Вучич: Македонците са най-близките ни хора, не искаме промени в конституцията им

Нямаме условия за нищо, не очакваме нищо, заяви сръбският президент в Скопие
28 яну 2024 07:15, Красимир Ангелов
216
Вучич: Македонците са най-близките ни хора, не искаме промени в конституцията им
Снимка: БГНЕС

Сръбският президент Александър Вучич отново заигра  по македонския въпрос и индиректно подкрепи антиевропейската реторика в Скопие, която води до блокиране на европейската перспектива на Северна Македония.

По време на организираното празненство по случай сръбския празник "Св. Сава", Вучич заяви следното в Скопие: "Сърбия не иска от Северна Македония промени в конституцията, смятам това за вътрешен въпрос".

Вучич отбеляза празника в македонската столица заедно с президента на РСМ Стево Пендаровски и премиера Димитър Ковачевски, чиято оставка беше приета вчера. На събитието присъстваха и представители на Република Сръбска, съобщава БГНЕС.

Още по темата
"Аз съм президент на Сърбия, но не се страхувам да кажа, че македонците са най-близките ни хора. Ние нямаме по-близък народ от македонците. Казвам го открито и ясно пред цялата сръбска и македонска общественост. Не искаме нищо от Северна Македония. Нямаме условия за нищо. Не очакваме нищо. Единственото, което бихме искали, е да изградим още по-добри и по-близки отношения", каза още сръбският президент в Светосавската академия.

Както е известно, без задължителното условие за промени в конституцията РСМ няма как да продължи преговорите за членство в Европейския съюз.

Александър Вучич подчерта, че „Свети Сава е нашият най-велик просветител, най-важен ум, велик поет и най-велик духовен човек“.

"Той е паметник на величието на Сърбия и нейната култура и затова страната ни носи неговия образ високо върху знамената си, показвайки към какви морални вертикали се стреми", добави сръбският президент.

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски каза, че целта на подобни празници е "да припомнят миналото, за да обединят и подготвят общността за настоящите предизвикателства, но и да утвърдят единството".

"Този значим ден е посветен на великия средновековен сръбски свещеник, учител и строител Свети Сава. Той е вдъхновение за поколения сърби да подхранват своята идентичност, език, писменост и култура и да създават трайни ценности. Основен приоритет на македонската държава е поддържането на съвместното съществуване в нашето многоетническо, многоезично и многорелигиозно общество", добави Пендаровски.

Той отбеляза важността на сръбската общност за Северна Македония и колко необходима е тя за развитието на общата македонска държава.

"Сред нас тази вечер са част от многобройните и изключителни членове на сръбската общност, които обогатяват нашата социална, научна, културна, спортна и политическа общественост. Насърчавам ви да продължите да давате най-доброто от себе си за благото на общата ни държава. Качествените междуетнически отношения допълват добрите отношения между нашите две приятелски страни", каза още македонският президент.

В обръщението си Димитър Ковачевски заяви: "Днес честваме една от най-ярките фигури в историята на сръбския народ - Свети Сава".

"Той беше духовният и интелектуален създател на сръбската държава и остава запомнен. Светосавската академия е послание за единство. Работата и взаимното сътрудничество бяха и мисията на този светец - разпространение на мир, любов, толерантност, истина“, допълни Ковачевски.

Председателят на парламента на Република Сръбска Ненад Стевандич пожела на сръбската общност в Северна Македония да бъде "по-силна и по-единна", а след това сравни президента Вучич със светеца.

"Ние принадлежим към един дух, една традиция, една култура, за която няма граници, няма обичаи и места, където може да бъде спряна, и тя е създадена от един велик удар на Свети Сава. На този ден си спомняме, че Свети Сава първо помири братята си, пази ги един друг, а след това ни помири с другите съседни народи", каза Стевандич. Той заяви, че президентът на Сърбия Александър Вучич е разбрал това добре, "защото върши подобна работа".

Ненад Стевандич благодари на "братския македонски народ" и заяви, че сърбите се чувстват свободни на всички празници, които празнуват заедно с македонците, както в Зебърняк, Куманово и Каймакчалан, така и в Топола и Баня Лука./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
4
 
4
 
! Отговори
. преди 3 месеца
До 109 , а защо Великобритания , Франция или Германия не получиха мандат да се бият с Османската империя и да освободят българите , както не се поколебаха да освободят гърците по-рано , ама нали Гърция се води люлката на тяхната цивилизация , това питам аз , защо не ни освободиха така наречените Велики Сили , не е като да са нямали възможност. Нямаха интерес ли ,какво беше ?
93
0
 
21
 
! Отговори
ас преди 3 месеца
Вучич, вземи си ги макетата на нас не ни трябват
92
3
 
9
 
! Отговори
. преди 3 месеца
Много хубаво е направила "нацистка България", няма македонски народ или македонски език , друго дело на "нацистка България" е спасяването на пипти всички български евреи и най-голямото опълчение и саботажи срещу нацистите сред съюзниците (10 000 души ооълчение) , за нещата описани по-горе празна потурчена кратуно българския цар губи живота си.
91
30
 
