От Скопие: България е много мощен враг на РС Македония

България беше не само фашистка, но и национал-фашистка държава, казва историк
18 апр 2022 14:46, Елка Василева
406
От Скопие: България е много мощен враг на РС Македония
Снимка: БГНЕС

Дни след откриването на Културния клуб „Иван Михайлов“ в Битоля коментарите в Република Северна Македония продължават.

Още по темата
Председателят от македонска страна на съвместната историческа комисия Драги Георгиев коментира за Дойче веле, че именуването на клуба на името на Иван Михайлов „не е нищо друго освен умишлена провокация, която изпраща и послание“. „Това е историческа личност, която заради идеите си за несъществуваща македонска нация получи изключително негативно отношение от македонците. И когато името на такъв човек се налага като име на културен клуб на територията на македонската държава, а Иван Михайлов няма нищо общо с културата, то може да се разбира само като арогантна провокация или дори като акт, противоположен на т.нар. приятелство“, смята Георгиев, според когото този акт поставя под съмнение всички други опити за намиране на решение на недоразуменията между България и Република Северна Македония.  

„Защо е отворен клубът в Битоля, пробългарското течение ли е най-силното в Битоля?“, попита историкът Тодор Чепреганов по македонската ТВ 24. „Не можеш да бягаш от историческите факти.  България беше не само фашистка, но и национал-фашистка държава. Защо Петков и неговото политическо обкръжение не отидоха вчера да се извинят и да се поклонят на паметника на 3000-те евреи, които бяха депортирани от Битоля, а дойдоха да се отбележат в откриването на културен клуб на името на Иван Михайлов“, попита той.

Според бившия председател на парламента в Република Северна Македония и председател на Нова социалдемократическа партия Тито Петковски и за най-големите оптимисти в страната вече е станало ясно, че „след прераждането на фашизма от българското държавно ръководство в Битоля, (Република Северна) Македония няма да влезе в ЕС.“  По думите му България води икономическа война с Република Северна Македония.

„От 16 години, откакто получихме статут на кандидат, само от първото българско вето до днес, (Република Северна) Македония загуби над 250 милиона от европейските средства, които биха могли да бъдат включени в нашето развитие. Най-накрая трябва да разберем, че страната е изправена пред много мощен враг, освен това членка на ЕС. Посланието от Битоля е ясно и недвусмислено - признайте, че сте българи, така че ще ви позволим да започнете преговори с ЕС“, пише във фейсбук профила си Петковски.

На откриването в събота на Културния клуб „Иван Михайлов” в Битоля присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, премиерът Кирил Петков, външният министър Теодора Генчовска, посланикът на страната ни в Република Северна Македония Ангел Ангелов, генералният консул в Битоля Димитър Иванов, бившият министър на външните работи Екатерина Захариева, бившият министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на културата в служебното правителство Велислав Минеков, председателят на 44-тото Народно събрание Цвета Караянчева, депутатите Елисавета Белобрадова, Андрей Гюров и Драгомир Стойнев, други настоящи и бивши народни представители и общественици.  
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


406
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
298
2
 
53
 
! Отговори
наблюдател преди 2 години
Думите на тези сръбски мекерета са като мед за душата ми. Значи сме постъпили много точно и адекватно с позицията си срещу тези антибългари. Цялата македонска идентичност е основана на омраза към България и отричане на всичко българско. Това заслужават, докато не им дойде акъла в главата.
297
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Иван Михайлов е родом от Щип и е просто един човек от днешна Македония. Във войната е на страна на България срещу Югославия и дори е бил приятел на СТамболийски и другите бг комунисти, но е бил против юго комунистите и сърбите които са македонисти или фашисти. 1934 г. царя забранява ВМРО, сближава се с Югославия и почва да преследва ВМРО, а Михайлов трябва да бяга в Италия или Германия, защото само Германия и Италия са срещу македонизма.. После и царя отива с Германия.
296
2
 
