В РСМ: Македонската писменост е от Кирило-Методиевия период

Езикът съществувал много преди кодифицирането му през 1945 г.
21 юли 2022 08:40, Елка Василева
175
В РСМ: Македонската писменост е от Кирило-Методиевия период
Снимка: архив, БГНЕС

Учени от МАНУ, Филологическия факултет „Блаже Конески” към Университета "Св. Кирил и Методий" в Скопие, Института за македонски език, Институтите за македонска литература и фолклор и Департамента по македонски език и литература в университета в Щип поискаха правителството в Република Северна Македония незабавно да оттегли изпратената във вторник в Брюксел едностранна декларация за македонския език, "защото тя не зачита установените научни познания и установените факти за македонската езикова, литературна и като цяло културна идентичност, зад които стои не само отечествената и чуждестранната македонистика, но и съвременната световна славистика, езикознание, литературознание и историография“.

Още по темата
В писмо до обществеността представители на тези институции твърдят, че декларацията противоречи на парламентарната резолюция за преговорите с България.

„Диалектното разпространение на македонския език преминава и извън държавните граници на нашата родина и е научно некоректно в декларацията да се твърди, че приемствеността на македонския език „се основава на специфичното развитие на диалектите, които са в неговата основа и са били разпространени на територията на днешна Република Северна Македония“, се казва в писмото.

Според авторите му езикът е съществувал много преди кодифицирането му през 1945 г. „Историята на македонската писменост започва със старославянския език и Кирило-Методиевия период, като трябва да се има предвид, че старославянското, Кирило-Методиевото и църковнославянското наследство са съществена част от културното наследство на всички славянски народи, включително македонския народ. Македонският език постига своята приемственост непрекъснато, както свидетелстват църковнославянската, апокрифната и народната литература и като цяло литературната и художествена традиция, а това не е обхванато от тази декларация”, пишат авторите.

Те призовават президента на държавата Стево Пендаровски и парламента на Република Северна Македония да застанат „в защита на македонския език и литература, македонистиката и държавните интереси и да използват всички налични механизми това срамно изявление да бъде оттеглено, защото атакува политически македонските основи, зад които стои науката”.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
3
 
18
 
! Отговори
до Митев преди 1 година
Не бе, баща му Филип Македонски е бил
122
1
 
22
 
! Отговори
Митев преди 1 година
Аз пък си мислех,че Александър Велики е написал македонската азбука.....
121
1
 
4
 
! Отговори
Хисторик преди 1 година
Това, което исках да кажа е че са започнали да разпространяват пробно глаголицата в Охрид, който по него време е бил с малко неутрален статут
120
5
 
10
 
! Отговори
Хисторик преди 1 година
Вярно е че в началото Кирил и Методи са започнали да разпространяват пробно своята азбука ГЛАГОЛИЦА, преди българският цар и византийският император да се скарат заради визитата на Цар Борис I при римският папа. След това Кирил и Методи са изпратени във Великоморавия (днешна Унгария) но след като и там са решили да се ориентират към католицизма Кирил и Методи са били натирени в изгнания - т.е. не са ги искали във Византия и е нямало къде да се дянат. Тогава са ги приютили в Преслав, където са п
119
5
 
21
 
! Отговори
1234 преди 1 година
Няма македонски език, както няма и Македония, има СЕВЕРНА Македония, докога гърците ще се разправят с вас, 28г разправии, не е било достатъчно
118
4
 
2
 
! Отговори
kirasirrav преди 1 година
Относно генетиката - като цяло сегашните българи са най близки със македонци, отчаст румънци и гърци но!!Примерно родопчаните са най-близки генетично със хората в Северна Гърция. И въобще Балканския по-ов е най голямото кръстовище за народите с изключение на сегашна Украйна - там е още по омешано.Относно прабългарски, славянски и тракийски гени - все още не е ясно кои са славяните, траките и разните видове стари българи - например не е уточнено какви хора точно са дошли с Аспарух тук...!?!
117
2
 
16
 
! Отговори
Гошо месара преди 1 година
Няма северно македонски език!
116
1
 
18
 
! Отговори
Фъипш преди 1 година
До Блинкен:Признай американски език, байно и тогава македонски
115
1
 
21
 
! Отговори
1234 преди 1 година
До Урсула:Признай австрийски език и тогава македонски, същото е Лайен
114
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До младен иванов Не е от Сталин, а Урсула и Блинкин днеска признават македонски език.
113
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Старославянския е старобългарския език. Няма друг писмен език тогава. Иска им се македонски но няма. А българите са мнозинство в Македония от 680 до 2022 г. и няма македонски език.
112
6
 
26
 
! Отговори
младен иванов преди 1 година
Македонската езикова и културна идентичност-дело на Коминтерна и другаря Сталин.И стига са парадирали с този наистина измислен македонски език.Все едно Австрия да претендира за австрийски език,а не немски,на който говори.Но Македония е твърде далеч от подобно европейско мислене.
111
6
 
27
 
! Отговори
1234 преди 1 година
МАНИ са политическа югославско-комунистическа организация, фабрикуваща само ЛЪЖИ, с цел поддържане идеологията на македонизма-заличаване на българското и замяната със сръбско, това е истината
110
6
 
24
 
! Отговори
1234 преди 1 година
Няма скавянски език и писменост. Има СТАРОБЪЛГАРСКИ език и писменост, създадена от българските книжовни школи тогава. Комунистическата югославска идеология/видяли са го от судетските немци/за заличаване на всичко българско и преправяне да прилича на сръбско да не ни го прибутва МАНИ, последователи на кодификатора конеСки, въвел j, мсхнал Ъ, и пушат без гласни србско, какво казва на РУСНАКА академик Лихачов за старобългарската писменост, език и култура
109
2
 
17
 
! Отговори
Българин преди 1 година
До АнонименАко докажеш с генетичен анализ ..... Готово . Там в твоето село ДНК анализа може да е недостижима фантастика ама в нормалния свят си е нещо нормално. Струва нищожните 46 евро. И да , направил съм си го и да, доказано имам прабългарски гени. Ти също можеш да се тестваш. Резултата излиза за около 3 седмици . Препоръчвам. Вместо да питаш имама бързо ще разбереш българин ли си ... индийски ром ли си ... анадолски пастир ли си ... Дават 99.9% достоверност на резултата .
108
0
 
16
 
! Отговори
Пешо преди 1 година
Явно пишат на глаголица
107
0
 
26
 
! Отговори
Голям прос преди 1 година
Какво се напъвате, бе! Утре ще сте албанска провинция и езика ви няма да го има, а с вас ще се отнасят така, както вие с етническите българи при вас.
106
2
 
36
 
! Отговори
Маке Воеводоски преди 1 година
Хахахахахахаха, бисерите на северномакедонските учени трябва да се публикуват в сборник. Ще стане бестселър!
105
2
 
36
 
! Отговори
999 до аа преди 1 година
Не са нагли,страхуват се.Няма как да се признае,че учените от МАНУ умишлено и по политически причини са изготвяли учебници и научна литература с фалшиви съдържание.
104
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо им разрешават на т.н македонци да изкарват български паспорти с две имена, това е пълна глупост, да не би да не знаят кой е баща им.Трябва да им дават гражданство на официална публична церемония, където да изпеят българския химн с ръка на сърцето, както се прави в САЩ! А който го е страх после да каже че е българин в РСМ да му се отнема гражданството!