Проф. Захариев: Кабинетът има експертен характер, но и политически знак

По думите му е добре да пристъпим към чиста мажоритарна система
2 авг 2022 22:12, Петя Славова
11

Сърбите дестабилизират Косово, но според международният анализатор проф. Захари Захариев проблемът не е в дестабилизацията от страна на Сърбия, нито е свързан само с дестабилизация от страна на Косово. "В момента нещата се решават на голямата шахматна дъска. Ние говорим за геополитически сблъсък на Балканите, където се сблъскват глобалните интереси на САЩ с Руската федерация и имаме по-пасивен играч в лицето на Китай", коментира той в "Денят ON AIR".

Той добави, че трябва да се отчете тоталното рухване на международния геополитически авторитет на ЕС. Гостът обясни, че този конфликт е опасен за плановете на ЕС за присъединяване на Западните Балкани и за България, която се намира в центъра на Балканите.

"Служебният външен министър е дипломат, което е положителен знак. Авгиевите обори, които са наслоени през годините на територията на Министерството на външните работи, трудно могат да бъдат изринати в рамките на 2 месеца при най-добро желание от негова страна. Хубаво е, че той пристига с много ясен мандат. Радев иска да напомни, че за външната политика е отговорен главният глава. Тук ще имаме опит за някои решителни крачки, но едва ли за 2 месеца нещо може да се случи", каза още проф. Захариев пред Bulgaria ON AIR.

Според него ние не сме излезли от тази спирала на проба-грешка и на тотално неглижиране на парламентарната демокрация като форма на управление. Той обърна внимание, че на дневен ред излизат 2 основни въпроса - България като парламентарна или президентска република. Проф. Захариев изтъкна, че кризата на парламентаризма показва, че все повече обществените настроения отиват към подкрепа на политиката на твърдата ръка.

"Ако някой иска да събуди духа на парламентаризма под някаква форма, то ние трябва да престъпим към чиста мажоритарна система, като кандидатите се издигат от отделните политически сили. Сегашната система, основана на парламентарната демокрация, и абдикиране на държавата от нейните конституционни задължения, налага да се предприемат тези крачки", смята гостът.

По думите му служебният кабинет има експертен характер, но и политически знак. Той обърна внимание, че всичките кризи ще бъдат пробният камък до колко това правителство ще съумее да удовлетвори обществените очаквания и надеждите на Радев. Проф. Захариев отбеляза, че този кабинет няма да роди нова партия, защото партийният пазар е пренаселен и каквато и партия да се появи тя трудно може да се сдобие с обществено доверие.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
0
 
! Отговори
четирихилядник преди 1 година
От него ли вземате мнение?
5
0
 
2
 
! Отговори
Славянски университе преди 1 година
Тоя какъв измамник е, а вие постоянно го натрупвате.
4
0
 
4
 
! Отговори
П. П. Шариков преди 1 година
,,Международен анализатор"? Така ли наричат вече руските агенти? Башрусофилът Захариев се опитва да ни убеди колко по-добра е диктарурата в сравнение с демокрацията. Да, демокрацията по природата си е процес и е несъвършена. Без партии, без свобода на словото, без гражданско общество, което да е коректив на управлението, няма демокрация. Има диктатура, ,,силна ръка". Другарят Захариев тук може да критикува самата демокрация, но нека да пробва в любимата му Русия да каже нещо против Путин ...
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо смятате, че демокрацията не е твърда ръка?? Защото се подмазвате на някого, който иска неистово да заграби властта и да управлява като цар Путин. Не, благодаря!!
2
3
 
2
 
! Отговори
Майна преди 1 година
ИЗБИРАТЕЛНАТА СИСТЕМА ТРЯБВА ДА СТАНЕ КАТО ТАЗИ В УНГАРИЯ!!! ПРЕПИСВАЙТЕ БЕ, КАТО НЕ МОЖЕТЕ ДА ИЗМИСЛИТЕ НИЩО ПО- ДОБРО!!!
1
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въпросът е всички бурени от ПП да бъдат незабавно ИЗЧЕГЪРТАНИ!