Закриването на българските сдружения е част от политиката в РСМ

Перев: Българите там вече 100 г. нямат гарантирани права
26 апр 2023 15:16, Анисия Иванова
19

Българските сдружения в РСМ поискаха от премиера Димитър Ковачевски да бъдат включени в работната група по промени в Конституцията.

"Българите от Северна Македония разговаряхме за ситуацията и решихме да напишем писмо до премиера, в което казахме, че искаме пълноправно участие в преговорите, за да се говори за нас и нашата съдба. Принципно става дума за народ, който присъства повече от 1000 години в РСМ - тук сме родени, тук са умрели нашите предци. Ние сме народ, който не е вписан в македонската Конституция. Това е проблемът, за който сме загрижени и за чието разрешаване искаме да участваме", каза журналистът Владимир Перев в ефира на "България сутрин".

По негови думи работната група, която ще отговаря за Конституцията, не е формирана изцяло. "Част от формално образуваната група отива вече към критики и бойкот. Групата все пак по някакъв начин ще работи, но какви ще бъдат резултатите от тази работа и как ще бъде прието в македонското общество и политика, е съвсем друго. Тук се разпространява една теза, че няма никакви пречки, но се говори дали това ще значи веднага пътуване към Европейския съюз", обясни още Перев.

"Не само на българите в Северна Македония, но и всички народи, които живеят там, трябва да имат равни права. Винаги ще има някой, който ще се изказва, че има повече права относно другия", каза журналистът пред Bulgaria ON AIR.

Владимир Перев коментира и позицията на ВМРО-ДПНЕ по въпроса.

"Ситуацията става напълно ясна, знае се коя е пречката за демокрацията на РСМ, това са ретроградните позиции на ВМРО-ДПНЕ, която строи националистически позиции на една несъществуваща македонска нация. Македонската нация е модерна нация, а това, което иска ВМРО-ДПНЕ, е несъвместимо с позициите на ЕС", заяви журналистът.

"Българите вече 100 години нямат права, тук никой не ни гарантира правата. Живеем на вълната на европейската демокрация, живеехме на принципите на декларирана, реална демокрация", сподели Владимир Перев.

Закриванията на българските сдружения, според него, е част от една "авторитарна" политика в Македония. "Тази политика е наследство от Югославия по време на Тито. Това говори за липса на демокрация, за едно време, когато Северна Македония се настрои срещу целия свят", подчерта журналистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сталин е другарчето на Хитлер от Коминтерна,а от там и Г.Димитров го включили да другарува с тях в Коминтерна,а двамата му другари от които единия по виден другар Васил Коларов ги изпратили в Сибир по следите на заточениците комунисти от преди и след царско време.
16
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Перев иа напагиа МК дека водела пронацистичка политика по време на Груевски истовремено плачеики по затварането на ,,клубовите,, кои носат имина на докажан про-фаши-нацист Ванчо и Борис другарчето на Хитлер. Истовремено Тито уште му е крив и ве лаже дека само мал дел од народот имал лоши настроениа спрема вас. Само за потсетуване од над 100 000 ваши пасоши на попис за блгари се иавиа 3.504 а на последните ви избори искочиа 250 гласачи , и тоа повекето блгари од БГ кои се затекнале тогаш во МК.
15
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
турската историография:българите са славянизирани от русия турци!!!защо всички са се вторачили в македонската историография,а никой не гледа турската...тя по-маловажна ли е?
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПО ЛОГИКАТА НА ТУРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ ТОЗИ НА СНИМКАТА ВЛАДО ПЕРЕВ НЕ Е БЪЛГАРИН,А ТУРЧИН!!!!ВСЕ ПАК В РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ ИМА ПРИЗНАТО ТУРСКО МАЛЦИНСТВО!!!
13
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВСЕ ПАК НЯКОЙ ЩЕ КОМЕНТИРА ЛИ ДУМИТЕ НА ТУРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ ЗА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ!!!А СЪЩО ПРЕДИЗБОРНАТА ОБИКОЛКА НА БЪДЕЩИЯТ ПРЕЗИДЕНТ НА ТУРЦИЯ НА ТЕРИТОРИЯТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ!!!!
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До БЪЛГАРИНЕВТИНГЬОЗ ПРОПАГАНДА...И КАТО БАЩА МУ Е БИЛ ОФИЦЕР В БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ ТА КАКВО!
11
2
 
