Турция призова Гърция да се "изчисти от историческите си комплекси"

Причината за скандала стана молитва в "Света София"
30 май 2020 19:05, Нели Христова
102
Турция призова Гърция да се  "изчисти от историческите си комплекси"
Снимка: БГНЕС

Говорителят на турското външно министерство Хами Аксой заяви, че Анкара приканва Гърция да се изчисти от историческите си комплекси, предава БНР.

Реакцията на Аксой е в отговор на изявлението на гръцкото външно ведомство, според което прочитането вчера вечерта на глава от Корана в музея "Св. София" "обижда международната общност" и е "недопустим опит за промяна на монументалния характер на музея". Хами Аксой добави, че "Света София" ще остане със защитен статут като "важна ценност за Турция и човечеството."

Вчера по време на честванията на 567-годишнина от завладяването на Константинопол от османците имам прочете сура "Фатиха" от Корана в музея в присъствието на министъра на културата и туризма на Турция. Програмата включваше още демонстрация на традиционни спортове и светлинно-лазерно шоу, които завършиха с грандиозна заря.

Построеният между 532 - 537 г. по заповед на император Юстиниан храм е най-яркият образец на византийската архитектура. В продължение на 600 години (до 1311 г.) това е била най-високото здание в света, а първенството му по височина на вътрешното пространство продължава до 1436 г.

"Св. София" е седалище на Вселенския патриарх и християнски храм в продължение на 900 години, а след превземането на Константинопол през 1453 г. е превърната в джамия.

Обявена е за музей през 1935 г., а от 1985 г. е част от списъка на ЮНЕСКО със световно културно и природно наследство като част от историческия полуостров в Истанбул.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
16
 
12
 
! Отговори
до 51 преди 3 години
Да оскверниш един световен паметник на културата е въпрос на възпитание. А дали ще ядат свинско си е тяхна работа.Но нямат право да съсипват културни ценности.Но това на диваци не може да се обясни.
63
5
 
13
 
! Отговори
51 преди 3 години
Честно казано нито ние нито те сме вече толкова религиозни като едно време. Ние ходим в църквата и се молим 2 пъти в годината,а те набиват свинско и се наливат с алкохол скришом като невидяли.Все ми е тая какво ще правят турците. Това се е превърнало повече в политически въпрос отколкото религиозен. Преди 1000 г сме вярвали в Тангра,сега в Иисус,а след 1000 г кой знае в какво. Тъй че,няма да ги мислим сега кой каква тъпотия е намислил да прави.
62
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До А бе тоама пак пишеш глупости то Турция стана най бедната страна в европа По бедна от украйна отива къл фалит скоро ще бъде като зимбабве 300 евро стана заплатата пенсията е 170 евро месото струва 70 лири на една заплата купуваш 30 килограма месо нарочно го правили 1000 лири най низкия наем какво говориш глупости българина идва защото взема най низко 1000 лева заплата това са 500евро и му евтино в одрин а на турчина ентино ли му е грънци и после това султанът е бил велик
61
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има световни паметници на културата. Такива са Пирамидите в Египет. Те са в Египет, но принадлежат на цялото човечество. И към тях трябва да се отнасят хората с благоговение. Такава е и Света София.Ама турците от светини не разбират.Дай им да трошат и съсипват.Най-голямата Базилика от средните векове - Базиликата в Плиска е съборена, когато турците започват да строят жп линията Русе Варна.И до днес камъните на тази базилика са в основите на жп линията. Е ТОВА Е ДА ИМАШ РАБОТА С ТУРЦИ.
60
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дай на ислямиста църква, той ще я направи джамия, да вие като кyчe отгоре...Дай на ислямиста нефт, той ще попилее парите от него да трепе себеподобни...И тръгнали в ЕС да влизат... ама цивилизацията ги позачеркна. Да седят да си вият от високо и да се млатят там един друг.
59
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако Ердоган не беше отишъл в Сирия да се прави на велик и да иска да граби сирийски земи, бежанци нямаше да има. Сам си предизвика наплива от бежанци и после се заоплаква - ми какво да ги правя. Като си виновен за бежанците - ще си търсиш сам решението. А няма да ги насочваш към Европа.
58
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турция и Ердоган знаят прекрасно, че Света София е светиня за всеки християнин.И ако бяха поне малко цивилизовани, ако имаха поне малко човещина, никога не биха допуснали тази вандалщина в Света София.Ето за това никога няма да разберете европейците. Защото сте си диваци.
57
4
 
