От Скопие: България е много мощен враг на РС Македония

България беше не само фашистка, но и национал-фашистка държава, казва историк
18 апр 2022 14:46, Елка Василева
406
От Скопие: България е много мощен враг на РС Македония
Снимка: БГНЕС

Дни след откриването на Културния клуб „Иван Михайлов“ в Битоля коментарите в Република Северна Македония продължават.

Още по темата
Председателят от македонска страна на съвместната историческа комисия Драги Георгиев коментира за Дойче веле, че именуването на клуба на името на Иван Михайлов „не е нищо друго освен умишлена провокация, която изпраща и послание“. „Това е историческа личност, която заради идеите си за несъществуваща македонска нация получи изключително негативно отношение от македонците. И когато името на такъв човек се налага като име на културен клуб на територията на македонската държава, а Иван Михайлов няма нищо общо с културата, то може да се разбира само като арогантна провокация или дори като акт, противоположен на т.нар. приятелство“, смята Георгиев, според когото този акт поставя под съмнение всички други опити за намиране на решение на недоразуменията между България и Република Северна Македония.  

„Защо е отворен клубът в Битоля, пробългарското течение ли е най-силното в Битоля?“, попита историкът Тодор Чепреганов по македонската ТВ 24. „Не можеш да бягаш от историческите факти.  България беше не само фашистка, но и национал-фашистка държава. Защо Петков и неговото политическо обкръжение не отидоха вчера да се извинят и да се поклонят на паметника на 3000-те евреи, които бяха депортирани от Битоля, а дойдоха да се отбележат в откриването на културен клуб на името на Иван Михайлов“, попита той.

Според бившия председател на парламента в Република Северна Македония и председател на Нова социалдемократическа партия Тито Петковски и за най-големите оптимисти в страната вече е станало ясно, че „след прераждането на фашизма от българското държавно ръководство в Битоля, (Република Северна) Македония няма да влезе в ЕС.“  По думите му България води икономическа война с Република Северна Македония.

„От 16 години, откакто получихме статут на кандидат, само от първото българско вето до днес, (Република Северна) Македония загуби над 250 милиона от европейските средства, които биха могли да бъдат включени в нашето развитие. Най-накрая трябва да разберем, че страната е изправена пред много мощен враг, освен това членка на ЕС. Посланието от Битоля е ясно и недвусмислено - признайте, че сте българи, така че ще ви позволим да започнете преговори с ЕС“, пише във фейсбук профила си Петковски.

На откриването в събота на Културния клуб „Иван Михайлов” в Битоля присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, премиерът Кирил Петков, външният министър Теодора Генчовска, посланикът на страната ни в Република Северна Македония Ангел Ангелов, генералният консул в Битоля Димитър Иванов, бившият министър на външните работи Екатерина Захариева, бившият министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на културата в служебното правителство Велислав Минеков, председателят на 44-тото Народно събрание Цвета Караянчева, депутатите Елисавета Белобрадова, Андрей Гюров и Драгомир Стойнев, други настоящи и бивши народни представители и общественици.  
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