17
 
! Отговори
X преди 2 години
Живела България,
295
3
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЩОМ ОТ СКОПИЕ СЕ ОПРЕДЕЛЯТ КАТО ВРАГОВЕ НА БЪЛГАРИТЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖАТ ДА ЧАКАТ 100 ГОДИНИ И ДО НИНЕ ДА ВЛЯЗАТ В ЕС!!!
294
29
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЦИТАТ: А ти, Джамбазки, не "тръкай револвера" и не ми разправяй как ке ме пратиш в Невратово. Не ми продавай вехти ванчемихайловистки номера. Не на мен. Моите предци са Георги Дърев и Димо Хаджидимов от Горно Броди, дето сега се казва Ано Вронду. А ти, Каракачанов, пий си ракията - со пари или без пари, както дойде. И си озапти пиарката-байрактарка, щото е глупавка, милата.
293
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НЕОФАШИСТЧЕТАТА С ТОЯ КЛУБ АКТИВНО ПРОДЪЛЖАВАТ ДА РАБОТЯТ ЗА ДЕБЪЛГАРИЗАЦИЯТА НА сЕВЕРНА мАКЕДОНИЯ, ТИЧКАЙТЕ ДО бЕЛГРАД ДА ВИ ДАДАТ МЕДАЛ...
292
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проглушихте ушите с този атентат, ама пълна цензура за това, което са вършили белия терор преди въпросния атентат - НЕЗАКОНЕН ДЪРЖАВЕН ПРЕВРАТ, ИНКВИЗИЦИЯ И УБИЙСТВО НА МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ И КАКВО ЛИ ОЩЕ НЕ...СКРИЙТЕ СИ ГО ФАШИСТА ВАНЧО МИХАЙЛОВ В ХЪРВАТИЯ КЪДЕТО Е ПРЕКРАСНИЯ УСТАШКИ ФАШИСТКИ РЕЖИМ... СЪБРАЛ В ЕДНО БУРЕ ОЧИ НА ИЗБИТИ ОТ ТЯХ СЪРБИ И ХВЪРЛЕНО ПО ДУНАВА...
291
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименЩе кажеш какви хапчета и ще си ги пия... проблема е че не си разбрал текста на 309, защото толкова ви е капацитета на интелекта на ВМРО феновете... не разбирате смисъла на лителатулния български език... а за това не помагат хапчета... акъл си трябва.
290
2
 
