Каква ще е Сирия след падането на Асад?

Анализатори коментират ситуацията пред Bulgaria On Air
31 авг 2013 21:02,
45
Каква ще е Сирия след падането на Асад?
Снимка: архив Ройтерс

"Никой не може да гарантира, че в Сирия няма да стане по-зле, ако режимът на Башар Асад падне", заяви в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria On Air проф. Нина Дюлгерова.

По думите й всяка страна, която е преминала през революция, се е превърнала не в държава, а образувание, в което радикалистите завземат властта и се създава хаос.

"Основният въпрос е какво ще се случи със Сирия след падането на Асад", посочи Дюлгерова.

"Вероятността за нанасяне на военни удари е твърде голяма", твърди проф. Владимир Чуков. Той обясни, че още от деня на изстрелването на снарядите с химическо оръжие е станало ясно кой го е направил.

"Благодарение на сателитни снимки стана ясно, че са изстреляни от четвърта дивизия, командвана от по-малкия брат на Башар Асад", посочи Чуков.

Според него САЩ имат много добър план за нападение над Сирия: "Обозначени са общо 20 цели за военните удари и една от целите е именно тази дивизия", каза той.

Чуков наблегна на факта, че използването на химическо оръжие в конфликтната страна не е за първи път, но е единственият, в който има толкова много жертви. Той допълни, че преди година също е имало подобна атака, но пострадалите са били десетки, а подобни нападения винаги са ставали около Дамаск, където е едно от двете места, където са съсредоточени химическите оръжия на Сирия.

"САЩ казват, че евентуалните удари ще бъдат ограничени и нямат за цел да бъде свален Башар Асад, но тогава какъв е смисълът от тези удари? Какво значат ограничени удари и защо не трябва да бъде свален Асад?", реторично запита Нина Спасова. Според нея коалицията между САЩ, Франция, Австралия и някои арабски държави е странна, както и целите им.

Тя е категорична, че една подобна операция ще има ефект върху обстановката в целия регион. "Ако Сирия реши да отговори на намесата с удар, той ще е слаб, но реакцията на Иран би била страшна", смята Спасова.

"Не трябваше да стават тези събития, за да има действие спрямо режима в страната. Ако има съвест Башар, той трябва да спаси Сирия и да сдаде властта преди ударите, но едва ли ще го направи", коментира Асхар ал Омар.

Тя подчерта, че животът в страната е станал неописуем: "Когато идват танковете и започват удари, вече няма сирени, които да предупреждават хората. Те спят и върху тях падат бомби".

"В Сирия не може да се живее, не можеш да спиш от звуците на бомбите и е необходима външна намеса", категоричен е Басел Алгафари, брат на PR експерта Нидал Алгафари.

"Асад разруши държавата и уби толкова много хора. Всички се местят от място на място. В една къща живеят три-четири семейства и е нормално да има вълна от бежанци, защото хората се плашат от тероризма и искат да го избегнат", каза той.

Преди седмица Алгафари пристигна в България заедно със семейството си. Той разказа, че децата му все още свикват в страната ни.

"В началото, когато имаше заря и ме питаха: Тате, бомбардират ли ни? Ти ни обеща че ще ни заведеш на място, където няма бомби. Искам да остана в България сега, но когато всичко свърши, искам да се върна в Сирия - всичко ми е там", каза още Алгафари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
3
 
! Отговори
niakoi преди 10 години
Отговарям. Анархия, ислямизъм и Ал кайда. И още една страна от другата страна на барикадата.
35
1
 
22
 
! Отговори
До xx преди 10 години
Не знам какво се опитвате да пропагандирате но аз съм сириец, женен за българка. Не съм в Сирия, не защото има проблеми там, а защото тук завърших медицина и практикувам и работя в България от 26 години. Чувам се ежедневно с моите роднини там и всички са на мнение, че проблемите ги създават ислямистите наричащи се бунтовници и те са тези, които реално избиват цивилни в градовете под техен контрол затова и бежанските вълни са към Турция и към дамаск! Башар Асад не е цвете за мирисане, но по бива
34
5
 
5
 
! Отговори
хх преди 10 години
Всъщност точното им наименование на арабски е алауити.И не знам какъв е братовчед ти дето е бил завчера в Сирия, само знам че или лъжеш или нищо не знаеш.И другото за което съм сигурен е че за 23 г. преход израстнахте като едно ужасно неграмотно и тъпо, но злобно и гадно поколение.
33
1
 
