Намаляващото население - най-голямото предизвикателство на Балканите

200 000 българи са се завърнали в родината си след началото на пандемията
25 окт 2020 20:30, Красимир Ангелов
75
Намаляващото население - най-голямото предизвикателство на Балканите
Снимка: БГНЕС

Демографският спад е най-голямото предизвикателство на Балканите, казва Стево Пендаровски, президент на Северна Македония, цитиран от Financial Times.

"Ако през първите десетилетия (след разпадането на Югославия) най-голямата ни заплаха беше етническото напрежение, през последните десет години това е демографията – все повече хора напускат", допълва той.

Северна Македония, която е най-новата страна членка на НАТО, вероятно е загубила до една четвърт от населението си, откакто стана единствената страна, успяла да се отдели от Югославия по мирен път през 1991 г., съобщава в свой материал Investor.bg.

Никой не знае със сигурност, защото страната не е провеждала преброяване на населението от 2002 г., една година след като избегна на косъм гражданска война, когато етнически албански бунтовници поискаха по-големи права от македонското население, което е мнозинство в Северна Македония. През 2002 г. преброяването регистрира близо 2,1 млн. души в страната.

Анализ на новородените и починалите наред с данъци и други бази данни кара повечето експерти да смятат, че реалното население е по-близо до 1,6 млн.

"Тенденциите са доста ясни и никой не прогнозира, че спадът ще спре или ще се забави", казва Пендаровски пред Financial Times в кулоарите на конференцията по сигурността Глобсек в Братислава.

Планирано преброяване на населението тази година беше отложено заради изборите, които трябваше да се проведат през октомври м. г., когато френският президент Еманюел Макрон блокира началото на преговори за членство в ЕС на Северна Македония и Албания. Управляващите социалдемократи предлагат преброяването да се проведе през април догодина, но то ще е спорно заради последиците от него за чувствителното споразумение за поделяне на властта между етносите, върху което се основава управлението на Северна Македония.

Преброяването беше отложено в миналото заради нежелание да се потвърди точният етнически състав на населението между македонци, албанци и други малцинства.

Националистическата партия ВМРО-ДПМНЕ, която е подкрепяна основно от етнически македонци, обвинява правителството, че "използва преброяването, за да създава етническо напрежение" и "работи за фалшифицирането му". Социалдемократите на премиера Зоран Заев опитват да се харесат на етническите албански избиратели под мотото "едно общество за всички".

Както в други европейски страни, застаряващото население подлага на натиск публичните финанси. Северна Македония има близо 350 хил. пенсионери, а държавните субсидии за пенсионния фонд се равняват на 4,5% от брутния вътрешен продукт на страната през 2018 г.

Въпреки че изпратените от емигрантите 1,7 млрд. евро през 2019 г. покриха търговския дефицит на страната от 1,6 млрд. евро същата година, Бранимир Стоянович, икономист във Виенския институт за икономически изследвания и бивш министър на финансите, казва, че демографският спад и емиграцията "намаляват както човешкия капитал, така и дългосрочния потенциал за икономически растеж".

ЕС в крайна сметка разреши началото на преговори за присъединяване със Северна Македония в края на март. Но влизането в блока с 27 страни не е панацея за проблема с обезлюдяването – както Хърватия, така и България отчитат значителна емиграция, след като станаха членки на съюза.

Българският външен министър Екатерина Захариева казва пред FT, че 200 хил. българи са се завърнали в страната през март, след като коронавирусната пандемия обхвана Европа. Тя допълва, че "хората се върнаха, защото се чувстват по-сигурни у дома в България".

Захариева отбелязва, че правителството работи с големи компании в опит да намери работа, която би задържала тези хора в България след края на пандемията.

Според изследване от януари на българското министерство на труда и социалната политика 60% от младежите, които учат или работят в чужбина, биха искали да се завърнат в България, ако могат да си намерят подходяща работа. С надеждата да се възползва от временното завръщане на граждани по време на пандемията правителството започна кампанията "България те иска".

В същото време за Северна Македония първата стъпка е установяването колко хора в действителност живеят в страната след близо едно поколение предположения. Предстоящото преброяване ще донесе и значими данни за редица други области, включително заетостта и раждаемостта.

"За страната е много важно да направи преброяването догодина, защото никакви разумни политики в каквито и да е области не са възможни без точни статистически данни", казва Пендаровски.

"За момента всички жизнени статистически данни се основават на предположения, а никоя сериозна администрация не трябва да прави това", допълва той.

