Османи: Няма системна дискриминация спрямо българите в РСМ

Той бе категоричен, че културните клубове ще трябва да сменят имената си
23 яну 2023 09:03, Нели Христова
108
Османи: Няма системна дискриминация спрямо българите в РСМ
Снимка: БГНЕС

Българските културни клубове ще трябва да сменят имената си.

Това заяви министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи в ефира на "Тази сутрин" по bTV.

Дипломат номер 1 на Северна Македония пристигна в България в неделя заради случая с побоя над секретаря на българския клуб в Охрид Християн Пендиков.

Османи разказа, че е посетил Пендиков и му е пожелал бързо възстановяване.

По думите му няма системна дискриминация спрямо българите в РСМ.

Важно е, че са идентифицирани насилниците, нека да завърши разследването и след това ще коментираме. Причината е изразяване на етническата му принадлежност, по негови думи и тези на майка му. Разследването сигурно ще потвърди това, разказа Османи.

Той посочи, че ще бъде назначен специален прокурор, който да следи за речта на омразата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ОЩЕ ОТ ВРЕМЕТО НА БАЙ ТОШО ИЗПОЛЗВАХМЕ ВЕСТНИЦИТЕ ЗА ДАТАТА, МЕТЕОРОЛОГИЧНАТА ПРОГНОЗА И НАЙ ВЕЧЕ ЗА ЗАДНИ ЦЕЛИ ! ДНЕС И ЗА ТОВА НЕ СТАВАТ !
66
0
 
5
 
! Отговори
Хубава работа преди 1 година
.,ама шиптърска поръсена с доза сърбоманщина
65
1
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
засега няма ама в украина започна 2014 до сега видяхме какво става да не сеповтори сценария не си правете углушки и се вземете в ръце всеки ден има нещов македония против нас първи ви признахме танкове ви пратихме сега ще ви пратимв нато и ес какво искате повече
64
1
 
5
 
! Отговори
Който копае другиму преди 1 година
Македонистите си показаха грозното лице. И много изгубиха.А чуждестранните им господари още повече. Тук не е Украйна.
63
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой финансира тези клубове? Той поръчва музиката
62
1
 
0
 
! Отговори
Корекция на 75 преди 1 година
Исках да напиша тУрците, извинявам се.
61
2
 
12
 
! Отговори
Културните ниКлубове преди 1 година
трябвало да сменят имената си! Ние сменихме ли името на град Кърджали? Не. Въпреки че в началото на османското нашествие този човек е разорил Родопите. Терците си го почитат и ние заради тях оставихме града да носи неговото име, защото проявяваме разбиране спрямо тях като към сънародници. Някой от РСМ обаче ще ни каже, че не бивало да почитаме Н.В. Цар Борис Трети, който съумя да опази България от ада на войната, докато беше жив. Щеше да направи същото и за Македония, ако тя не беше в Югославия!
60
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нямало било системна дискриминация спрямо българите там! Друго лиочаквахте да каже? Кой доброволно би си признал: "Накаках се!"
59
2
 
9
 
! Отговори
м преди 1 година
хахах каква война бе и со..пола. няма да си похабя по тея, камоли патрони. При 30% младежка безработица в РСМ и десетки хиляди нови емигранти всяка година, мислите ли че война е нужда за да ги приключи? Сърбо-комунистическото им експериментче за държава се затрива само, като всяко изкуствено нещо, бива изхвърлено от истроията. няма нужда от война седим чакаме и ядем пуканки. : ) : ) : )
58
2
 
8
 
! Отговори
до 70 преди 1 година
Колко северно-македонеца набиха ВМРО и Възраждане че да искат война? Вие като пребивате на етническа основа, трябва да знаете че каквото повикате такова ще се обади. Фашисти жа..ал..ки. идва ви заслуженето.
57
2
 
13
 
! Отговори
ха ха преди 1 година
Гърците им прекръстиха държавата, летищата и какво ли не още , тия сега проблема им е името на клуб. Смешни, смешни, смешни................И тоя албанец се прави на луд. А какво им мисли на македонските зомбита........
56
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВМРО и Възраждане явно искат война между Македония и България.За това се борят и това пишат постоянно в коментарите.
55
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я кажи какви са механизмите за спирането на премахването на обидни имена.Всяка държава има право да си защитава населението си от обиди.
54
2
 
14
 
! Отговори
Ицо преди 1 година
Ахахах смешки, понеже гърците им смениха името на държавата, на паметниците, на улиците и летището и какво ли не още, си мислят че те могат да сменят нещо ахаххаха. Сладури. Идва край на комунистическите басни с които са ви възпитавали сърбите толкова време. В ерата на интернет всеки може да разбере истината ако иска... ако не иска ... виждаме какво се случва с държавичката ви. : ) : )
53
2
 
7
 
! Отговори
Стоянов преди 1 година
Ако им спретнем една война поне 90 процента ще се определят българи- макар да не са и у МАКЕдония- опааа РСМ ще останат едни 10 процента LGBT които не са ни македонци ни сърби ни албанци а някаква много сбъркана мешавица на хранилка. Тъй че ...... Кво чакаме бе серсеми.
52
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук има ли фенове на Цар Борис!!! и Ванчо Михайлов? Питам защото в Македония има около 10 фена. За съжаление единия вече е бит. Същите са фенове и на Джамбаски.Правят си селфита с него.
51
2
 
17
 
! Отговори
до 62 преди 1 година
Пак ли ти бе. В България живеят повече хора с македонски корени от колкото македонци в РСМ в момента. От къде на къде тогава сръбските-енически кучета ще имат правото а не истинските македонци тук. Айде тея учени по сръбски букварчета да си ходят в югославия и да оставят истинските македонци на мира! ***, идва вашия край. Още няколко смени на име на безсмилената ви държава до финалния и край. Няма да го сложим ние, вие се бутате с 200 на там!
50
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бития има снимка с Джамбаски прегърнати.Пиша за феновоете на Джамбаски.
49
11
 
2
 
! Отговори
Квантов механик преди 1 година
Някой знае ли защо в чужбина някой като срещне българин веднъж, само срещу вероятността да го срещне втори път започва да изучава всички видове бойни изкуства, боравене с всеки вид огнестрелно и хладно оръжие - от пистолети и гаубици до саби и мечове и винаги ходи въоръжен с чифте пищови, препасан с ятагани на кръст, нарамил тежка картечница и моторна резачка, огнехвъргачка под едната мишница и сандък ръчни гранати под другата? Някой да ме просветли по тази тема?
48
3
 
15
 
! Отговори
Некъф преди 1 година
Много нагли сърбомани! Да ти идва в къщата виновен и да ти дава нота да сменяш имената на културните ти клубове си е чиста доза наглярщина! Я пълна спирачка на присъединяването им към ЕС и затваряне на границата ни с тях да ги видим тогава колко са оборотни!