Гражданите на РСМ против преговорната рамка, не искат "българизация"

Това сочи изследване на Института за политически изследвания в Скопие
15 май 2023 08:03, Елка Василева
62
Гражданите на РСМ против преговорната рамка, не искат "българизация"
Снимка: архив, БГНЕС

Мнозинството от гражданите на Република Северна Македония са против преговорната рамка, която правителството договори с Европейския съюз. Повечето хора смятат, че тя поставя страната в подчинено положение и въвежда "българизация". Това показват резултатите от проучване на общественото мнение, проведено от Институт за политически изследвания в Скопие, по поръчка на предаването „Детектор”.

Още по темата
Според резултатите от него 55,7 процента от гражданите са против преговорната рамка, подкрепят я 28,1 процента.

Разбивката по отношение на начина на мислене на етническите групи в страната показва, че докато 62 процента от македонците смятат, че преговорната рамка води до "българизация" на Северна Македония, 54,4 процента от албанците в страната са на мнение, че преговорната рамка гарантира македонската идентичност. Най-голямо притеснение от това, че записаното в преговорната рамка води до "българизация" на Северна Македония, изразяват най-възрастните граждани, тези над 60 години (60.3%), докато при респондентите между 18 и 29 г. процентът е 42,5.

Любопитен е и резултатът в отговор на въпроса дали по отношение на съдържанието на преговорната рамка има дезинформация. Почти половината от анкетираните 48,4 процента смятат, че дезинформацията по този въпрос е голяма, на обратното мнение са 26,9 процента.

Етническият анализ на отговорите "за" и "против" преговорната рамка също показва интересни резултати, докато 70 процента от определящите се като македонци са против преговорната рамка, 75 процента от албанците я подкрепят.

Участвалите в допитването са разделени и по отношение на твърденията на опозицията, че е възможно предоговаряне на преговорната рамка: 37,1 процента от тях смятат, че това е възможно, а 36,4 процента мислят обратното.

Проучването на Института за политически изследвания в Скопие, което беше представено в „Детектор”, е проведено по телефона в периода от 2 до 6 май тази година между 1112 респонденти.
(кореспондент на БТА Маринела Величкова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето докъде води политическеската пропаганда в Мк. Нали българите бяха само 3000 каква тая българизация? Сигурно са наясно че в ЕС всеки българин влязъл в Мк ще ги информира за лъжепропгандата им и няма да има и грам уважение на комунистите създали Мк държава. Такива са реалностите обаче ...
49
0
 
2
 
! Отговори
Браво бе ! преди 1 година
До Анонимен Ако Ние бяхме на половин от това което е Германия ,сега не само Македонци ,а всички щяха да се бият да дойдат и останат у Нас..... Като например Сирийци,Авганци и хора от Африка, които сега драпат през десетина граници и блъскат по няколко хиляди километра ПЕШ за да стигнат до Германско. Ако бяхме като Германия тия клети мигранти "щяха да се бият" да останат У НАС ..... ТОВА ли искаш да кажеш ? Браво бе !
48
2
 
2
 
! Отговори
Мдаа преди 1 година
И така и така от Европа ни нямат за хора връщайте документите и квото кажът македонците това ще е те поне имат политици
47
4
 
1
 
! Отговори
Европеец преди 1 година
Добре дошли в Европа на новите стари българи, не се мотайте много, да не стане така, че да се молите за българизация.
46
4
 
1
 
! Отговори
Паню Баирски преди 1 година
Няма такова нещо като македонец. Всички македонци са би. Ще видят ЕС през крив макарон никога няма да влязат тия патоци!
45
0
 
9
 
! Отговори
Деси преди 1 година
Българизация означава да си в ЕС 17 години и да не знаеш утре дали ще има хляб за ядене.
44
0
 