10
 
! Отговори
А бе то преди 3 години
Турция ги спира ама *** по рождение си е неблагодарник,поне на Бойко да са благодарни,че човека отиде и се разбраха с Ердоган и той ги насочи към Гръцко,още преди Едирне жандармерията беше блокирала пътя към България.ама кой да го разбере,Храни куче да те лае.Иначе сега българина като си пие сутринта кафенцето на тераската си пред дома щеше да види само опънати палатки с бежанци,затова аз съм винаги на мнение:няма да съжеляваш в този живот,само ще мачкаш и тогава само ще те уважават
56
6
 
9
 
! Отговори
до ха-хаха преди 3 години
Какви новини, направи справка колко са убитите туркини от мъжете си. Не можем да ви стъпим на малкото пръстче по диващина.Само на нас не ни говори за тероризъм и диващина. Нямате равни.
55
0
 
8
 
! Отговори
До 55 преди 3 години
От много години Света София е музей,а не джамия или храм
54
7
 
7
 
! Отговори
До До хилещия се тур преди 3 години
И най-вече, не унищожават Турция, защото ако тя не е голяма и достатъчно силна, за да спира напиращите от югоизток пълчища, те просто ще нахлуят като скакалци в Европа.Не говоря за военно нашествие, а за "бежанци", напиращи към Западна Европа с намерението да се захлебят там на соц.помощи. Но преди да стигнат Запада, ще опоскат нас. Не много отдавна един наш генерал каза, че дори и с военна сила ние няма да можем да ги спрем, ако са повече от 120 000. А те са милиони!Засега Турция ги спира.
53
6
 
2
 
! Отговори
Ама виж ся преди 3 години
То 1 лв 4 лири е нарочно така направено да привлича такива като вас,а изобщо цял свят,да върви алъш вериша разбираш ли.не че го сравнявам с Ататюрк,но все пак си е умен човек,умее с политиката,е има малко недостатъци че се пада малко прекалено религиозен,но със времето ще се пооправи хаха
52
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен то ако не беше Турция сирийците щяха да се репчат в България
51
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как би реагирал мюсюлманският свят, ако ние поискаме в джамията Мазджид-ал-Харам в град Мека да бъде прочетена част от Евангелието?Та те дори не допускат в Мека да влезе човек, който не е мюсюлманин!Въпросната джамия се счита от тях за най-свещеният ислямски храм.Замислят ли се изобщо какво означава "Света София" за християните? По-безобидно щеше да е май да дръпнат Дявола за опашката.
50
7
 
13
 
! Отговори
Хахаха преди 3 години
Спуках се от смях,а бе какво европейско съзнание има ***?всеки ден по новините само кой кого намишкал,кой наръгал,заклал,пребил и изнасилил.Варвари
49
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Да бе да глупости видяхме колко е велик 1 лев е 4 лири то ердоган името не може да си напиши сравняваш го със гения на Ататюрк
48
14
 
3
 
! Отговори
Да бе да преди 3 години
Недей се притеснява,във всички случаи повече пт теб знам за Ататюрк,но Ердоган ще е по велик и от него,ще видиш
47
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ти това ли запомни от Ататюрк?Неговите реформи да цивилизова Турция са велики.Ама вие това запомнихте от него. И нищо не приложихте от заветите му - нито в образованието нито в религията. Не го заслужавате Ататюрк.Нищо чудно, че с такъв народ се е пропил и е умрял млад.Видял е, че за нищо не ставате.
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 4 до 22как няма връзка император теодосий разделя империята на две части през 395 година между синовете си на източна и западна
45
7
 
9
 
! Отговори
До 38 преди 3 години
А бре ***,те великите сили решиха да не се съобразяват с Турция,когато беше Ататюрк в Чанаккале,я чети малко за чанаккале,че да се ограмотиш малко.и то през онова време,когато Турция е била в много лошо състояние и слабо въоръжение,нали знаеш тогава какво е казал Ататюрк на аскера си,а? ЗАПОВЯДВАМ ВИ ДА УМИРАТЕ,камоли сега тези велики сили да не се съобразяват с Турция