Мицкоски не иска промени в Конституцията заради членството в ЕС

Той подготвен да води преговори със София
39
Мицкоски не иска промени в Конституцията заради членството в ЕС
Снимка: Pixabey

ВМРО-ДПМНЕ е за влизане на Република Северна Македония в ЕС, но не приема тезата, че ако е "за" ЕС, трябва да подкрепи промени в конституцията. Това заяви председателят на опозиционната партия Християн Мицкоски в интервю за ТВ 24.

Още по темата

Според Мицкоски, ако през 2022 г. позицията на ВМРО-ДПМНЕ е била чута, преговорната рамка с ЕС не би била такава и след т. нар. френско предложение (преговорната рамка, гласувана по време на председателството на Франция) държавата би получила друго, различно предложение, „защото френското предложение е следствие на българското „не” - обществено и политическо, на португалското и германското предложение”.

Мицкоски, който изрази убеденост, че ВМРО-ДПМНЕ ще спечели предстоящите в страната парламентарни избори и ще състави правителство, каза, че е подготвен веднага след изборите да води разговори с официална София.

„И ако някой наистина иска Северна Македония да тръгне по този път.... Видяхте, че на последния Европейски съвет се използваше новото правило - политиката „на празния стол”. Показани бяха истински европейски ценности, как държави, в които има руски войски, може да започнат преговори (с ЕС), а Северна Македония, която от две десетилетия непрекъснато е омаловажавана и унижавана, и до ден днешен е в чакалнята”, обясни позицията си Мицкоски.

Според него няма как ЕС да не подкрепи правителство на ВМРО-ДПМНЕ, когато опозиционната партия спечели изборите на 8 май.

„ЕС подкрепя институции. Така функционират. Ние може да не сме съгласни с определени политики, може да сме по-твърди за някои от тях и много по-меки за други. Може би по националните теми ще бъдем много по-подготвени и аргументирани, в сравнение с това правителство (на Ковачевски), но може би ще бъдем по-либерални в икономическите политики. Или ще бъдем позиционирани по друг начин по отношение на образователните политики. Във формален аспект няма политик в ЕС, който ще оспори правителство, избрано от народа. Институциите са тези, които получават или губят подкрепа”, посочи Мицкоски в отговор на въпрос, свързан с изявленията на представителите на европейски държави, които по време на посещенията си в Скопие са категорични, че нова преговорна рамка за Северна Македония е трудно постижима и промените в конституцията, вписани в преговорната рамка на Северна Македония, трябва да бъдат гласувани, за да започне и отварянето на преговорните глави.
С промените в конституцията, в основния закон на страната трябва да бъдат вписани българите, а според предложението на правителството и още шест общности в страната.

Парламентарните избори в Северна Македония ще бъдат произведени на 8 май тази година. /БТ, Маринела Величкова/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: македонияизбори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
9
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
Мицко, отдавна изтървахте влака за Европа! И този път не са ви българите виновни! Накарай им се още веднъж на Брюксел и току-виж, ви взели насериозно! Целият този грозен сеир срещу нас ще вземето да го пренесете и в Брюксел! Никой не ви вярва!
30
2
 
9
 
! Отговори
ха-ха-хи преди 3 месеца
Альоууу...мУцковскииии...че кой те пита искаш ли или не искаш...навеждай се и растварай бузите...останалото е наша работа!
29
2
 
8
 
! Отговори
татар окупатор преди 3 месеца
Альоууу...мИшковскии...слагай наколенките и идвай да се изповядаш в София !!!!
28
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това югославско магаре, може само да се надява. Нищо повече от френското предложение няма да получи Македония.
27
2
 
7
 
! Отговори
До21 преди 3 месеца
Сакам, че си прав.... Ама, баба ти и дедо ти са булгари
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Искаме да покажем че не сме забравили ... и че не искаме техните комунистически легенди да бъдат възхвалявани ..
25
20
 
3
 
! Отговори
Бунгар преди 3 месеца
Какво искаме да покажем с пречките и мръсотиите който правим на Македониа по пътя им към EU.Не разбрахме ли най после,че това е една независима,свободна съседна на България държава.Нашите исторически измищлйотини не вълнуват нито македонците,нито света.
24
1
 
