Мадая – градът на глада! Смърт на забавен каданс в Сирия

В града живеят близо 40 000 души, обсадени са повече от 170 дни
7 яну 2016 21:37,
84
Мадая – градът на глада! Смърт на забавен каданс в Сирия
Снимка: Twitter

Жители на сирийския град Мадая, който е недалеч от столицата Дамаск, умират ежедневно от глад. Резултат на продължаващата обсада на града от сили, лоялни на Башар ал Асад и обкръжен от минни полета и войници от Хизбула. 

Семействата са принудени да ядат листа, тревички и вода, в която са стоели подправки. В Мадая, където оризът се продава на грам, защото килограмът стига $250, някои са убили и изяли домашните си любимци.

"Хората умират на забавен каданс", разказва социален работник пред вестник "Guardian". "У дома отглеждахме различни цветя в саксии. Вчера откъснахме цветчетата и ги изядохме, но те бяха горчиви, ужасни".

Той изпраща снимки на измършавелите тела на няколко възрастни мъже, последните жертви на глада в Мадая.

"Ние казвахме, че никой не може да умре от глад, но всъщност вече го видяхме да се случва", разказва още свидетелят на ужаса.

Други активисти от града също споделят снимки на прегладнели деца. Ситуацията е толкова сериозна, че едно дете трябва да бъде бутано в количка, която отдавна е станала твърде малка за него. Но детето е твърде слабо, за да ходи само.

Останалите, които все още имат сили да се движат и в обикновени дни биха били в класните стаи, са извън града. Те са на полето, рискувайки живота си в търсенето на храна. Полетата обаче са минирани и някои от децата са загубили крайниците си.

От изданието отбелязват, че все пак това са непотвърдени разкази, но няколко различни източника разказват за същите условия в града - липса на храна, лекарства и електричество.

"Независивмо дали сте мъж, жена, дете, дали сте на 70 години или на 20, бихте загубили 15 кг от теглото си", обяснява Ебрахим Абас, бивш сержант в сирийската армия, който е избягал от нея. "Не може да видите дете, чиито очи не са хлътнали и да не те гледа с глад", допълва още той.

В Мадая живеят близо 40 000 души. Обсадата продължава от юли насам, повече от 170 дни. Засега обаче примирие няма и само през октомври е било осигурено примирие за 1 ден, през който хуманитарни конвои са донесли храна на града. Но твърде малко.

"Кълна се, може и да не ми повярвате, защото звучи нереално, но се опитах да си купя храна - но кило ориз е 100 000 сирийски лири", обяснява социалният работник. "Кило ориз, булгур, леща, захар - 100 000, 100 000, 100 000. Това е ако можете да ги намерите". Това означава, че килограм ориз в Мадая струва близо $250.

Според очевидци на ужаса в града жертвите на глада са около 20 души. Сирийската обсерватория за човешки права обвинява международната общност, че си затваря очите за случващото се.

А на жителите на Мадая така или иначе вече им се иска да бяха умрели. "Помолете някой да ни бомбардира и ни забравете", казват те.

Кадри от Мадая вижте във видеото на Bulgaria ON AIR:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
15
 
! Отговори
Жибор преди 8 години
А на обратната страна на Галактичния път избухнала Свръхнова изби 40 милиарда души население: на кого да берем гайлето по-напред??
51
0
 
17
 
! Отговори
12 преди 8 години
Интересно защо в началото на клипа пеят песен проАсад . В ютуб има клипове на които хората протестират срещу "свободната чифутска армия" грамотните хорица могат да потърсят в тубата
50
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ne gi sahaliavaite kolkoto poveche umrat tolkova po dobre
49
2
 
