Турция призова Гърция да се "изчисти от историческите си комплекси"

Причината за скандала стана молитва в "Света София"
30 май 2020 19:05, Нели Христова
102
Турция призова Гърция да се  "изчисти от историческите си комплекси"
Снимка: БГНЕС

Говорителят на турското външно министерство Хами Аксой заяви, че Анкара приканва Гърция да се изчисти от историческите си комплекси, предава БНР.

Реакцията на Аксой е в отговор на изявлението на гръцкото външно ведомство, според което прочитането вчера вечерта на глава от Корана в музея "Св. София" "обижда международната общност" и е "недопустим опит за промяна на монументалния характер на музея". Хами Аксой добави, че "Света София" ще остане със защитен статут като "важна ценност за Турция и човечеството."

Вчера по време на честванията на 567-годишнина от завладяването на Константинопол от османците имам прочете сура "Фатиха" от Корана в музея в присъствието на министъра на културата и туризма на Турция. Програмата включваше още демонстрация на традиционни спортове и светлинно-лазерно шоу, които завършиха с грандиозна заря.

Построеният между 532 - 537 г. по заповед на император Юстиниан храм е най-яркият образец на византийската архитектура. В продължение на 600 години (до 1311 г.) това е била най-високото здание в света, а първенството му по височина на вътрешното пространство продължава до 1436 г.

"Св. София" е седалище на Вселенския патриарх и християнски храм в продължение на 900 години, а след превземането на Константинопол през 1453 г. е превърната в джамия.

Обявена е за музей през 1935 г., а от 1985 г. е част от списъка на ЮНЕСКО със световно културно и природно наследство като част от историческия полуостров в Истанбул.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде ли не ходиха да се репчат - то в Сирия ли не беше, то в Либия ли, то в Кипър ли. Само ходят да развалят живота на хората.
43
9
 
17
 
! Отговори
До Пашата преди 3 години
На дявола продал си си душата, а Константинопол винаги ще бъде град на Константин, който прослави Божия Син !
42
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименте ако турците не идват кой ще ходи по курортите хисар вършец само турците чакат без турци няма движение
41
0
 
1
 
! Отговори
До 30 преди 3 години
А ти какво очакваш, хляб и мед ли да им поднесат?
40
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупости не съм стъпвал в Турция и пари да ми дават няма да стъпя.Атурчул.ята с цели автобуси се влачат тука по избори. А оттук се хвалят, че влачат натам месо, че било по-евтино. Същински роми.И не че искат а така им заповядват господарите - все гледат в чуждите земи.
39
4
 
10
 
! Отговори
4 до 22 преди 3 години
Каква връзка има тук Римската империя ? Говорим за Константинопол <Byzantion> , който е в основата на Византийската империя - изцяло християнска, и който е станал нейна столица, и се е разраснал, именно при управлението на император Константин ! Четете история, преди да пишете безсмислици !
38
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 35то евтино затуй ходят в одрин а турчина въобще не може да ходи със заплата от 300 евро толкова обедня месото на празници само вижда добре че идват българите помагат на турската економика иначе е съвсем зле
37
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименглупости то съзнанието на бай *** европейско ли смяташ
36
9
 
11
 
! Отговори
До 35 преди 3 години
Бла бла бла,многознайко тя си гледа азия и религията,така говориш тука,и всички сте смели,ама всеки ден си счупвате краката и се струпвате като стадо офце на границата за път към Одрин,че да си изкарате некой лев,а други за да си прехранват семействата.защо ходите бре мизерници?нали не я харесвате Тюркието
35
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не става въпрос за изхранване.Става дума за европейско съзнание. България даже през онези 500 години пак беше с европейско съзнание.През каквито и кошмари да не премина.
34
10
 
15
 
! Отговори
До хилещия турколяк преди 3 години
Относно коментар 10 - истински великите сили ако решат да не се съобразяват с Туркия, тя може за броени дни да изчезне от картата безвъзвратно ! Не го правят сигурно от хуманитарни съображения, понеже не са кръвожадни диваци като вас, и не искат да пострадат невинни хора !
33
14
 
18
 
! Отговори
Пашата преди 3 години
Константинопол няма!!!!а в Истанбул какво си искат това ще правят,а бай *** и византийския каракачанин само могат жените си да продават в чужбина!!!!
32
5
 
11
 
! Отговори
Хахаха преди 3 години
Че ти като си в ЕС и кво?пак глад пак мизерия,Великите сили нямат нужда от никой и вие малките държави сте обречени да им се подчинявате
31
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе не искат да са европейци, ама все се бутат да се обличат като европейци, да показват колко по-европейци са и колко по могат това и онова.Да си гледат Азия и религията и да не се занимават с Европа - нищо не разбират от европейски отношения.Горкия Ататюрк се потроши да ги образова и да им налива акъл в главата и напразно.
30
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма друга държава с повече исторически комплекси от Турция.Видя , че не може да стане европейска държава колкото и да и се иска и сега си избива комплексите.
29
11
 
5
 
! Отговори
Kubilay преди 3 години
Не се напрягайте излишно да мислите. Пророкът (сав) казва: Тази религия се появи по странен начин. Когато се върна отново към страността си, светът ще си дойде на мястото. Това започва да се случва. Много мюсюлмани се връщат към това начало. Започват да харчат парите си за установяването на този ред. Който дойде в Европа поживя, видя, че няма нищо ценно в тази култура. И започва да се връща към корените си. Даже хора 5-то и 6-то поколение. Когато процесът завърши, светът ще си дойде на мястото.
28
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само да допълня,че строежа е бил допълнително дострояван,заради нестабилността на тази църква.Не ми пречи ,че си четат корана в храма,но не е приятно да ти честват османистки ден , заради който са избити много европейци,включително и гърци,българи,арменци и други
27
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1234как да не знаят правят европа арабска в лондон има 1200 джамии
26
7
 
16
 
! Отговори
1234 преди 3 години
Комплекси имата вие фвсове нещастни! Там където е исляма цветя няма. Дори арабските държави не знаят какво да правят с парите си. Нещастници'
25
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Щирлиц ще дойде борман стига глупости