Мохамед ел Барадей: Дойде време за промени в Египет

В Тунис правят спешни промени в правителството
Обновена: 31 яну 2011 16:57 | 28 яну 2011 11:18, Елка Василева
16
Мохамед ел Барадей: Дойде време за промени в Египет
Мохамед ел Барадей. Снимка: БТА

Носителят на Нобелова награда за мир и един от лидерите на египетската опозиция – Мохамед ел Барадей, пристигна в Египет. Той обяви, че е готов да застане начело на страната в преходния период.

Бившият генерален директор на Международната агенция за атомна енергия направи това изявление на летището във Виена преди отпътуването си за Кайро, където ще се присъедини към участниците в протестните акции.

Най-малко четирима души бяха убити при тридневните сблъсъци на демонстрантите с полицията. Над хиляда души бяха арестувани, пише ВВС.

Още по темата
"Ако хората пожелаят аз да оглавя страната в преходния период, не мога да ги подведа", заяви Ел Барадей.

По думите му ако египетското правителство продължи да използва сила, това ще доведе само до ръст на насилието.

"Призовавам режима да разбере, че по-добре е да се вслушат (в това, което говорят хората) и да направят това възможно по-скоро, без да използват насилие и да разберат, че е дошло време за промени. Нямат избор", заяви Нобеловият лауреат.

Сблъсъците между полицията и участниците в протестите, станали първоначално в Кайро и Суец, достигнаха и промишления град Исмаилия.

Във вторник в цял Египет се проведе „Ден на гнева“. Организаторите бяха вдъхновени от примера на Тунис, където в началото на януари при мащабни протестни акции беше свален от власт президентът Бен Али.

В Египет тази сутрин няма достъп до интернет, предаде АФП.

В петък, в Деня на гнева, след традиционната петъчна молитва, се очакват големи протести и демонстрации срещу режима на президента Хосни Мубарак.

Първоначално опозицията поддържаше връзка с привържениците си чрез социалните мрежи, но скоро достъпът до Facebook и Twitter в Египет се оказа блокиран.

Междувременно в Тунис бяха извършени промени в правителството. За тях съобщи премиерът Мохамед Гануши в телевизионно изявление. Сменени са министрите на отбраната, на външните и на вътрешните работи.

Промените в кабинета станаха в отговор на непреставащите протести, участниците в които искат да бъдат отстранени от власт приближените на сваления президент Бен Али.

Гануши потвърди, че парламентарни и президентски избори в в страната ще се проведат в рамките на половин година. Той заяви също така, че новото правителство ще работи за провеждане на политически реформи.

По данни на правителството на Тунис от началото на безредиците в страната са загинали 78 мирни граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
ринго преди 13 години
Барадей е човека на който иракчаните трябва да искат екстрадация и да го обесят публично заради измамните инспекции които правеше в Ирак и лъжите че разполагат с оръжия за масово поразяване.Американско долно ***!Колко са прозрачни намеренията на американците и онези гадняри евреите .Всичко е сценарий тези народи много ще си патят занапред ако дойде иракската демокрация и у тях.
15
3
 
1
 
! Отговори
ogi преди 13 години
Не на мухамет
14
3
 
2
 
! Отговори
Mango преди 13 години
Още един спасител...отново Мохамед!Аман,кафа,сиктир,олтун!
13
4
 
2
 
! Отговори
СИБАНКЯ преди 13 години
България вече търси своя Мохамед ел Барадей!
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мохамед ел Барадей беше и си остава верен служител на САЩ, я как бързо решиха американците да го използват и в Египет!
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
отивай там да яхнеш недоволството може да те направят премиер като иван костов навремето
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мдааа... Един онеправдан младеж в Тунис със саможертвата си отприщи насъбралото се навярно с векове недоволство в сбърканите общества на арабския свят. Дано да е за добро и най-после и на тях да им дойде времето да се реформират във светски общества, контролиращи и даже премахнали ислямския фанатизъм. Звучи като фантастика, но дано.
9
2
 
4
 
! Отговори
Тут преди 13 години
Не бих нарекъл сегашния режим антидемократичен, е вярно, че президентът е един и същ(а не е ли така във всяка арабска страна, било то монархия или тоталитаризъм), но за по-ниски постове си има избори. Но най-важното: хората са свободни, няма информационна завеса и терор. А сега кой ще дойде и какво ще донесе? Ако дойде радикален ислямизъм, ще е много лошо не само за страната, а и за целия регион.
8
1
 
4
 
! Отговори
притеснен преди 13 години
Единственото важно нещо в цялата ситуация е ислямистите да на вземат власта, а тази опастност май е огромна. Има много недоволни от войните с Изрел и те са предимно крайни ислямисти. А сега момента е перфектен, ако не вземат изцяло власта, то поне да си осигурят сериозни позиции в бъдещото управление. И изобщо нещата в целия регеон отиват много на зле. Нищо добро няма да излезе от цялата работа,включително и за местните хорица. В Тунис червени ислямисти (ужас!) са в първите редици,тук май също.
7
1
 
8
 
! Отговори
ПОЗНАТО преди 13 години
Това *дърво* в България сме го яли.Това се нарича да *яхнеш*народното недоволство.При нас Иван Костов се възползва от това.Но ако се направи анализ излиза че народа дава власта на Мафията.
6
0
 
7
 
! Отговори
до 1 преди 13 години
Ми този едва ли е ислямист.....ама знае ли се от "младо прасе" и "нов началник" каква "***" ще излезе.....
5
1
 
6
 
! Отговори
ТЕТКА МАРА преди 13 години
ЕГИПЕТ е изключително важен елемент в общата гео-стратегическа доктрина на САЩ и Западна Европа. Точно затова те досега поддържаха Президента Мубарак - с неговият тоталитарен и антидемократичен режим, но пък вярна марионетка. Субсидираха го със 7 милиарда $ годишно, икономически преференции, отделно най-модерно въоръжение. В никакъв случай не могат да си позволят да загубят Египет. Затова сега лансират Ел Барадей - също тяхна марионетка - нобелов л-т заради стъпкването на Иранската ядр. програма
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Промени"... ама какви? Ако просто сменяме играчите на върха или се капсуловаме в някакви религиозни догми....жалко за надеждите на хората.И тия ще ги преебат елегантно.
3
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Imame nujda ot novi lica stiga sti boikovci stanishef kostov i razni deto vsichki gi vidiaha che za nishto ne stavat
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Az se chudia pri nas koga shte ima takava promiana..
1
0
 
11
 
! Отговори
? преди 13 години
И сега дали ще имаме ислямистки режими или ще има "отваряне" и "демократизация" ???