17
 
! Отговори
Оня преди 2 години
Тия дето измислиха македонската нация и продаваха хората от Пиринско да замълчат от срам.Кажете нещо за атентата в Света Неделя.
289
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой от ВМРО да се е почувствал неловко, поне малко? Не.Някой от ВМРО да е признал, че всичко това е било? Не.Някой от ВМРО да се е извинил? Не.Някой от ВМРО да се е покаял? Никога.Чии следовници се смятат ВМРО?За чие наследство - политическо и морално - претендират ВМРО?На Гоце и Яне? Или на Ванче Михайлов и чичко Величко?За каквото и да претендират, отговорът е ясен - Ванчето и чичко Величко.
288
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виола Каравелова, прекрасната, изящна Виола, тича от участък в участък и от министерство в министерство; Виола, обезумялата от мъка Виола, броди като привидение в бялата си сватбена рокля, на която е закрепила снимката на Йосиф Хербст, и пита "Къде е Йосиф? Къде е мъжът ми?"... А официозът "Демократически сговор" отговаря с един безграничен, отмъстителен, тържествуващ цинизъм: "Госпожо, ние не сме пазачи на вашия съпруг!"
287
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Цялото земно кълбо е наводнено с новини от България. Това нещастно царство на фаталните Кобурзи си спечели славата на земя, която по ежедневно случващите се в нея ужаси надхвърля всичко, което някога се е виждало и чувало на Балканите", ще напише Иво Андрич."За тази България, която е най-патетичният кръг на Балканския ад, методичното задушаване на всякакъв стремеж към свобода се превръща пред очите на всеки в подтискаща тишина - тишината на гробища... България е земя на ужаса, адът на Европа, мъртвите са навсякъде", ще напише Анри Барбюс.
286
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това са наемните убийци на ВМРО. По-точно - на чичко Величко. Грамадното, неграмотно туловище с гробовен глас, идещ от преизподнята, е същият "войвода" Величко Велянов с неговите колачи, които заклаха Александър Стамболийски...Убийците имат "норма" - 50 души на нощ. Всяка нощ. И колко нощи продължава този ад? "Месец-два", казва един от палачите. "3-4 месеца", казва друг. Небрежно. Според бюлетина на Дирекцията на полицията адът продължава и лятото, и есента, и до края на 1925-а, и след това. Офицерите изпълняват своя "патриотичен" дълг, а всеки "облак" получава по 50 лева "хонорар" на нощ.
285
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко загиват в черните нощи на белия терор? Цар Борис признава за "хиляди жертви", външният министър - за 5000 убити само през Септември`23, главният секретар на МвНР - за 3500 "плюс-минус хиляда" (така де, какво са някакви хиляда човеци!), Цанков говори за "стотина убити учители", ген. Вълков - за "25 убити комунисти"... Скромно. И отново Цанков, пред "Нойе Фрайе Пресе": "За съжаление изчезнаха няколко души и повече не се намериха". Още по-скромно.
284
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 305Кой уби на 31 август 1924 г. Тодор Александров?))))))От давна се знае кои са убийците му и това не е Ванче Михаилов
283
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Без никакво участие в никакъв атентат, без никаква вина, без да са посегнали на ничий живот, без съд и присъда, в разстояние на няколко месеца, ще "изчезнат безследно" около 30 хиляди комунисти, земеделци, работници, селяни, интелектуалци, леви офицери, от тях - 6 хиляди само в София. Така свидетелства през 1932 г. бащата на Гео Милев - Мильо Касабов, в своя разтърсващ разказ "Неотговорни фактори":"Те се появиха като хунта за мъст... И се втурнаха по домовете, и извлачиха жертвите си със силата на властта... А вземените от домовете им не виждаха вече бял свят.
282
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Официалният, легитимираният чрез ЗЗД държавен тероризъм, дивашките репресии, масовите арести, истеричната цензура, архибеззаконията на властта, бруталната полицейщина, демонстративните разстрели по улиците на леви политици, неописуемият садизъм на ВМРО - това са мегатонове страховит политически експлозив, зареден от Цанков и неговата глутница безнаказани и недосегаеми държавно овластени убийци.Този експлозив не може да не се взриви. Той затова е струпан. И куполът на "Св. Неделя" ще хвръкне във въздуха.
281
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само за времето от отрязаната глава на Стамболийски до атентата в "Св. Неделя" политическите убийства в България са над 250. От тези над 250 убийства 3 са доказано извършени по решение на Военната организация на БКП. Това е "червеният терор".Останалите 247 (и повече) политически убийства са дело на глутницата на Цанков, Вълков, Русев, офицерите от Трета секция на Военното министерство и ВМРО. Без да слагаме в кървавата сметка разстреляните, посечените, обесените, удавените в шлепове комунисти и земеделци през Юнското въстание и Септемврийското. Според чуждата преса те са над 10 000. Но това
280
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой уби на 13 септември 1924 г. народния представител Димо Хаджидимов? ВМРО. По-точно - Владо Черноземски, довереният екзекутор на Ванче Михайлов, заловен и осъден на смърт, присъдата не е изпълнена, неизвестно защо, отскубва се от полицейския конвой, неизвестно как. Ванчето ще го препоръча на своя всесърдечен приятел, създател и фюрер на Усташите, хърватските нацисти - Анте Павелич, той пък ще го назначи за инструктор по терора, на 9 октомври 1934-а, на крайбрежния булевард "Ла Канебиер" в Марсилия Черноземски ще убие краля на Югославия - Александър т Караджеордевич, и ще бъде съсечен от един
279
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 296ИРОДИТЕЕ ОТ ВМРО ДЕСНИЦАТА СА ПОЛЗВАНИ ОТ МОНАРХОФАШИСТКИЯ РЕЖИМ НЕ САМО ДА ИЗБИВАТ БЕЗ СЪД...))))))Другарю касапницата в редовете на ВМРО е през 20те год. и не само Десницата на ВМРО е избиваха, това е правила и левицата сдушила се със СССР Освен това през 1934г. точно монархът Цар Борис, забранява ВМРО, а Ванче бяга в чужбина и повече не се връща в България.