В парламента в Скопие: Учете албански, той е езикът на бъдещето!

Това заяви депутатът Артан Груби на заседание на комисия
1 ное 2019 12:07, Елка Василева
58
В парламента в Скопие: Учете албански, той е езикът на бъдещето!
Снимка: архив, Reuters

Учете албански, албанският е езикът на бъдещето, гласи заглавие в македонския вестник „Вечер“.

„Албанският е езикът на бъдещето“, заяви депутатът Артан Груби на заседание на парламентарната комисия по евроинтеграция.

На това заседание беше обсъден процесът на евроинтеграция на Република Северна Македония след срещата на върха на ЕС този месец, на която Македония не получи дата за започване на преговори за присъединяване.

Забележката на Груби дойде, след като депутати от опозицията реагираха, че нямат слушалки за превод, които са необходими, тъй като заседанието на комисията се водеше на албански език съгласно парламентарния правилник. Груби поиска да бъдат осигурени слушалки за всички депутати.

Вестникът отбелязва, че остри дебати, съпътствани от чести прекъсвания на изказванията, е имало в парламентарната комисия по външни работи, на която се е обсъждал докладът на външния министър Никола Димитров за досегашните евроинтеграционни процеси в страната. Димитров е припомнил, че от 14 години страната е кандидат за членство с десет препоръки за начало на преговори и нарекъл кандидатурата за членство на Скопие "особен случай".

Димитров е заявил, че през 2001 г., когато страната подписа Споразумението за стабилизиране и асоцииране с ЕС, тя е била в една група с Хърватия, а най-добри шансове страната да започне преговори е имало през 2012 г., когато група страни са оказвали натиск по този въпрос. Димитров е оценил, че ЕС оттогава няма истинска воля за разширяване, тъй като е ангажиран с много въпроси като мигрантската криза, Brexit и кризата с върховенството на закона в някои страни членки, което според него променя и техния контекст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да изпратят на Путин един буквар по албански,да учи и той и да бъде благодарен отново за езика който му дават пак ,,македонците''.
46
4
 
1
 
! Отговори
до 40 преди 4 години
Няма такова нещо ще се слее само с Албания и България или защото повечето говорят Български !
45
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ашколсун на албанците,гърч на северните югосърбомани а.к.а етнички македонци.Пълна пор-но=про=гра-***,това заслужават!!Албанците-българското възмездие за ГЕНОЦИДА на сръбския шовинизъм над БЪЛГАРЩИНАТА във Вардаристан прокълнатия!!Нашите историци трябва да ИЗИСКАТ и албанци в пародийната сега комисия по история.Много бързо тогава ще се разрешат проблемите защото албанците знаят кои са етничките македонци и дори не ги мразят,ПРЕЗИРАТ ГИ заради родоотстъпничество и болестна сърбомания!
44
2
 
23
 
! Отговори
,.,., преди 4 години
В статия за "Северна Македония" отпреди няколко дни писах че за по-малко от 10ина години албанците ще глътнат самозваните макета и ще ги изплют като шиптъри и изказването на този албански депутат само затвърждава виждането ми за тази измислена Скопсо -албанска република.
43
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 45Внимавай какво си пожелаваш. Изобщо не е добре да граничим с тия генетично увредени диваци
42
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дано ги превземат по-бързо, така поне ще граничим с нормална държава,а не с това шизофренично "древно" творение.
41
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турчетата пак са се разпенили в коментарите :D
40
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези от името си се отказаха, от произхода си, а в парламента им говорят на албански... Няма по-смешна и жалка държава от македония. Пълни нещастници, само устите им знаят да говорят.-------Македония винаги е била 1/3 албанска, те са си двуезична държава.
39
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има една карта от 1876 г, веднага след Сръбско-турската война. Там очертават границите на българските земи. След това идват руснаците и о сират всичко -дават Поморавието на Сърбия, а нас ни пращат да търсим измислени територии в Одринско.
38
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а защо тогава в македония се говори на български а не на грътски-защото навремето цар Самуил е заселил тази територия с ъс български славяни
37
5
 
19
 
! Отговори
Заю Заев преди 4 години
Албански език за по-западна Македония която ще се слее с Албания. Част ще отиде към Сърбия и друга към България и Гърция.Така, че всичко ще си отиде на място
36
34
 
6
 
! Отговори
Ледения Стив Остин преди 4 години
МАКЕДОНЦИТЕ СА ГЪРЦИ... А ТЕЗИ ФИРОМЦИ ОТ СЕВЕРЕН ФИРОМ -- СА БЪДЕЩИ ГЪРЦИ И ШИПТЕРУ-АЛВАНЦИ .НЯМА БЪЛГАРИ .МАКЕДОНИЯ Е ВЪЗНИКНАЛА ОТ ГРЪЦКАТА КУЛТУРА, ДУМИ ,ЛЕКСИКА. И САМОТО ИМЕ И ДУМА Е ГРЪЦКО...ТЯ Е ВЕЧНА ЧАСТ ОТ ГРЪЦКОТО МИНАЛО И СЛАВА..И Е НЕДЕЛИМА СЪСТАВКА ОТ ГРЪЦКАТА ЕТНО-ГЕНЕЗА , ЗЕМЯ И КУЛТУРА .
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този Груби много груби,че сякаш те не са били християни щот може и по хрисимо да се изкаже по въпросите за езиците с какво са се променили.
34
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само истинското народовластие в България ще успее да обедини всички българи по света! Любов, правда, прогрес и уважение! Новият социален строй трябва да разтърси изениците на народа и на народното благо - всички комунисти, демократи, леви, десни, фашисти, центристи по лагерите и пълна пряка демокрация! Контрол, ред, справедливост и усърдност и връщане на добродетелите на българина! Били сме, сме и ще бъдем в центъра на света и трябва да се възродим!
33
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 31Проблема си е техен,не е наш!
32
1
 
29
 
! Отговори
Геноцид преди 4 години
Никой няма интерес от обединеното на България със Северна Македония, защото ще размести много "баланса" на континента. България ще стане по-голяма от Гърция по площ и население, да не говорим, че цяла северна Гърция са асимилирани българи християни и българомохамедани. След това цялата източна граница на Албания са помаци, горани, торбеши има и християни най-голямото малцинство в Албания е българското. След това "правите сърби" в Поморавието. Северна Добруджа... Източна Тракия .. Бесарабия
31
1
 
24
 
! Отговори
1234 преди 4 години
Факта че в прав текст им казват че скоро ще са част от Албания и те не реагират, само доказва невъзможността да същеатвува такава държава сама. Колкото по скоро го разберат че са част от България, толкова няма да им се наложи да знаят албански
30
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българина е като кучето, трябва да го държиш изкъсо. И от това може да се види, какви истински българи са! Но замислете се за хилядите българи родени в България, израснали тук и за 5 месеца в чужбина забравят език и родина ... Така, че доказателства, че сме от едно племе бол.
29
0
 
32
 
! Отговори
ДА преди 4 години
Хахахаха-правилно!Като не искаха да са българи,сега ще са шиптъри!
28
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези макета са готови да оставят държавата си някой да я претопи, но не и да признаят, че в корените си са чисти българи. Странни хора...