В РСМ: Македонската писменост е от Кирило-Методиевия период

Езикът съществувал много преди кодифицирането му през 1945 г.
21 юли 2022 08:40, Елка Василева
175
В РСМ: Македонската писменост е от Кирило-Методиевия период
Снимка: архив, БГНЕС

Учени от МАНУ, Филологическия факултет „Блаже Конески” към Университета "Св. Кирил и Методий" в Скопие, Института за македонски език, Институтите за македонска литература и фолклор и Департамента по македонски език и литература в университета в Щип поискаха правителството в Република Северна Македония незабавно да оттегли изпратената във вторник в Брюксел едностранна декларация за македонския език, "защото тя не зачита установените научни познания и установените факти за македонската езикова, литературна и като цяло културна идентичност, зад които стои не само отечествената и чуждестранната македонистика, но и съвременната световна славистика, езикознание, литературознание и историография“.

Още по темата
В писмо до обществеността представители на тези институции твърдят, че декларацията противоречи на парламентарната резолюция за преговорите с България.

„Диалектното разпространение на македонския език преминава и извън държавните граници на нашата родина и е научно некоректно в декларацията да се твърди, че приемствеността на македонския език „се основава на специфичното развитие на диалектите, които са в неговата основа и са били разпространени на територията на днешна Република Северна Македония“, се казва в писмото.

Според авторите му езикът е съществувал много преди кодифицирането му през 1945 г. „Историята на македонската писменост започва със старославянския език и Кирило-Методиевия период, като трябва да се има предвид, че старославянското, Кирило-Методиевото и църковнославянското наследство са съществена част от културното наследство на всички славянски народи, включително македонския народ. Македонският език постига своята приемственост непрекъснато, както свидетелстват църковнославянската, апокрифната и народната литература и като цяло литературната и художествена традиция, а това не е обхванато от тази декларация”, пишат авторите.

Те призовават президента на държавата Стево Пендаровски и парламента на Република Северна Македония да застанат „в защита на македонския език и литература, македонистиката и държавните интереси и да използват всички налични механизми това срамно изявление да бъде оттеглено, защото атакува политически македонските основи, зад които стои науката”.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
1
 
41
 
! Отговори
Мухаха преди 1 година
Някой да е чувал за пирински македонец или гръцки македонец който да е кандидатствал за северномакедонско гражданство и северномакедонски паШапорт ? Не че нещо, интересно ми е . Според данни на Външното ни министерство няколко ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ северномакедонци са заявили че всъщност са българи и възторжено са декламирали "Аз съм Българче" в усилията си да се снабдят с български паспорт. А сега се оказа че в РСМ нямало българи? Измамници ли са получили БГ паспорти? Външно да се самосезира.
102
2
 
24
 
! Отговори
Иван Атанасов преди 1 година
Тези т.нар. македонци са поредното доказателство, че наглостта, тъпоумието и цинизма са най-върховните качества на югославската цивилизация. С тази разлика, че вече го няма Тито, за да ги защити. Трябва да се цивилизоват. Трябва да се организират научни конференции, но не да ходят в Брюксел, а в Скопие, Щип и Белград и да разясняват БЪЛГАРСКАТА позиция.
101
0
 
21
 
! Отговори
Неразумяют преди 1 година
Как от кирилометодиевият? А баш античния Сашо да Грейт на какъв язик е хортувал и писал?
100
1
 
38
 
! Отговори
аа преди 1 година
Абе, толкова са нагли, ако сте забравили. Дано не сте! Скоро ще твърдят, че българите сме потомци на македонците и сме им взели писмеността.
99
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Пиринска Македония Не бе, вие сте сърбомански мекерета и пълни бо клу ци! Целия ви списък се побира на една страница А4 и се изчерпва с хонорарните пари, които получавате от РСМ (Република Сърбоманска Македония). Голям късмет имате, че го няма Ванче Михайлов.
98
32
 
5
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Българите сме уникални, умеем да си създаваме врагове. За друго не ставаме.
97
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А за ДС няма ли да пишеш?
96
1
 