406
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
278
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В екзекуторската група, за срам и позор, се включват и синовете на две легендарни личности - Кирил Дрангов, син на полковник Борис Дрангов, и Кирил Пърличев, син на Григор Пърличев. Само в хотел "Париж" са открити 137 гилзи. Оцелелите - ранени, полуживи, потънали в кръв, търсят спасение при армията - убиват ги на място. В следващите няколко дни клането продължава в София, Пловдив, Петрич, Мелник, Неврокоп. Кой уби на 13 септември 1924 г. адвокат Владислав Ковачев? ВМРО. По-точно - Мирчо Керкедиков, осъден на 15 г., после на смърт, после помилван от цар Борис ттт.
277
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой уби на 31 август 1924 г. Тодор Александров? ВМРО. По-точно - Щерю Влахов и Динчо Вретенаров.Кой организира Горноджумайското клане и уби на 12 септември 1924 г. 193-*** души от лявото крило на ВМРО? Главорезите на Ванче Михайлов с пълното съдействие на военния министър ген. Вълков и на вътрешния министър ген. Русев. Ген. Вълков вдига граничната стража и 14-а македонска дружина (около хиляда души), армията обкръжава града - не за да предотврати клането, а за да го гарантира.
276
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой уби на 26 юни 1924 г. Михаил (Милан) Грашев, следовател по делото за убийството на д-р Генадиев? ВМРО. Защо? Защото нарича ВМРО мафия, покровителствана от Двореца.Кой уби на 14 юни 1924 г. народния представител Петко Д. Петков? ВМРО. По-точно - Георги Каркалашев по личната заповед на ген. Иван Вълков. Каркалашев е заловен на местопрестъплението, легитимира се с полицейска карта, пускат го, после го арестуват, през октомври го осъждат на смърт, заменят присъдата с доживотна, а след три месеца го освобождават.
275
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой уби на 30 октомври 1923 г. д-р Никола Генадиев? ВМРО. По-точно - Димчо Стефанов (братовчед на Йордан Цицонков) и Димо Джузанов, по нареждане на ген. Иван Вълков и Военния съюз. Защо? Защото отказва да влезе в Демократическия сговор, защото освобождава 300 арестувани земеделци и комунисти, които трябва да бъдат изклани като животни в казармите на Първи пехотен полк и защото защитава (безплатно при това) плевенските участници в Юнското въстание.
274
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой съучаства в преврата на 9 юни 1923 г.? ВМРО.Кой уби на 14 юни 1923 г. министър-председателя Александър Стамболийски? ВМРО. По-точно - Цанков заповядва на ген. Вълков, той - на кап. Харлаков, операцията ръководи Славейко Василев, убийците са от ВМРО, още по-точно - четата на онова неграмотно, нечленоразделно животно Величко Велянов-Чичето. Режат Стамболийски парче по парче - носа, ушите, пръстите, отсичат дясната му ръка и го бият с нея през лицето, накрая му отрязват главата...
273
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 298Интересно след като Ванче Михаилов е фашист, защо не беше съден във Франция след ВСВ, примерно заради участието на ВМРО в атентата в Марсилия през 1934г?
272
3
 