3
 
! Отговори
kobuladze4 преди 10 години
До хх"алевИИ" (от Али), не алевите нещо май не си разбрал за 4 години в Сурия!
32
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Долна лъжа,завчера братовчед ми се прибра от Сирия, не могат да спят в градовете където има бунтовници, а хората масово си искат Башар Асад защото поне висчко си е било спокойно и е нямало размирици, а сега ако си поддръжник на Асад или ставаш бежанец ако си щасткливец и късметлия или в траопвете в покрайнините на града където са уж избитите от войските на Асад, които войски ги няма има само мюсулмански радикалисти и наменици (англичани, белгийци, французи, чехи, сърби и други) Това е Сирия сег
31
0
 
1
 
! Отговори
kobuladze4 преди 10 години
До АнонименЛошо им се пише!
30
14
 
3
 
! Отговори
хх преди 10 години
В България постоянно се пропагандира, че за всичко по света са виновни само САЩ.Живях и работих 4 г в Сирия.Там има военно положение от 1963г до днес.Там не може да припари американски или друг шпионин.Всички евреи са прогонени или избити.Следят се всичко и всички.В Сирия 50 г. е най-свирепата диктатура след тази в С.Корея.Управлява едно малцинство алевити, около 10% от населението, а другите гледат отстрани и трупат злоба и мъст.А после всичко избухна,намеса отвън дойде месеци по-късно
29
6
 
1
 
! Отговори
kobuladze4 преди 10 години
Трябва да се знае че интиресите на САЩ и Русия са едни и същи-петрол.Просто играят доброто и лошото ченге!
28
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
демократична:)
27
2
 
3
 
! Отговори
kobuladze4 преди 10 години
През последните години реакционно ностроените ислямисти и тези около Ал Кайда станаха голям проблем за САЩ и Русия.Най-добрия вариант бе да се събират на едно място където някой да ги избива по възможност без ангажименти.Сирия бе подходящото място.Истината е че сага Башар Ал Асад натделява и трябва да му се намали моща за до продължи тази операция още.Затова Обама говори за удари но не и за сваляне на Асад!
26
1
 
17
 
! Отговори
Иво-000 преди 10 години
проф. Владимир Чуков вие знаете повече от oръжейните инспектори на ООН,*** трай си че те виждам какъв професор си, по- простотия.......
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Насакото ЯкатаШанс наистина няма но се надявам поне да им излезе скъпо на агресорите да умират да умират колкото може по-вече!
24
4
 
20
 
! Отговори
Насакото Яката преди 10 години
Сирия няма шанс, не се заблуждавайте. Не е възможно да се воюва на 4 фронта едновременно. Турция се гласи за нападение, Кюрдите се подготвят за въстание и отцепване, Израел точи брадвата също. САЩ и Франция са в готовност. Имали още *** дето да вярват, че Асад ще се справи с всички. Горко им на сирийците, лошо им се пише, не е лесно да притежаваш най-големите залежи на газ и петрол в шелфа си и да не даваш на САЩ да ги точат свободно.
23
0
 
28
 
! Отговори
Насакото Яката преди 10 години
Е, как каква? Глад мизерия и нищета. Малка прослойка *** на американски *** с дебели портфейли и масова бедни и мизерни хора. Природните богатства стават собственост на западни корпорации, въвежда се валутен борд, външната политика липсва а територията се предоставя за ползване безплатно от УС-армията. Всеки който не е съгласен е терорист и трябва да се ликвидира веднага. Става въпрос за Сирия, не за БГ да не се обърка някой.
22
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сащ и Русия нямат интирес Асад да падне сега всички терористи отиват там и Асад ги трепи безплатно!
21
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То пък при Асад Сирия е една прекрасна държава?!!! Най-добре е да си го държат! По 100 хил жертви на година, при 20 милиона население ще има и за наследниците на Асад кого да избиват!
20
3
 
25
 
! Отговори
кобуладзе преди 10 години
Бог да пази Асад и Сирия! Много искам най-после някой да им даде здрав отпор на наглите американци!
19
3
 
16
 
! Отговори
Мето преди 10 години
След Асад ще бъде пак Асад. След ударите по Асад обаче няма да има Обама, а после и САЩ.
18
0
 
20
 
! Отговори
Ханко Брат преди 10 години
Булгариа Он Аир - поредната антибългарска измислица за промиване и на малкото останал мозък по българските земи. За държавна измяна наказанеито е само едно ...
17
2
 
12
 
! Отговори
2 преди 10 години
по -важно е каква ще бъде Америка след това....ако ще нападат някой -това трябва да бъде Иран,ама хайде де каубои ... лесно е със Сирия където Асад не може да се оправи със няколко хиляди недоволни със калашници...