3
 
! Отговори
До 43 преди 1 година
Най-добър коментар, много точен.
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко фенове има Левски и ЦСКА извън България? А колко има Баерн Мюнхен и Реал Мадрид? Никой няма да се обиди да го наречеш Германец.
42
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато гледат и виждат какво става у нас и то не е добро ,всеки не само Македонците няма да искат да имат общо с Нас. САЩ и ЕС ни приеха в тяхните съюзи ,заради тяхни интереси. Т.е. трябваше им територията ,иначе от Нас са на голяма загуба.
41
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българизация е термин за това което виждате и чувате по медиите. Та и в Македония го чуват и виждат и те не искат да ги свързват с всичко това. Давам пример с катастрофите и чадърите над тези ,които карат мощните коли и газят хора като мравки ,без да им пука. Сега помислете малко и ше разберете Македонците.
40
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблема е че Българизация е синоним на фалшификат, Чалга ,Мафия и Престъпност. Това не е далеч от истината. Ако Ние бяхме на половин от това което е Германия ,сега не само Македонци ,а всички щяха да се бият да дойдат и останат у Нас. А както виждате даже Сирийци,Авганци и хора от Африка не искат да остават Тук. Това е нашия голям проблем ,а не какво казват в Македония.
39
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българизация е синоним на Чалга и Мафия. От там идва проблема. Другия проблем е че в Македония освен ,че четат Български интернет медии, гледат и Български телевизии. Ние нямаме тяхни медии тук. Има една Македонска телевизия ,която не дават нищо по нея. Но така или иначе нашите имат претенции и затова те следят какво става у нас. А какво става ,всеки знае!!! Ако България беше синоним на половин от Германия ,нямаше да има нищо против,а България си е синоним на Македония и това е проблеммза тях.
38
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Факта, че приемат истината като опит за "Българизация" трябва да им говори много. Ако целия свят ти казва, че историята ти е фалшива, а ти го наричаш "Българизация" може би проблемът не е в Българите, а в измислената ти история? Никой не ви подменя историята, никой не ви подменя езика, просто "вашите царе" всъщност са Българи, "вашите герои" са Българи, и "вашият език" е Български. Това са фактите. И на фактите не им пука за чувствата ви.
37
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аланица Баланица.Държавата ни е чалга -мафиотска. Оставете Македонците на спокойствие. Ние оправихме нашата държава,сега ще оправим и тяхната. Политиците ни правят всичко на пук на Македонците. Дали някой плаща за това или е самоинициатива не знам. По-скоро някой голям им го казва. Нашите без пари не правят нищо.
36
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВСИЧКИ МАКЕТА ДА НАПУСНАТ БГ И ДА ИМ СЕ ИЗЗЕМАТ ПРАВАТА НА БГ ПАСПОРТ !
35
6
 
8
 
! Отговори
Всичко е ясно преди 1 година
До СтрумичанецВие (СеверноМакедонците) искате да сте вечно Сръбски слуги и не искате да влизате в ЕС, защото там има правила, норми, ред, зачитане на истинската история, добросъседство и няма език на омраза.Вие си искате старата Югославия(Сърбославия, която нито един от бившите страни в този съюз не иска в този й вид!), но никога едно нещо не се повтаря.Времето се е променило и Вие сте се променили....
34
11
 
6
 
! Отговори
Струмичанец преди 1 година
Хрватите и црногорците ке бидат впишани во македонскиот устав затоа што и Хрватска и Црна Гора прознават македонски иазик и македонски народ а бугарите нема да ги впишат затоа што Бугариа не прознава ни македонски народ ни македонски иазик и не признават дека има македонци во Бугариа. Што не е иасно тука?
33
6
 
13
 
! Отговори
Тия не разбраха преди 1 година
Че никой насила няма да ги прави Българи!Става дума за ЧЕСТ,ДОСТОЙНСТВО,МОРАЛ, за прочитане на историята такава каквато е, а иначе всеки има право на самоопределение.Нека да се декларират и като марсианци ако искат.Това си е тяхно право!Както и е наше право да си браним историята, родовата си памет и да не позволяваме на никого да посяга с мръсни ръце и с мръсни помисли на нея.Това е!
32
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И македонските "кънчовци" захлебват с "проучвания" както и у нас. И тук ако ги питаш българите примират за еврозона, за война с Русия, за брюкселски кухи *** и фрази на новговор и истамбулска конвенция но дали е така?
31
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Макета, един ден ще има българизация, ако ще да е със специална военна операция !!!