От Скопие: България е много мощен враг на РС Македония

България беше не само фашистка, но и национал-фашистка държава, казва историк
18 апр 2022 14:46, Елка Василева
406
От Скопие: България е много мощен враг на РС Македония
Снимка: БГНЕС

Дни след откриването на Културния клуб „Иван Михайлов“ в Битоля коментарите в Република Северна Македония продължават.

Още по темата
Председателят от македонска страна на съвместната историческа комисия Драги Георгиев коментира за Дойче веле, че именуването на клуба на името на Иван Михайлов „не е нищо друго освен умишлена провокация, която изпраща и послание“. „Това е историческа личност, която заради идеите си за несъществуваща македонска нация получи изключително негативно отношение от македонците. И когато името на такъв човек се налага като име на културен клуб на територията на македонската държава, а Иван Михайлов няма нищо общо с културата, то може да се разбира само като арогантна провокация или дори като акт, противоположен на т.нар. приятелство“, смята Георгиев, според когото този акт поставя под съмнение всички други опити за намиране на решение на недоразуменията между България и Република Северна Македония.  

„Защо е отворен клубът в Битоля, пробългарското течение ли е най-силното в Битоля?“, попита историкът Тодор Чепреганов по македонската ТВ 24. „Не можеш да бягаш от историческите факти.  България беше не само фашистка, но и национал-фашистка държава. Защо Петков и неговото политическо обкръжение не отидоха вчера да се извинят и да се поклонят на паметника на 3000-те евреи, които бяха депортирани от Битоля, а дойдоха да се отбележат в откриването на културен клуб на името на Иван Михайлов“, попита той.

Според бившия председател на парламента в Република Северна Македония и председател на Нова социалдемократическа партия Тито Петковски и за най-големите оптимисти в страната вече е станало ясно, че „след прераждането на фашизма от българското държавно ръководство в Битоля, (Република Северна) Македония няма да влезе в ЕС.“  По думите му България води икономическа война с Република Северна Македония.

„От 16 години, откакто получихме статут на кандидат, само от първото българско вето до днес, (Република Северна) Македония загуби над 250 милиона от европейските средства, които биха могли да бъдат включени в нашето развитие. Най-накрая трябва да разберем, че страната е изправена пред много мощен враг, освен това членка на ЕС. Посланието от Битоля е ясно и недвусмислено - признайте, че сте българи, така че ще ви позволим да започнете преговори с ЕС“, пише във фейсбук профила си Петковски.

На откриването в събота на Културния клуб „Иван Михайлов” в Битоля присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, премиерът Кирил Петков, външният министър Теодора Генчовска, посланикът на страната ни в Република Северна Македония Ангел Ангелов, генералният консул в Битоля Димитър Иванов, бившият министър на външните работи Екатерина Захариева, бившият министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на културата в служебното правителство Велислав Минеков, председателят на 44-тото Народно събрание Цвета Караянчева, депутатите Елисавета Белобрадова, Андрей Гюров и Драгомир Стойнев, други настоящи и бивши народни представители и общественици.  
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


406
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
258
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Забравиха за сръбската окупация във Вардарската бановина и терора, а после за комунистическите убийства и на Голи оток концлагера! Такъв концлагер и немците не са правили! Страшно са им промити мозъците и истината не се допуска в тази държава- това е абсурд! Как с този комунизъм в ЕС?!
257
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фалшификациите да спрат и да признаят историческите факти! Абсурд е да отричат националността на живели някога хора, които ясно са казали, че са българи! Не може така повече! Да спрат да фалшифицират документи- всички документи да публикуват без намеса и манипулации! Прости неща се искат от македонците, но имат един инат и вяра, че България винаги ще им отстъпва.
256
16
 
3
 
! Отговори
Петър преди 2 години
Ванче Михайлов и азовци няма разлика.
255
1
 
16
 
! Отговори
До 5-ко преди 2 години
, по-точно ми обясни какви са прегрешенията на Ванче Михаилов спрямо гражданите на Вардарска Македония и евреиската общност там.Само да ти припомня, че след ВСВ, Михаилов е живял свободно в Западна Европа и никъде не повдигнато обвинение срещу него за съучастие с фашистка Германия и Италия.
254
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 276Я, по-точно ми обясни какви са прегрешенията на Ванче Михаилов спрямо гражданите на Вардарска Македония и евреиската общност там.Само да ти припомня, че след ВСВ, Михаилов е живял свободно в Западна Европа и никъде не повдигнато обвинение срещу него за съучастие с фашистка Германия и Италия.
253
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Няма да се пишат българи, ако ще да станем най-богати в ЕС. Не ми е ясно защо ЕС настоява дефакто ние да се откажем от историята си и казано директно без увъртане, ние да се пишем македонци. Не ми е ясно какво целят. Затова предлагам да извадят архивите на Османската империя и най-после да се види кой е живял по тези земи. Чувал съм, че османците си пазели стриктно всички документи.
252
0
 
