Шестима европейски външни министри в Скопие с послание

Промените в Конституцията - последното препятствие за преговорите с ЕС
14 юли 2023 08:50, Елка Василева
24
Шестима европейски външни министри в Скопие с послание
Снимка: архив, БГНЕС

Още трима европейски външни министри ще посетят Република Северна Македония следващата седмица, каза в интервю за "Телевизия 24" министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи, като поясни, че става въпрос за първите дипломати на Франция, Германия и Полша.

Още по темата
В Северна Македония в четвъртък пристигнаха министрите на външните работи на Австрия, Чехия и Словакия, които бяха упълномощени от върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел да предадат посланията му за европейската интеграция на страната.

Османи призова да бъдат чути думите на австрийския външен министър Александър Шаленберг, който посочи, че промените в Конституцията са последното препятствие за началото на преговори на Северна Македония с ЕС, а депутатите трябва да се включат в дебата за промени в основния закон на страната без предубеждения.

"Денят, в който промените в Конституцията влязат в парламента, е "денят нула". Тогава ще започнат дебатите за рисковете от това ченрогорците и хърватите да влязат в Конституцията или как българите ще застрашат идентичността ни, ако ги впишем.... Ние нищо не променяме по същество в основния закон, само добавяме нови общности и затвърждаваме мултиетническия характер на страната. Няма никакъв риск от споменаването на три нови общности в Конституцията”, посочи Османи.

По думите му пропагандната завеса и партийните спекулации около конституционните промени трябва да бъдат премахнати, а ВМРО-ДПМНЕ проявява демагогия, като твърди, че е проевропейска партия, а в същото време казва, че няма да гласува промените в Конституцията.

"Ще се борим срещу злоупотребите с проблемите на малцинствата за други цели, но ще се борим най-добре, ако сме чисти по отношение на мултиетническото ни досие. В ЕС нямаше реакция по случая Пендиков, полицията веднага задържа нападателя, а аз отидох при Пендиков в София. Никога няма да позволя на обществената критика да ме спре. Няма да допусна ЕС да разполага с аргумента, че дискриминираме общности или техни представители", допълни Османи.

Той оцени позицията на ВМРО-ДПМНЕ като непоследователна.

"Първото им условие беше ДСИ да излезе от правителството, за да подкрепи промените в Конституцията, второто бе да се отиде на предсрочни парламентарни избори, третото - създаване на нова преговорна рамка и четвъртото искане беше за гаранции от ЕС. Решихме да изпълним всичките им искания. Предложихме ДСИ да напусне правителството веднага щом бъдат одобрени конституционните промени и незабавно да бъдат насрочени предсрочни избори. Поискаха гаранции от ЕС, получихме гаранции от най-мощната държава в ЕС и германския канцлер Олаф Шолц. Поискаха нова преговорна рамка, отидоха в Брюксел и се върнаха без нито едно изявление, защото всички им казаха, че няма по-добра сделка и преговорната рамка не можете да бъде променена. Днес Брюксел дойде в Скопие, за да им каже, че няма по-добро споразумение и че никой не може да промени и запетая от преговорната рамка. Тя е гласувана от 27 държави и за да я сменят, трябва да гласуват всички държави, включително и България”, посочи Османи. По думите му, ако преговорният процес бъде спрян заради неуспешни конституционни промени, ЕС ще поиска най-напред да бъдат решени споровете с България, "което означава пълна билатерализация на процеса", а посланията на тримата министри на външните работи, които в четвъртък бяха в Скопие, "не са заплашителни, а предупредителни".
(Кореспондент на БТА Маринела Величкова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Името еа на тебе гарманец яж свинско
19
0
 
1
 
! Отговори
До Ivo_1 преди 7 месеца
Много добре разбират,но нямат намерение да влизат в ЕС и ни ползват за оправдание пред гражданите си
18
1
 
