От Скопие: България е много мощен враг на РС Македония

България беше не само фашистка, но и национал-фашистка държава, казва историк
18 апр 2022 14:46, Елка Василева
406
От Скопие: България е много мощен враг на РС Македония
Снимка: БГНЕС

Дни след откриването на Културния клуб „Иван Михайлов“ в Битоля коментарите в Република Северна Македония продължават.

Още по темата
Председателят от македонска страна на съвместната историческа комисия Драги Георгиев коментира за Дойче веле, че именуването на клуба на името на Иван Михайлов „не е нищо друго освен умишлена провокация, която изпраща и послание“. „Това е историческа личност, която заради идеите си за несъществуваща македонска нация получи изключително негативно отношение от македонците. И когато името на такъв човек се налага като име на културен клуб на територията на македонската държава, а Иван Михайлов няма нищо общо с културата, то може да се разбира само като арогантна провокация или дори като акт, противоположен на т.нар. приятелство“, смята Георгиев, според когото този акт поставя под съмнение всички други опити за намиране на решение на недоразуменията между България и Република Северна Македония.  

„Защо е отворен клубът в Битоля, пробългарското течение ли е най-силното в Битоля?“, попита историкът Тодор Чепреганов по македонската ТВ 24. „Не можеш да бягаш от историческите факти.  България беше не само фашистка, но и национал-фашистка държава. Защо Петков и неговото политическо обкръжение не отидоха вчера да се извинят и да се поклонят на паметника на 3000-те евреи, които бяха депортирани от Битоля, а дойдоха да се отбележат в откриването на културен клуб на името на Иван Михайлов“, попита той.

Според бившия председател на парламента в Република Северна Македония и председател на Нова социалдемократическа партия Тито Петковски и за най-големите оптимисти в страната вече е станало ясно, че „след прераждането на фашизма от българското държавно ръководство в Битоля, (Република Северна) Македония няма да влезе в ЕС.“  По думите му България води икономическа война с Република Северна Македония.

„От 16 години, откакто получихме статут на кандидат, само от първото българско вето до днес, (Република Северна) Македония загуби над 250 милиона от европейските средства, които биха могли да бъдат включени в нашето развитие. Най-накрая трябва да разберем, че страната е изправена пред много мощен враг, освен това членка на ЕС. Посланието от Битоля е ясно и недвусмислено - признайте, че сте българи, така че ще ви позволим да започнете преговори с ЕС“, пише във фейсбук профила си Петковски.

На откриването в събота на Културния клуб „Иван Михайлов” в Битоля присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, премиерът Кирил Петков, външният министър Теодора Генчовска, посланикът на страната ни в Република Северна Македония Ангел Ангелов, генералният консул в Битоля Димитър Иванов, бившият министър на външните работи Екатерина Захариева, бившият министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на културата в служебното правителство Велислав Минеков, председателят на 44-тото Народно събрание Цвета Караянчева, депутатите Елисавета Белобрадова, Андрей Гюров и Драгомир Стойнев, други настоящи и бивши народни представители и общественици.  
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


406
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
238
5
 
2
 
! Отговори
ойларипи преди 2 години
До Анонимен 247 Разбира се,че има проблеми!Създава ги нашенската простотия!Макетата не са виновни,че нашите политици не струват!Грешка след грешка и хитруване на дребно не правят печеливша политика!
237
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С промити мозъци, не можеш да излезеш на глава.
236
2
 
11
 
! Отговори
Азов преди 2 години
На кой му пука за Макетата, да си геният в мизерия и злоба и да забравят за ЕУ. Това е Северна Корея на балканите
235
6
 
6
 
! Отговори
1-n преди 2 години
Веднага да се наложат санкции на България. Същите санкции като тези за Русия, но наведнъж! Северните македонци да се разберат с зеленски кой от тях пред кой парламент и кога ще дава нареждания, да не се бутАт и отегчават зрителите
234
1
 
39
 
! Отговори
Гарван Гарванов преди 2 години
Ванче Михайлов е велик българин от Македония, изявен революционер и борец за свободата на македонските българи . Наричаше себе си българин и бе готов да резне главата на всеки, който го нарече македонец. Вечна слава!
233
40
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На кой му е дошло на ума да наименува културен център на името на айдук и терорист?Как пък не се поучихме от 150 година грешна политика към братята македонци?Вместо да се сближаваме ставаме врагове?
232
5
 