26
 
! Отговори
Стоян преди 2 години
Какво ни занимават непрекъснато със Северна Македония тук има достатъчно проблеми за решаване . *** ли сте , че не разбрахте , че тези няма да се променят прекратете всякакви отношения и замразете процеса за присъединяване като Гърция поне за 30 год. Те сами ще ни потърсят след някоя и друга година готови на всички условия а и отгоре. Оправете икономиката на страната и тогава ще видите ,че сами ще искат да се пишат Българи и за историята ще си спомнят ...и за географията ...
251
1
 
13
 
! Отговори
Бих отговорил преди 2 години
С думите на покойния сатирик Радой Ралин - "По-страшен от спина,по-опасен от рака е само НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО ПРОСТАКА!"
250
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ме изненадва. Българи с българи не може да се приятели.
249
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко идва от Сърбия ,винаги са били наш враг !
248
0
 
20
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 2 години
Не България,а самите северомакедонци са си най-мощните врагове.В крайна сметка: каквото повикало,такова се обадило и никой за нищо не им е крив.За това "ветото" на България за членството им в ЕС е най-логичният и правилен ход,а, не знам защо, но все ми се струва,че лично кирил петков "играе" някаква друга игра,която е в ущърб на бълг.култура и история.Скритите му договорки с рсм са силно обезпокоителни и миришат на предателство.Дано да не съм прав.
247
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно така с промити мозъци няма как да се разбереш.Само се чудя и не мога да преценя чии мозъци са по-промити,при условие че виждам тук всеки ден как на черното му казвате бяло.Та и в Македония съм виждал същото и затова ми е трудно.Но така или и аче това с този център беше грешка.Петков се върза на Каракачанов,както Бойко го правеше.
246
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ванче Михайлов е бил анти-Българин,какво се сърдят Македонците? Нищо лошо не е правил там.Правил го в тук при нас.Затова смъртните присъди са му от тук.Имало опит от Цар Борис да го върне,както и Тодор Живков,но той не се доверявал,все пак е има активни присъди.Та ние трябва да се срамуваме от него,а не Македонците.Даже ние трябва да приемем за провокация ,това че е отворен Културен Център в Македония с това име,а не те.
245
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите нямат братя ,а само неприятели не буквално и генетично ,а по принцип.Те нямат доверие на жените си,децата си ,роднините си.Няма как за са близки с някой друг.А за Ванче Михайлов незнам дали е бил фашист или нацист,но е бил близък с такива.И има 7 смъртни и доживотни присъди.Та незнам дали е бил престъпник.Мебду другото същото важи и за Македонците.Та няма как да станете братя,въпреки че сте генетично такива.За да наричаш брат някой трябва да го обичаш и да си готов на всичко.
244
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Грешка е ,номер едно враг на Македония е самата Македония,ние сме им враг номер две.А в България сме си ние враг номер едно,обаче незнам дали не сме и номер две и три,защото за наши врагове не се сещам.Всички държави ни съжаляват.
243
0
 
17
 
! Отговори
до Скопие преди 2 години
Като Р.България ви е враг, какво търсите от нас подкрепа за влизане в ЕС? Седете си там у вас на спокойствие и точка по въпроса. Омръзна ми да ви чета глупостите, че сме ви врагове, фашисти и не знам още какво. Ходила съм в Македония и не съм усетила у никой един обикновен човек там чувство на омраза, или ненавист към нас. Всичко е само в главите на управляващите там. Това е...моето мнение.
242
1
 
12
 
! Отговори
Радко преди 2 години
Да, България е враг на сърбокомунистическия отпадъчен продукт, остатък от най-мракобесния тоталитарен режим. Да, България е враг на лъжите и фалшификациите, на човеконенавистничеството, на насилническото национално инженерство. И с това доказва защо е в ЕС, а не в РФ или в някаква нова Югославия. Ако РСМ иска да бъде пълноценна част от свободния свят, нека да се пречисти от позорното си минало. Истината ще ги освободи и ще станат свободни българи!
241
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българин и Македонец няма как да имат брат.Те имат само предатели и неприятели.Имат постоянна параноя в главите им.Иначе са един народ ,но с две лъжливи пропаганди.Нито едните са Македонци,а другите Българи по произход.Те са граждани на тези държави и може да се наричат така и така е по закон.Но нека си видят гените и ще видят че са едни и същи.Аз лично не харесвам нито едните ,нито другите,защото се самоизяждат.
240
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Велик Българин избил стотици Българи без да има война.Аз незнам Макетата какво се сърдят.Та той е убивал Българи в България ,а на територията на днешна Македония.Убивал Български журналисти и политици негови конкуренти и приятели.Та можеби затова тук го смятаме за герой.Кой обича политици,конкуренция,приятели и журналисти.Ако сега бяха законите същите пак щяхме да се избиваме,ние сме такива.Не се сърдете.
239
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До като българина не приеме,че макето не му е брат,нещата няма да тръгнат!