифицира Преспанското споразумение. Организацията посочва, че "това ще стане против волята на по-голямата част от гръцкия народ".

"От конституционна гледна точка всяко подобно решение на парламента е недействително, доколкото е невъзможно, с каквото и да е мнозинство, да се предават названието, националността, езикът и културата на друга нация", посочва Комитетът за борба за гръцкия характер на Македония.

Още по темата

Тази и още няколко организации призовават гръцкия народ да положи максимални усилия, за да попречи на ратификацията на "позорното споразумение, което ще доведе до извършването на две престъпления - унижаване на демокрацията на мястото, където се е родила, и предаване на национални ценности на чужденци".

Комитетът и съюзът на преселниците от гръцка Македония призовават всички гърци да не ходят на работа днес и на 24 януари, а също и през следващите дни, ако вотът бъде отложен. "Магазините, предприятията и училищата трябва да бъдат затворени, държавните служители не трябва да ходят на работа...", посочват организаторите на акцията.

Според тях тази мобилизация може да вразуми в последния момент онези, които се готвят да подпишат "позорното предаване на неподлежащите на предаване национални ценности на Гърция".

"В деня на гласуването в 19,00 ч. на площад "Синтагма" ще се състои всенароден протестен митинг. Призоваваме гръцкия народ да дойде и да изрази своето несъгласие с престъплението, което се готви да извърши парламентът", се казва още в изявлението на организаторите на протеста.

В гръцкия парламент днес започват пленарните дебати по Преспанското споразумение, което се очаква да бъде гласувано окончателно в четвъртък, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
4
 
5
 
! Отговори
До 14 преди 5 години
Пък ти ми пиши, когато гъркини дойдат да работят тук като гледачки на възрастни българки!Ами идва ли са когато дядо ти е бил бебе или не е бил роден. За Царство България говоря. Тогава е имало гръцки жени като слугини но е било за кратко.
16
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е пък тея пък Гърци прекаляват кои са те та да им казват как ще се казват каква е тази омраза !Гърците прекаляват ние сме съгласни нека хората се развиват и да живеят добре !
15
2
 
10
 
! Отговори
до 14 преди 5 години
Искаш да кажеш, че ЕС сви перките, щото Гърция си получава траншовете по така наречените спасителни пакети, и няма да върнат на никой нищо! Още миналата година Франкфуртер Алгемайне Цайтунг и Дер Шпигел започнаха да наричат парите за гърците не заеми, а помощи! Ако се разровя, ще намеря и ще ти кажа кои броеве. Можеш и ти да ги прочетеш. Аз не съм компетентен, но хората пишещи там са!
14
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 34654567Ми те се опитаха да изнудят ЕС със завой към Москва, но бързо свиха перките. Нали Ципрас ходи в Москва и се върна с подвита опашка. Въпросът не е само до връщането на заемите. Гърция се нуждае периодично от нови и нови милиарди за да поддържа незаслужено високия стандарт на живот. Москва ли ще плаща тия милиарди за да получава един чиновник по 5 хил. евро заплата? Помните ли как банкоматите им пускаха по 60 евро на ден? Е, може и да почнат да пускат по 0. Москва ли ще ги напълни?
13
7
 
21
 
! Отговори
До 34654567 преди 5 години
Ходя в Гърция по няколко пъти в годината и виждам как живеят. Когато Европа е тръгвала да си иска заемите по спасителните пакети, гърците са давали ясно да се разбере, че ще направят завой към Москва и европейците клякат. Пък ти ми пиши, когато гъркини дойдат да работят тук като гледачки на възрастни българки!
12
8
 
8
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Трябва да си доста наивен да си мислиш, че някой ще им опрости 400 млрд евро :D Ще си ги плтатят като попове.Точно така! За това им направиха спасителна програма, за да могат да понесат бремето! Иначе е невъзможно да се изплатят наведнъж.
11
8
 
3
 
! Отговори
34654567 преди 5 години
Ще пиша пак, след като мине гласуването :D Когато вече са приели договора ;) Пак да ми разкажете как са им опростили 400 млрд евро дългове и как силно влияе на Берлин един протест на Синтагма :D
10
7
 
8
 
! Отговори
До 34654567 преди 5 години
Трябва да още по-наивен, ако си мислиш, че гърците ще върнат нещо на някой! И два пъти по-наивен , ако мислиш че някой ще ги притиска. Това не сме ние!
9
11
 
23
 
! Отговори
Трудовакъ преди 5 години
Гръцкият парламент ще отхвърли този срамен договор. Депутатите в Македония ги купиха за жълти стотинки и ги заплашиха вкл. и с живота им. И на децата е ясно, че империалистическите държави се опитват да напъхат Македония в НАТО и после евентуално - и в ЕС като третостепенна страна - членка. И в Македония (с изключение на албанското малцинство) и в Гърция населението е твърдо против това безумие, защото целта е ясна - да се обслужат чужди интереси, а проблемите на Балканите само ще се увеличават.
8
13
 
12
 
! Отговори
34654567 преди 5 години
Трябва да си доста наивен да си мислиш, че някой ще им опрости 400 млрд евро :D Ще си ги плтатят като попове.
7
5
 
16
 
! Отговори
До 4 преди 5 години
С този си характер, гърците станаха европейски шампиони по футбол, без да блестят с никакви други качества.
6
3
 
14
 
! Отговори
До 4 преди 5 години
С този си характер, гърците станаха европейски шампиони по футбол, без да блестят с никакви други качества.
5
4
 
20
 
! Отговори
до 4 преди 5 години
Дали имало смисъл? А бе човек, те по този начин изнудиха ЕС да им опрости над 400 МИЛИАРДА евро! Ако ние имахме да им връщаме такива пари, даже и като роби щяха да ни продадат, но разминаване нямаше да има! Кое не ти е ясно?
4
24
 
8
 
! Отговори
34654567 преди 5 години
Винаги ми е било чудно едно нещо. Тия хора нямат ли работа, нямат ли семейства, които искат да идят и да прекарат времето след работа с тях? Това им е ежедневие, аз съм на 34 години и от както се помня там е все така. Не се ли изхабиха, не се ли измориха. А като погледне човек не е имало смисъл и никога не са им помогнали подобни протести. Да са по-глупави...едва ли, и те са хора. Може би имат съвсем различни ценности или просто са свикнали на такъв живот. Много различни от нас.
3
5
 
27
 
! Отговори
Такива преди 5 години
онакива, ама браво на гърците! А в парламента гласуват договора, а са ги помели!
2
21
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха ха ха, Ципрас ще отреже дългата ръка на късокракият кремльовски мордер!!
1
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ципрас угажда на баба си Мергел но ще яде хурката най. на народа