7
 
! Отговори
Нацистка България преди 3 месеца
Нацистка България окупира почти цяла Македония, не признаваше правото на съществуване за македонците, тяхната култура и език - всичко това трябва да стане българско. Първите месеци на окупацията македонците са почти изключително "за", искрено смятаха окупаторите за свои, но скоро тоягата на българските нацисти се изправя срещу тях. Българските нацисти изумяват местните със своята арогантност, грубост, алчност и ускорена "българизация" на всичко. Едва след това македонците се осъзнават като отделна нация, за което в София все още скърбят.
90
0
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 108 преди 3 месеца
Да така е, България ги депортира. Но Нацистка Германия ги уби.
89
23
 
7
 
! Отговори
Нацистка България преди 3 месеца
Нацистка България депортира десетки хиляди евреи в концлагерите на Хитлер като почти всички от тях намират смъртта си там. Нацистка България окупира Македония и част от Гърция, която в резултат на следвоенните събития се озова в западния блок и издаде милиардна сметка на съседите си. Не е необходимо да си плащат само по една причина - заради застъпничеството на Русия, който прощава всичко на българите и иска от другите да простят. Очевидно не си е заслужавало. Сега е дошло време българите да платят, но се правят на ударени, те си мислят, че ще минат метър, и ще им се размине.
88
24
 
4
 
! Отговори
Нацистка България преди 3 месеца
Хищническото поведение на Нацистка България и жестоката политика на българските нацисти в окупираните територии на Гърция и Македония е нещо, което Русия позволи на българите да забравят, а те с радост са забравили. Те просто не се чувстват виновни за случващото се в онези години: те казват, че са живели спокойно, а след това е дошъл руски нашественик, който по някаква причина е увековечен в Пловдив.
87
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В следствие от събитията през последните няколко години, Русия измени възприятието за българската нация. Не "братя", а множество предатели. Не "стари съюзници", а клиентелата на Адолф Хитлер. А "Альоша" е паметник не на "комунистическите окупатори", а на съветските войници, които щедро позволят на българите да запазят честта си след войната, оставяйки настрана съвестта си.
86
1
 
5
 
! Отговори
До @86 преди 3 месеца
Русия получи мандат за война срещу Османската империя от Великите сили след неуспешната Цариградска конференция от 1876г. На тази конференция големите европейски сили настояват Турция да даде автономия на българите, обаче турците правят финт с измислена конституция, според която всички в империята са равни. В резултат идва Руско-турската война. Печелят: Русия; Австро-Унгария , окупирала тогава Босна и Херцеговина; Сърбия взела Нишко и Поморавието(наши земи) и Румъния с подарените й Добруджи.
85
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нацистка България депортира десетки хиляди евреи в концлагерите на Хитлер като почти всички от тях намират смъртта си там.
84
0
 
6
 
! Отговори
. преди 3 месеца
По темата евевнтуално присъединяване към България , баща ми казваше "На кого е нужна кал ?" , не би могъл да е по-прав днес , никой не ви иска мъкодонията , ама си напишете собствена история !
83
14
 
8
 
! Отговори
при Тодор Живков преди 3 месеца
При Тодор Живков когато бяхме с Русия, България имаше енергетика и изнасяше ток в цяла Европа, а днес в ЕС и НАТО жалката евporейска България внася ток от Македония. Ако македонците срат тока, българите ще стоят на тъмно и ще студуват.
82
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Русия е достигнала 78% от нивото на газификация в страната.
81
12
 
3
 
! Отговори
в Русия преди 3 месеца
Тази година Русия започна за разработване на газови находища в отдалечени северни райони, това е за първи път в историята.
80
11
 
5
 
! Отговори
в Русия преди 3 месеца
В Русия се появи нова индустрия - втечнен природен газ. Русия вече е на 4то място в света по обем на производство на втечнен природен газ.
79
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Русия е световен лидер в ядрената индустрия. Русия е основния доставчик на такива технологии по целия свят.
78
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Русия е единствената държава в света, която е построила плаваща атомна електроцентрала.
77
1
 
9
 
! Отговори
Влади преди 3 месеца
"... Като ме можем да ги направим сърби, да ги направим македонци..." изказване на сръбски политик от 19-ти век. Е, успяха... Къде сме ние?
76
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И вие скоро няма да видите ЕС.
75
5
 
8
 
! Отговори
Бау преди 3 месеца
Ами, не искат за нищо на света да са българи, а защо искат да са сърби - тях питайте! Как да ви го обяснявам още по елементарно, като за глъми хора ли да обяснявам, вече не знам!? Все едно да се предлагате на някоя, но тя не иска хич да ви вижда и вие да напирате да и се предлагате, а тя иска Сръбчо и не иска точно Вас! Да я виним ли!? Има си вкус и предпочитание Македония! Нейно право!