1
 
! Отговори
От Вселената преди 2 години
Ходя по Зелената трева, цветенца, птиченца пеят.. някъде орел се вие по небето. Питам един ти Българин ли си? Не Сърбин. Миналата година бил на екскурзия в ерузалимата. Искал да види как е там! Вика де погледнеш да ти показват разкопки.. навсякъде написали следното: на най-долния слой написали, че е юдейски, на следващия че е християнски. над християнския написали, че е мюзюлмански. и вика, че им обърнал внимание да напишат като следващ слой комунизъм.Та това е! Кой не верва с очите си да види!
231
2
 
21
 
! Отговори
Мбонго преди 2 години
Тия получават достатъчно пари от Сърбия, за да ни плюят. Не им трябват евросредства, нито членство в ЕС.
230
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво стана с авиолинията до там, изплаща ли се или ние я дотираме. Надявам се да е спряна.
229
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако имаше такава нация и държава, можеше да сме им могъща враг или приятел.
228
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Получават вето. Докато не престанат с езика на омразата.
227
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако културният център имаше друго име, нямаше да има проблем. Някой съзнателно създава проблеми и вражда между двете страни.
226
4
 
5
 
! Отговори
От Вселената преди 2 години
Сталинчо, като влезе на българските семи с КатърКомунДругари направи концлагерите и изби елита на българската конница. Иззеха земите на селяните, нарекоха ги кулаци и ги натикаха да работят в ТеКеЗеСето за без пари за КомунКатърДругарите. А през 1962г КомунКатърДругарите изпратиха на КремлюКатърДругарГосподаря 22т злато да си позлатят дворците и да карат по тях КатърКомуни със златни седла А сега нашите КатърКомунДругарите заседават как отново да се научат да карат магарешки каручки!
225
1
 
17
 
! Отговори
От Вселената преди 2 години
Руската историография на балканите, още преди коминтерна за стратегически интереси са поддържали сръбските амбиции или сърбизиране на българите в Македония и за противопоставянето им към българският народ. Особено след Втората Световна, когато в Югославия бе създадена социалистиеска Македония, съветската наука ни направи на ПраБългари - Татари, а от българките и от месото на избитите български айдуци на територията в Македония - македонки и македончета - Тито лизчета...
224
1
 
24
 
! Отговори
Валери преди 2 години
След като сме врагове,защо тогава искат да са в един съюз с нас ?
223
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние не мразим македонците.Винаги сме ги имали за наши хора.Колко жалко,че те така са се настроили срещу нас.Това се дължи на образователната им система.Втора Украйна е това...учат ги на лъжи и омраза към техните братя,за да гарантират,че РС Македония никога няма да пожелае да е наш партньор и приятел."Разделяй и владей".Грях да му е на душата на този,който го е направил.
222
1
 
7
 
! Отговори
От Вселената преди 2 години
1922г. когато гърците за кратко време взимат Источна Тракия, усилено изселват мюзюлмани и заселват гърци. Ударно. Покрай това, затварят българските училища в Одрин/около 540 българи тогава/ и Лозеград/около 950 българи тогава/ Апропо окончателното изчезване на българите от Одрин, Лозеград, 1 село в Чаталджанско и 1 село в Силивлийско, се държи на тотално безхаберие към българите в Источна Тракия между 1922-1936г, Днес си мечтая да запазим и тази територия, която имаме.
221
1
 
7
 
! Отговори
От Вселената преди 2 години
Голяма грешка е, че през 1915г. не обърнахме калъчката към линията Мидия-Енос. Да си върнем заграбеното, да направим едно етническо прочистване по младотурски образец, пък после силни и обединени - да си потърсим своето в Северна Добруджа и Македония. Ако това беше станало, сега щяхме да мислим за излаз на Адриатическо море и за границата по Днестър.
220
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Северните макенца да си седят на север и да си лаят, не пречат. В ъгъла на Балканите, ни море ни планини, даже и транзит не се минава оттам.. Какво се занимаваме толкова не мога да разбера?
219
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ех Русия ,земьо македонска.Сложихме ви и президент Ванче Путиновски.