Турската лира със спад след изборите

Липсата на победител е най-лошият резултат за пазарите, посочват брокери
15 май 2023 21:35, Стела Стоянова
20
Турската лира със спад след изборите
Снимка БГНЕС

Обменният курс на турската лира към щатския долар падна до ново двумесечно дъно, тъй като финансовите пазари започнаха търговията днес след неясен победител от президентските избори в страната и очаквания балотаж на 28 май. .

Валутата отслабна до 19.70 за долар, преди да възстанови част от загубите си до 19.66, на път за най-лошата си сесия от началото на ноември. Което не е далеч от нивото от 19.80 от началото на март след смъртоносните земетресения през февруари, припомни "Ройтерс".

Още по темата

Според "Блумбърг" финансовите брокери очакват нестабилност в обменния ѝ курс. Един от тях казва, че "за пазарите това е един от най-лошите резултати" от вота. Не е изключено държавни банки да се намесят в подкрепа на националната валута посред ограничена търговия с нея, допълва агенцията.

Президентският вот ще реши не само кой ръководи Турция и оформя външната политика на страната-членка на НАТО с население от 85 милиона души, но и как ще бъде управлявана и икономическото й бъдеще на фона на дълбока криза на разходите за живот.

Анализаторите очакват лирата да се изправи пред резки корекции след изборите след години на икономически дисбаланси и неортодоксална парична политика. JPMorgan прогнозира, че лирата може да се обезцени до нива от 24-25 за долар. Goldman Sachs посочва, че лирата може да отслабне с 50% през следващите дванадесет месеца, включително и чрез рязка девалвация след изборите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
10
 
! Отговори
Талибан ерджолан преди 11 месеца
Бян не обира на турците, всичко е от алахото, той е пожелало да стрижа турчина - хахото! Иш алах !
10
6
 
10
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 11 месеца
Ако спра да лъжа, ще спра да бъда темиз турук ! На турчин вяра да нямаш, турчин вяра няма! ХА-ХА-ХА-ХААААААААААА !
9
3
 
8
 
! Отговори
Талибан ерджолан преди 11 месеца
Най обичам да стрижа порезани костенурки!
8
2
 
12
 
! Отговори
Али Ага преди 11 месеца
Най-голямата им банкнота - от 2000 лири има стойност под 20 лв. Турската лира става само за подпалки.
7
1
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 11 месеца
ЕРДОГАН Е ОГРАБИЛ ТУРЦИЯ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 2 ГОДИНИ! ЛИРАТА Е ПАДНАЛА ДВОЙНО ЗА 2 ГОДИНИ И ТАКА Е ОГРАБИЛ СПЕСТЯВАНИЯТА НА ХОРАТА ПОЛОВИНАТА! И СЕ ЧУДЯТ ЗАЩО НЕ ГО ИЗБИРАТ ПАК! АЗ ЛИЧНО ЧАК СЕГА ЗАБЕЛЯЗВАМ КОЛКО МНОГО Е ПАДНАЛА ЛИРАТА ЗА 2 ГОДИНИ
6
6
 
12
 
! Отговори
Jazon HERAKLIS преди 11 месеца
Турците са плява и ще ядат много бой и ракети от Гърция и САЩ ...туркия няма бъдеще, и ще бъде ликвидирана на макс .
5
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 4 , скоро като тръгне да Фалира САЩ ////Явно не правиш разлика между чатният бизнес и държавните разходи.За твое сведение в последните 50 години, 60 града и окръзи са фалирали в САЩ, без това да е повлияло драматично на местните икономики.Последният такъв пример е Детройт обявил фалит преди 15 години, заради дългове от 20млрд $които не обслужва. Това не значи, че в Детройт хората живеят по-лошо от тези в Маскве, примерно.
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
На Капалъ чаршъ доларът върви на нива 21-22 лири. Това е реалният курс.
3
9
 
3
 
! Отговори
Canakkale Gecilmez преди 11 месеца
Американците така и не разбраха с какъв народ си имат работа. Народ, който преди само 100 години беше обграден от всички велико сили, дошли да късат бива плът. От Австралия и нова Зеландия дошли на Чанаккале да намерят гробовете си. Прогонихме всички, гърците го отнесоха най-вече. Турчинът може да няма два лева в джоба, борото винаги му е в горният джоб на ризата, засмян и казва: Ние сме най-големите. Както казва Ердо: Те ако имат долар, ние имаме Аллах.
2
8
 
4
 
! Отговори
Rabotnik преди 11 месеца
Ако Султана загуби България да се готви за бежанска вълна, а Турция да се стяга чичо Сам ще ги праща срещу Русия
1
3
 
10
 
! Отговори
УМЕН преди 11 месеца
А какво ни интересува това нас нормалните хора?