9
 
! Отговори
Мара Бунева преди 3 месеца
Никой извън Нордистан и белградските им господари не се интересува нито от Мицко, нито от глупостите му. Този така и не разбра (или лъже избирателите си), че след като България е приела ,,френското" предложение, то става не българско, а на целия ЕС. Дори и да се намери някой нашенски безродник, който да се съгласи на някакви промени (което няма никога да стане!), това вече ще трябва да бъде одобрено от всичките в ЕС. Така че Мицко може да си чака още 50-ина години (най-малко)...
23
1
 
6
 
! Отговори
ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ преди 3 месеца
МИЦОКОСКИ МОЖЕ ДА ВОДИ СЪС СОФИЯ САМО ЕДИН ВИД ПРЕГОВОРИ - ЗА МАТРИМОНИУМА И ПАТРИМОНИУМА НА СОФИЯ!!! СФААШ ЛИ МИЦОКОСКИ??!!!
22
1
 
4
 
! Отговори
ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ преди 3 месеца
МИЦОКОСКИ МОЖЕ ДА ВОДИ СЪС СОФИЯ САМО ЕДИН ВИД ПРЕГОВОРИ - ЗА МАТРИМОНИУВА И ПАТРИМОНИУМА НА СОФИЯ!!! СФААШ ЛИ МИЦОКОСКИ??!!!
21
1
 
8
 
! Отговори
ТАНТО ЗА ТАНТО преди 3 месеца
На нас един глас-на Австрия не ни стига,за да влезем в Шенген.На северомакедонците няма да им стигне нашия глас за влизане в ЕС.
20
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако австрийските пудели не бяха ни унижавали така гаадно за Шенген сега този болен македонист и югосърбокомунист нямаше да храни надежда пак някой да ни натиска и извива врата, че на него да му се решал проблем! ЕС подава грешни сигнали, че има членки, като България, които са второ и трето качество...
19
3
 
14
 
! Отговори
МАК-СКРОМНОСТ преди 3 месеца
Месечината е македонска, сакам да ви кажам, дака и звездите на македонски нашепнуват. Парвата зелена *** е македонска. Парвата динозауриа е македонска....
18
5
 
14
 
! Отговори
Чоко преди 3 месеца
Като знам нивото на Боко Тиквата на Кокорчо и Кирчо нищо чудно да се навият на нови преговори с недоразумението наречено Северна Македония. Тези национални предатели са готови на всичко само и само да ни унижат пред югозападните съседи.
17
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това да поемаш ангажименти към международни организации, международни институции, да подписваш международни договори с ясната мисъл още от самото начало че няма да ги изпълниш... Наистина що за държава, да не говорим за "партньор", може да бъде това? Напълно заслужават ролята си на парии.
16
4
 
27
 
! Отговори
СС преди 3 месеца
Макетата нямат работа в ЕС, това са нахални създания, които няма да се съобразяват с никакви правила, приети от ЕС и постоянно ще мрънкат и ще искат за тях да се правят компромиси и да не спазват нищо.
15
5
 
44
 
! Отговори
Давай, давай преди 3 месеца
Много скоро и от ЕС ще вдигнат ръце от вас, така както от години ги вдигнахме и ние! На никого не му се занимава с лъжци и манипулатори, защото всеки знае какви сте, кои сте, каква е истинската Ви история и кой Ви държи на къса каишка! За бавно развивашите се - става дума за Сърбия!
14
5
 
34
 
! Отговори
Филип от Филипополис преди 3 месеца
Хахаха! Тази шyт на белградска заплата наистина ли вярва че ще прекрати едностранно договора за приятелство и догодина от Преспа, а после нашият и гръцкия премиер ще оставят празен стол на гласуването?! Определено такова гласуване изобщо няма да е за изпускане! И как само сравнява нищожната си фалшива държавичка с Украйна, която воюва втора година с Русия за американските интереси! Абе Мицко, кой е този международен фактор който да се застъпи за вас бе?! Ще си умрете в изолация!
13
5
 
32
 
! Отговори
aa1820 преди 3 месеца
Дано този да спечели изборите, да ги отделят от Албания и да останат там, където винаги са искали - в Югославия, която не съществува от 30 години. За българите в Македония нищо няма да се промени, нито ЕС ще е гарант за каквото и да било. Ние сами в Бг за един Шенгуне може да се озъбим, ще очакваме ЕС да следи за правата е РСМ. Какво остава за история, език, паметници, учебници....
12
4
 
28
 
! Отговори
Накратко : преди 3 месеца
Без БЮРМ в ЕС!