15
 
! Отговори
eZOB преди 8 години
SHTO LUJETE AUDITORIQTA KATO DURTI TSIGANE VE MAMA VI DEEBA MRUSNA...KUDE VIDQHTE GLADNI VE, ***....TIQ LI SUS ZLOBNITE KRUVQSALI OCHI I GOLEMITE SHKEMBETA SA GLADNI VE? ...MAIKA VI DEEBA LUJLIVA DJIHADISKA DEEBA....GLADNI SA ZA KRUV I UBIISTVA SA GLADNI,TOVA E ISTINATA ...RAZBRAHTE LI?
48
18
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Руснаците вън от Сирия !!!! Кремълски терористи !!!
47
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименРешението е да се предадат и ще има ядене. Щом подкрепят терористите е нормално. - - - -На кого да се предадат ? На руснаците ли ???
46
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Решението е да се предадат и ще има ядене. Щом подкрепят терористите е нормално.
45
21
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
..... и запомнете едно - КЪДЕТО СТЪПИ РУСКИЯ С.М.РАДЛИВ КРАК - ТРЕВА НЕ НИКНЕ !!!!
44
14
 
19
 
! Отговори
58 преди 8 години
До рускиня Ох мам... ти руска ! Ти ли се намери мен да учиш колко сме избили в Гърция и защо !? Ти ли твойта мам.... руска ? Ти ли ?
43
7
 
20
 
! Отговори
Иван преди 8 години
До рускиня до 58Милая, защото идвахте тука, женихте се и оставатхе рускинчетата. Щото в СССР всичко беше супер ли ?
42
7
 
16
 
! Отговори
рускиня до 58 преди 8 години
Гледам,че те липсва дим на крематориуми, в които са отправяхте евреи. Замъчня те за това време ,нали? Не те пука и за хиляди хора ,които избила българска армия в Гърция? Важно ,че твоя баба и дядо са похапвали добре. Нима такива ***,като тебе, могат да виреят по тоя свят?
41
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
KAKAV GLAD BE,ELATE V BALGARIA-GR.PLOVDIV-KV.STOLIPINOVO,ZA DA VIDITE KAKAV GLAD ZARUVA.
40
35
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така е братя сирийци ! Където влезе Русия, глада започва !България изкара 3 войни и никога никой не е гладувал през тях !!! Но после додоха руснаците 44 г. и глада в България настъпи, та до ден днешен ......
39
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пълни глупости. А път тоя, който дава интервю във видеото колко било зле в града, охранен като ***! Я моля ви се!
38
2
 
47
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Ами, да се вдигнат и да изтребят терористите в града си. Армията ще навлезе и ще настане мир.Щом не го правят, значи помагат на терористите от Ислямска държава. А, щом помагат на терористи - няма какво да ги жалим. Да *** от глад или от куршум, или от бомба.Няма милост за терористите и техните помагачи !
37
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Редакторите за мезе ни взеха. 817 лева за кило ориз? 100000 Syrian Pound equals817.3833 Bulgarian Lev
36
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Мадая градът на глада!"...България-ДЪРЖАВАТА НА ГЛАДА!!! ДА НАКАЖЕ БОГ ТЕЗИ,КОИТО ВЕЧЕ 26 ГОДИНИ ОГРАБВАТ,ПРОДАВАТ И ОГРОБВАТ БЪЛГАРИЯ,ТЕРОРИЗИРАТ,ЗАТРИВАТ И ПРОКУЖДАТ ЧЕДАТА Й! ДА НАКАЖЕ БОГ И ТЕХНИТЕ ДЕЦА,И ТЕХНИТЕ ВНУЦИ И ПРАВНУЦИ ТАКА,ЧЕ И СЕМЕТО ИМ ДА СЕ ЗАТРИЕ!!!
35
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Изгледах видеото, никъде не се вижда никой, който дори близо да напомня на умиращ от глад. Що така бе? Я се научете на правилната пропаганда! Покрай войната в Етиопия преди години видяхме хора, НАИСТИНА УМИРАЩИ И УМРЕЛИ ОТ ГЛАД!А тия с един плакат и малко крякане се опитват да предизвикват съчувствие - хайде мерси!
34
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А, пак сирийската обсерватория.....Нещо не ги видях да пишат за екзекутираната от ИДИЛ журналистка, що ли?
33
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ZASHTO LI NE VYARVAM NA STATII KATO TAZI? ZASHTOTO MNOGO LAJAT. KOGATO MNOGO LAJESH I ISTINA DA KAZVASH HIKOY NE TI VYARVA.