Още икономически анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След като на мои съученици (когато бях I клас) им се родиха братчета и сестричета, и аз започнах да искам сестричка и заявих това на татко. Той и майка се усмихваха, и аз, приемайки мечтите за реалност, каквато съм си и сега, започнах да се надявам до почти пълнолетие да заваря един ден в къщи плачещо бебе. Но един ден баща ми ме светна: Аз имам 2 деца, теб и брат ти. Имането на три деца води до сиромашия. За съжаление, не всеки има неговото здраво мислене. Народи чавета, пък пък да му мисли.
55
0
 
1
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 3 години
България желае мир и сигурност и затова няма да има второ дете сред повечето случайНовите етно-държави по целия свят се очакват Сатана Ананиев създаде бъдещите проблеми И неговите свидетели видяха бесйлата
54
0
 
7
 
! Отговори
провинция преди 3 години
Не ни трябва какво да е население , а етнически българи.От шума файда няма.
53
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма етнически македонци!!!!Това българска медия ли е или ястребовата???
52
1
 
11
 
! Отговори
наблюдател преди 3 години
Лошия мат'рал обаче се увеличава.
51
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
каквии са тези глупости през март се върнаха в бг 200 хил,човека.тази новина е най баш новина няма дакажа лъжа.аз лично знам че които се намират в чужбина сега си взимат родителите си при тях.че имат гаранция за лекуването им недйте да се пишете на много загрижено правителство на народа омръзнаха лъжите ви
50
0
 
20
 
! Отговори
Един друг преди 3 години
Че как ще се обезлюди ? *** раждат по на 12 години и имат челяд като за една паралелка! Кво като са необразовани ? Властта иска точно такива : да са лесно управляеми!
49
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че защо а е предизвикателство? То си беше планирано. Ако си мислите, че план Ран - Ът има само за България, грешите. Под плана за България лежи подписа на Костов ***.
48
1
 
18
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
А Унгария как е?!Там май е обтаното , щото нямат ти-ква за премиер и каскет за прокурор !!!
47
2
 
11
 
! Отговори
пребоядисано БКП преди 3 години
До дохВсеки глас за ОФ-Герб! - рожба на БКП
46
2
 
2
 
! Отговори
до 40 преди 3 години
що имаш толкова минуси бе, *** !??
45
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Намаляващото население не е в резултат на марсианците.Зад него стоят конкретни хора от конкретни държави и това не е от вчера, а от много години.А това, че някои хора, коментиращи тук се чувстват засегнати и драскат лъжи само потвърждава думите ми.Но...и над царя има Цар и Той ще въздаде всекиму своето.
44
7
 
25
 
! Отговори
въпрос до 44 преди 3 години
"Намаляващото население е целта на неоосманистката политика на турция, няма нищо чудно в това." Деца се правят чрез се к с между мъж и жена. Турция ли не ти позволява да еб е ш, защо намесваш Турция?
43
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Причина за намаляващото население са не само корумп. политици и имперски планове.Окей тях ги има и действат зловещо, но вижте и друго. Обикновеният българин се кланя на ракията, чалгата, клюките, интригите, не уважава равния нему,мрази депутати,че вземат рушвети,а самият той предлага 50лв на катаджии, отрича и плюе вярата и традициите си, мачка учителите си, хвърля си *** навсякъде, паркира като ***, псува като каруцар, бие жена си, обожествява 20г автомобил.Уж дребни неща, ама...
42
5
 
19
 
! Отговори
ФАКТ преди 3 години
До дох ГЕРБ-БКП ,не само влоши нещата ,но и ни направи Световни шампиони по смъртност в света . Сиреч,1 ,а Украйна ни диша във врата ,барабар с Прибалтииските републики .
41
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Намаляващото население е целта на неоосманистката политика на турция, няма нищо чудно в това.Обезлюдяването на цели области и населването им с етнически турци и мюсюлмани е целта, която е поставена.Това особено ясно личи и по коментарите тук.
40
11
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През 1989 год. имаше близо 9 мил. население, защото границите бяха затворени и се стреляше на месо, ако някой опита... Младите да не вземат отношение, защото нищо не знаят и имат късмет, че няма и да узнаят как, за да отидеш на екскурзия дори до една Гърция беше огромен проблем.
39
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Връщат се първите имигранти от началото на 90-те,поради носталгия и защото с техните пенсии могат да преживяват доста добре във все пак топли географски ширини. Децата на тези хора обаче говорят, но не могат да пишат на български да не говорим за внуците на тези българи. Те не се чувстват българи, а хора на света. Проблем! Всъщност изчезваме.
38
5
 
33
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
До 40 При Жан Виденов мойто момче имаше три заложени капана още от 1990та, когато едва ли си бил роден.Все пак да ги напиша...1. Плаващ курс на лева2. Безразборзна кредитнта експанзия ( куфарчетата за наШте хора )3. Мораториум върху външния дълг......На България тогава ӣ трябваха 2млрд долара. Обаче Виденов не се съгласи на приватизация. Спретнаха му фиаско - дойде Костов, разпродаде заводите и лева влезна У МВФ. Ай честито чифууути
37
34
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При Жан Виденов България беше чудесно място.После дойде шайката гроб и България вече не е чудесно място.