2
 
! Отговори
от велислава дърева: преди 2 години
цитат:Ванчето Михайлов, "иконата" на ВМРО, на три пъти праща убиец на дядо ми Георги. Първата вечер отишъл, па се върнал; втората вечер отишъл, па се върнал; на третата вечер похлопал и рекъл: "Бай Георги, пратен съм да те убивам", а дядо: "Влез да пием по едно вино". Какво са говорили не знам, обаче убиецът си тръгнал с думите: "Бай Георги, не съм те намерил". Не случил Ванчето на убиец.
271
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз, като български патриот искам да попитам присъстващите на мероприятието дали са прочели историята на лицето Ванчо Михайлов и ако да, дали не ги е срам да са на това събитие? Ако не са чели да четат. В македонски сайтове също има позорни хвалби за същия... Чете бре хора от двете страни на границата, Михайлов е с усташите на Анте Павелич как да не е фашист?!?!?!
270
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Адам од ГоврлевоЗа фашизма имате право, но сте си българи като народ и това е... сърбейте се колкото искате. От фашизма е пострадал далеч повече българския народ, отколкото българите в днешна северна македония. ИСТИНСКИТЕ ВИ МЪЧИТЕЛИ НОМЕР ЕДНО СА СЪРБИТЕ, СРЪБСКИ РАДИЯ, ТЕЛЕВИЗИИ И ВЕСТНИЦИ ЧЕТЕТЕ ДНЕСКА, СРЪБСКИ ШПИОНИ СА ТАКИВА КАТО ВАШИТЕ ИСТОРИЧАРИ... БЕЛГРАД СИ КРИЕ ПОЛИЦЕЙСКИТЕ КРАЛСКИ И КОМУНИСТКИ АРХИВИ И НЕ ЗНАЕТЕ КОЛКО ОТ ВАС СА ИЗТРЕПАЛИ...КЪДЕ ИМ СА ГРОБОВЕТЕ!
269
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ИРОДИТЕЕ ОТ ВМРО ДЕСНИЦАТА СА ПОЛЗВАНИ ОТ МОНАРХОФАШИСТКИЯ РЕЖИМ НЕ САМО ДА ИЗБИВАТ БЕЗ СЪД И ПРИСЪДА В СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ, НО И В БЪЛГАРИЯ, ТЕХНИ ЖЕРТВИ СА АЛЕКСАНДЪР СТАМБОЛИЙСКИ, ГЕО МИЛЕВ И ОЩЕ ХИЛЯДИ БЪЛГАРИ ОТ НАРОДНАТА ИНТЕЛИГЕНЦИЯ! ОТКРИВАНЕТО НА ТОЗИ КЛУБ Е ГАВРАА С КОСТИТЕ НА НЕВИННИТЕ ЖЕРТВИ НА ФАШИЗОИДИЗМА!!!!!
268
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СЪС ЗАКОН В БЪЛГАРИЯ СЕДЕСАРИТЕ КОСТОВАЦИ РЕАБИЛИТИРАХА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА НА МОНАРХОФАШИСТКИЯ РЕЖИМ. ДА НО СВЕТЪТ ЗНАЕ ЗА "ПОДВИЗИТЕ" НА ТОЗИ ТОТАЛИТАРЕН РЕЖИМ С ВОДАЧ-ФУРЕР ЦАР БОРИС ПОСЛЕДНИ. ПРОЧЕТЕТЕ ДНЕВНИКА НА ПРЕМИЕРА НА РЕЖИМА БОГДАН ФИЛОВ - ЦИТАТ - НЕ Е ПРОБЛЕМ ЧЕ В СТРУМИЦА НАШАТА ПОЛИЦИЯ Е ИЗВЕЛА И РАЗСТРЕЛЯЛА СТО МЛАДЕЖА, НО ЧЕ НАРОДЪТ Е РАЗБРАЛ И НИ Е НАМРАЗИЛ ДО БЕЗКРАЙ!!!! ЦАРИЗМА ДЕБЪЛГАРИЗИРА МАКЕДОНИЯ КАКТО СЪРБИТЕ.
267
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Историческата истина е, че лицето Ванче Михайлов е фашистки колаборационист. Само че в България и в Украйна нищо не се прави фашагите да бъдат разобличени. За голямо съжаление в случая Драги Георгиев по изключение е прав. Българи, сънародници, разберете, че не може да се бори сръбската асимилация в Македония от позициите на утвръждаване на ванчемихайловизма. Хората там са си патили от зверствата на ултрадесницата във ВМОРО. зАЩО НЕ Е БРАТЯ мИЛАДИНОВИ... Идеята за името на михайлов е на руско-сръ
266
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, спрете да раздавате БГ паспорти на тия Те са като змия в пазвата!
265
0
 
5
 
! Отговори
Оня преди 2 години
До Адам от .... Много ясно,че ако затвориш и не пускат никого трудно ще има контакт.Явно са пуснали очния с плакатите.По другата тема, албанците са се радвали на Рама ,а тия дето са ръкопляскали на Вучич са от Северна Бановина.
264
0
 
12
 
! Отговори
Оня преди 2 години
Има статия от българин, журналист от Македония,в която казва,че нашата делегация е била приета много добре от обикновените хора, Другото е било провокация от шепа сърбомани.
263
0
 
9
 
! Отговори
МНОГО ДОБРЕ преди 2 години
От Скопие: България е много мощен враг на РС Македония ! Дано да е така , дано да станем още по-силен враг !
262
0
 
10
 
! Отговори
Vivko преди 2 години
Иска им се на сърбоманските хунзи да се именува този клуб примерно Лазар Колишев-ски или Михайло Постолс-ски ,защото са си измислили фалшиви герои . Истинските българи там знаят историята.
261
0
 
10
 
! Отговори
Пич преди 2 години
Единственото, което ме радва в цялото изявление е словосъчетанието "много мощен". Изглежда от тяхна гледна точка не сме толкова слаби. Очаквали са да клекнем много по-лесно под външен натиск.
260
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имаме много по-важни проблеми от децата на югономенклатурата в Скопие. Те са си с Вучич и така ще бъде докато не се смени властта в Белград. Точките 5+ 1 са договорени още с португалците. Северномакедонците не правят нищо по тях и разиграват ПР сценки за пред Брюксел. Нека го разиграват. Ние имаме много по-важна работа другаде - инфлация, енергетика, армия
259
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мдааам - тия горките македонци, накъдето и да се обърнат сами си настъпват мотиката, после ние сме им виновни - колко трябва да си ***, сам да се въргаляш в калта и после друг да ти е виновен....