3
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 1 година
Владо Перев е велик българин, аз се гордея с този наш брат. Баща му е кюстендилец и достоен офицер от Българската армия. Владо, бъди жив и здрав и Господ да те благослови!
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Кои са зад товаДА ЗАЩОТО ИМОТЪТ,В КОЙТО БЕШЕ ВМЕСТЕН КЛУБЪТ "ВАНЧЕ МИХАЙЛОВ" Е СОБСТВЕНОСТ НА БИТОЛСКИ ЕВРЕИ!АМА ЧЕ ИРОНИЯ!
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До УжасА КАК ЩЕ КОМЕНТИРАШ СЛЕДНИТЕ ДУМИ НА ИЗЯВЕНИ ТУРСКИ ПОЛИТИЦИ:БЪЛГАРИТЕ СА БИЛИ И ВИНАГИ ЩЕ БЪДАТ НАШИ БРАТЯ И РАНО ИЛИ КЪСНО ЩЕ СЕ ВЪРНАТ В ЛОНОТО НА ТУРСКИЯ НАРОД!!!???ИЛИ ПЪК КАК ЩЕ КОМЕНТИРАШ,ЧЕ БЪДЕЩИЯТ ЗАМЕСТНИК НА ЕРДОГАН ЗАПОЧНА ПРЕДИЗБОРНАТА СИ ОБИКОЛКА ОТ ТЕРИТОРИЯТА НА РЕПУБИКА БЪЛГАРИЯ!!!???ОТКРИТ ВОЕНЕН КОНФЛИКТ МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И МАКЕДОНИЯ НЯМА ДА ИМА ПОРАДИ СЛАБОСТТА НА ДВЕТЕ ДЪРЖАВИ,ДОКАТО ТУРСКА ВОЕННА ИНВАЗИЯ В БЪЛГАРИЯ Е НАПЪЛНО ВЪЗМОЖНА!!!
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слагайте вето бре, тия там разбират само от тояга. Гледайте как се отнасят към сърбите и какво направиха сърбите с тях :)
7
1
 
2
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Така започна всичко и в Украйна след 2014г.
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МАКЕДОНЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ СА ЕДНИ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СЪВЕСТНИ ГРАЖДАНИ НЕ ТЪРСЯТ ПУБЛИЧНОСТ И МЕДИИНИ ИЗЯВИ КАТО БЪЛГАРИТЕ В МАКЕДОНИЯ,ЧИЯТО ЦЕЛ Е ЕДИНСТВЕНО И САМО ДА ОБИЖДАТ,ТЕЗИ,КОИТО НЕ МИСЛЯТ КАТО ТЯХ...ТОВА Е РАЗЛИКАТА!
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 3-ти номерВСЕ ПАК ТУК СТАВА ВЪПРОС ЗА ПРАВАТА НА МАКЕДОНЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ,А НЕ ЗА ПРАВАТА НА НЯКАКВИ СИ ОТ ОМО ИЛИНДЕН,КОИТО ДОРИ НЕ ЗНАМ КАКВИ СА И ОТКЪДЕ СА...РАЗБИРАШ ЛИ МЕ?
4
2
 
1
 
! Отговори
До 3-ти номер преди 1 година
Защото драги ми незнайно, нямаш право да сформира сепаратиски, и етнически сдружения, а ОЮО Илинден Пирин точно това направиха, член от устава си, умишлено знаеха, че нямат никакъв шанс за регистрация, и че съда в Страсбург него интересува каква ти е конституцията. А в РСМ имат присъди и то точно за здружението РАДКО(псевдоним на Михайлов), и РСМ е осъдена в същият тоя Страсбург. Толкоз по темата!!!
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТОГАВА ЗАЩО ЕВРОПА НЯМА НИТО ЕДНА ПРИСЪДА СРЕЩУ РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ ЗА НАРУШАВАНЕ ПРАВАТА НА БЪЛГАРИТЕ,ДОКАТО БЪЛГАРИЯ ИМА МИНИМУМ 17 ПРИСЪДИ ЗА НАРУШАВАНЕ ПРАВАТА НА МАКЕДОНЦИТЕ?
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цяла европа ще узнае в Македония какви са расисти и поклонници на Путин -сърбофили.
1
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че то от 100 години и българи няма там.