Нобелистът Хандке: Не очаквах кампанията, която се води срещу мен

Той бе критикуван заради връзките си със Слободан Милошевич
10 дек 2019 13:52, Елка Василева
25
Нобелистът Хандке: Не очаквах кампанията, която се води срещу мен
Петер Хандке. Снимка: архив, Reuters

Носителят на тазгодишната Нобелова на града за литература австрийският писател Петер Хандке заяви в интервю за телевизията на босненската Република Сръбска, че не е очаквал кампанията, която се води срещу него, и че е имал идея да се опита да помири враждуващите страни.

Хандке бе критикуван заради изявленията си, че Сърбия е била жертва на войните в бивша Югославия, заради отричането на геноцида в Сребреница и близките връзки със Слободан Милошевич.

Сдружение майки от Сребреница съобщи, че днес ще протестира срещу удостояването на Хандке с Нобелова награда, а от друга страна сдружение Жени на жертви от войната от босненската Република Сръбска съобщи, че негови представителки ще дойдат в Стокхолм да подкрепят писателя.

"Бих искал да срещна една майка от едната и от другата страна. Една майка от Кравице, където бе положено началото на всички кланета, и една майка от Сребреница. Това беше моята идея, но мисля, че беше малко наивна. Мисля, че в момента не мога да я осъществя", каза Хандке за телевизия РТРС.

Описвайки момента, когато е узнал, че получава Нобеловата награда, Хандке каза, че го е посрещнал спокойно само в началото, защото скоро са последвали нападките срещу него.

"Аз не съм мазохист. Можеш да си представяш лошите неща, но накрая те се оказват по-лоши от очакваното", каза писателят.

Нобеловата награда на Хандке предизвика остри реакции не само в страните от бивша Югославия. Множество журналисти, писатели и интелектуалци от различни страни по света настояха за отнемането на наградата му, припомня БТА.

Косово, Босна и Херцеговина, Албания, Турция и Хърватия съобщиха, че ще бойкотират церемонията по връчване на наградата на Хандке.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сърбия беше обвинена,че от сръбските позиции в Сареево са изстреляни едни снаряди по мирното население на един пазар. После се установи, че снарядите са изстреляни от мюсюлманските позиции. Тия трикове бяха използвани и на майдана в Киев
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За това, което стана в Югославия са виновни тези, които въоръжиха мюсюлманите, косоварите и сепаратистите. А кои са тези е добре известно
16
4
 
1
 
! Отговори
опетков преди 4 години
Все пак, за да бъдем справедливи, трябва да кажем, че когато почна да се разделя Югославия, ЕС и САЩ заеха позиция, че тя трябва да се запази цяла, което Милошевич прие за картбланш за издевателствата, извършени от сръбската армия.
15
7
 
1
 
! Отговори
опетков преди 4 години
До Анонимен2 Кощунство е да говориш, че видиш ли Сърбия била жертва във войната, която сама инициира и извърши най-големите зверства след ВСВ в Европа. Сърбите под ръководството на комуниста Милошевич показаха, че са все още в 19 век, допотопни, антихуманни индивиди, които е трудно да наречеш хора. Но така или иначе комунистите са известни по света със своите зверства. Съвсем справедливо е този "писател" да бъде изхвърлен на бунището на обществото.
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Не руски ще има много издания, чети спокойно!"Прав си, проблема е че трябва да ги взема в електронен формат. С руските книги е доста трудно иначе, особенно със стойностните.А аз искам да се включа в търсенето на книгите му на пазара! Щом не е удобен за "международната общност", значи е подходящ за мен!
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 12Не руски ще има много издания, чети спокойно!
12
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще купя книгите му излезли на български, ако има такива! На пук на "Множество журналисти, писатели и интелектуалци от различни страни по света..."!Дайте, моля, информация за "множеството писатели и интелектуалци", да знам кого да не чета!
11
2
 
7
 
! Отговори
Карлсон от покрива преди 4 години
жертви и палачи? Относително! Двете страни са жертва на други! Промити глави на медийна демагогия! Кой е новия Голям брат,Тъ..главецо?
10
9
 
4
 
! Отговори
И как да стане това? преди 4 години
Разбирам те, товарищ Хандке!Искаш жертвите и палачите да се прегърнат!
9
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха-ха-ха.....не бил очаквал??? А какво очакваш от лицемерните западенци? От безбожниците, за които вече няма нито Бог, нито човешки природни закони! Които отрекоха историите си и традициите си! Прав им път.............само нас да не завличат в блатото си!!!
8
2
 
7
 
! Отговори
Брежнев преди 4 години
Без желание за мислене винаги си оставаш роб.
7
2
 
21
 
! Отговори
Оруел преди 4 години
Министерството на истината в действие!
6
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От тук нататък обръча само ще се затяга около Европа,изтрили са дори фактите от ВСВ за кървавите убийства в Европа.Който не върви по пътеката по която го бутат,ще има облъчване и страх.
5
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
HAHhaaa,свобода ли?Няма такова нещо днес.
4
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ТоваРеално цензурата днес е много широко разпространена, много проблеми изобщо не се коментират, защото не било политкоректно, ако някой си отвори устата, каже някоя неудобна истина, веднага бива жестоко нападан. Така че да се говори за свобода на словото днес е много преувеличено, има някаква полусвобода, можеш да повтаряш само клиширани простотии, популизъм, демагогия и някакви либерастки розови *** утопии. Кажеш ли нещо по нестандартно, но логично, демонтрираш ли интелект край с теб.
3
4
 
27
 
! Отговори
Това преди 4 години
Това според мен е борба със свободата на словото. Ако писателя пише това, което искаме той заслужава. Ако не пише това, което ние искаме да го накажем. Абсолютна цензура.
2
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Винаги когато кажеш нещо което не съвпада с либерастка религия и се започват едни долнопробни кампании, едно изсипване на кофи с помия, едно плюене на посоки, да се опиташ да обясниш, да разговоряш като човек с тях, да стигнете до компромис с тази навити на пружина секта деграданти е мисия невъзможна.
1
8
 
8
 
! Отговори
мишо бирочето преди 4 години
балканския халифат дето ше съберат всички псевдо бежанци от надупената европа и половината близък изток да освободят място за израел (и най вече да е само техна газта в средиземно море), се готви от едно време още. чичката си мисли че ще плюе срещу ционистите и техните маши песвдо *** от СА и ОАЕ и слугите им от ЕС?