42
 
! Отговори
Историк преди 1 година
Някой да ми припомни ПОНЕ ДВАМА северномакедонски царе ОТ "ХИЛЯДОЛЕТНАТА ИСТОРИЯ НА МАКЕДОНСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ" ? Сашко Македонски не влиза в сметките. Баща му е бил грйцки васал,който е осигурил учители-ГЪРЦИ за сина си а малкия Сашко е напуснал територията на Македония на 18 г. И НИКОГА НЕ СЕ Е ВЪРНАЛ ОБРАТНО.Цял цивот е популяризирал елинската култура и за столица на империята си е избрал ВАВИЛОН където умрял от прекалено много ядене и пиене... ТА НЯКОЙ ДА ЗНАЕ ИМЕ НА МАКЕДОНСКИ ЦАР? ПОНЕ ЕДИН
95
41
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да наистина е от тогава.Това важи и за Българския език.Вижте истината е по средата.За това трябва да има неутрални хора,които да кажат истината и на нас и на Македонците за да не се сърдим.Има много подвеждащи неща както в Македония така и в България.Въпрос на интерпретация е.Както ние може да оспорим Македонския език,така и те могат да оспорат Българския език.Те имат общи корени.Аз не би спорил нито с едните ,нито с другите.Няма нужда.Има ги и двата езика.Индивидуално,кой както иска да приема
94
0
 
11
 
! Отговори
Има,има преди 1 година
До Анонимен.....*** в най-близкия офис на УДБА,или КОС,освен ако вече не си там.Там всичко ще ти намерят!
93
0
 
15
 
! Отговори
Както и ти преди 1 година
До Анонимен................Вероятно си смесица от "Македонски" служител на УДБА и възторжена фенка на Античността!
92
27
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако докажеш с генетичен анализ ,че имаш нещо общо с тези които са създали Българската държава,най-малко ще те почерпя.Знаеш ли че в чуждите учебници се пише ,че е легенда вързката на настоящата ни България и първата Българска държава.Тя даже не е наричана така.Вече при създаването на така ареченеата втората Българската държава от братята Хуни Асеновци се нарича България.Понеже твърде дълго другите хора наричали местното население Вулгари.Както цяло много е объркано,но се стига до днес.
91
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Давам 20 милиона Марки,ако някой ми покаже данни от генетичен анализ,че има пра- Български гени над 5% .Е и аз нямам 20 милиона марки,но едвали някой ще може да го покаже,понеже няма как някой да има старобългарски гени или прабългарски.Когато се намери някой ще призная всичко,което пишете тук.Ще призная и преписа на Паисий от Византийската история.
90
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В историята няма нито едно сведение за македонска държава, писменост и идентичност, а за България се знае от 681 г. Признаването на каквато и да е македонска държава, северна, южна и незнамси ква, е съучастие в историческа лъжа. Неслучайно гърците 20 години не приемаха името им. С такива лъжци и крадци на история, друг вариант няма.
89
1
 
38
 
! Отговори
Ивайло преди 1 година
Разбира се, че е съществувал. Наричал се е български!
88
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Старославянски или църковнославянски както и да го увъртат става въпрос за старобългарски език. Това е основата на славянските народи.
87
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доста талант трябва за да измисли, сътвори такова "научно" заключение. Бих казал, че ние не бихме могли. Може би либералният свят към който се натискаме да сме принадлежи на тези които най-добре разказват приказки. Номера е да облечеш една измислица и да повтаряш, повтаряш и леко интерпретираш, пълниш пространството с тези истории и шумиш постоянно. Така приказките започват да изглеждат като истина, почваш да си мислиш че бензина (газът) е даденост и всички го заслужават априори.
86
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Пиринска Македония Четете написаното от Паисий по-често
85
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 15% антични гени?!? И кои гени могат да се смятат за антични македонски и кои не? А и така да е, 15% според теб означава, че някой е някакъв ли? Не е ли малко това, за да се смяташ за нещо? А какви гени имат българите? 1% били прабългари, а 99% какви са? Смях.
84
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 86Глаголицата не е известно кой е създал, това е в продължение на десетки години и няколко български царе които са е поръчали :))) Кирил и Методий са лицето, докато ученикът им Наум е свършил черната работа :) Причината за създаването на наша писменост е, че просто не искаме да зависим от Византия, както църковно така и писмено :)))