6
 
! Отговори
Ivo_1 преди 9 месеца
тия не разбраха ли, че най-бързия начин да влезнат в ЕС да се обявят за българи и да се присъединят към България. Ама дебели тикви ...не увират лесно хахаха
17
3
 
6
 
! Отговори
Накратко : преди 10 месеца
Без БЮРМ в ЕС!
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Плащайте репарации за балканските войни и ПСВ ВСВ и бг геноцида. Езикова реформа и езика се връща на български и граматика. Автономии на българска и албанска части на РСМ и референдуми за пдялба към Албания и България. После ще се реши за ЕС или не според това как ЕС разреши македонския въпрос.
15
3
 
3
 
! Отговори
Няма морална преди 10 месеца
И етична форма да бъдат приети в това олицетворение на неизвестното им фалшиво формирование и синтезис за ЕС е абсурден
14
1
 
4
 
! Отговори
Да питат мънкените преди 10 месеца
Защо избиваха Българското население през османско робство и през фашистката власт и Балканската война.
13
1
 
2
 
! Отговори
Името е преди 10 месеца
Юскюп на турски.
12
1
 
1
 
! Отговори
Да ги питат преди 10 месеца
За името Üsküp е сложено през 1911г. на жп гара Скопие.
11
1
 
1
 
! Отговори
Сменят името на преди 10 месеца
Централната жп гара Скопие със Üsküp през 1913г.
10
3
 
6
 
! Отговори
Мънкеманите трябва преди 10 месеца
Да се извинят публично пред цял свят за обидите,геноцида върху коренното Българско население в област Македония.Тогаващното население в Македония е създаден първият концентрационен лагер за което е мобилизарала и съгласувана със гръцките и сръбските национал-кумунистически фашистки организации за прочистване на територии от Българското население с цел геноцид.
9
2
 
6
 
! Отговори
трезвен преди 10 месеца
Твърде рано им е за ЕС, не са дорасли.Дори и да приемат промените и оправят фалшификациите на история,останалите партньори от съюза не биха ги пуснали.
8
3
 
18
 
! Отговори
Христо Христов преди 10 месеца
Деменцията Борел упълномощил... Оня дето го изгониха от Китай, защото не е ясно какъв е....
7
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 4 ...мразят българите защото им промиват мозъците години наред.. Точно това ще спре ако приемат френския предлог.Трябва да сменят учебници Трябва да вадят архиви Трябва да допуснат бг партии . Трябва да спрат да лъжат за историята Всичко това ще промени мнението на македонците И до едно две поколения е възможно обединение За това и вмро която е под сръбско руско влияние не желае СМ да влезе в преговори под бг диктат Както те се изразяват
6
3
 
24
 
! Отговори
Абе преди 10 месеца
На никой в България не му дреме за тия ***. Яка ***. Това всъщност е много характерно за нации, които са сбирщина от други народи.
5
2
 
16
 
! Отговори
Fifi преди 10 месеца
После ще намерят по друг начин да дискриминат българите
4
3
 
18
 
! Отговори
До Анонимен 2 преди 10 месеца
Понякога се чудя, тАпи ли сте? Какво обединение те гони? 90% от северномакедонците мразят България.
3
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Промените в конституцията ще решат ли проблемите с дискриминацията и биенето на българи?!?!?! Просто продадохме интересите си и нашите сънародници там!!! Просто ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС са национални предатели!!!
2
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Албанеца се опитва и прави всичко което му е по силите, да ги вкара макетата в преговори с ЕС .Лобира, плаща където е възможно Но няма да му се отвори чадъра. По простата причина че вмро службите и медиите са под руско сръбско влияние А тези 2 страни не желаят макетата да приемат българските условия които са вградени във преговорния процес.Защото това ще означава край на лъжите за език история и фашизъм И може би и обединение между двете български държави. Самия ЕС обаче също ги лъже СМ.
1
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Балканския полуостров е едно блато!!!