Сделка на кюрдите и Дамаск – повратен момент в конфликта?

Договориха разполагане на сирийската армия до границата с Турция
Обновена: 14 окт 2019 11:36 | 14 окт 2019 11:30, Елка Василева
65
Сделка на кюрдите и Дамаск – повратен момент в конфликта?
Снимка: архив, Reuters

Сирийските кюрди съобщиха вчера, че са постигнали споразумение с Дамаск за разполагане на сирийската армия близо до границата с Турция, предаде Франс прес.

"За да отговорим на турската агресия и да й сложим край, сключихме споразумение със сирийското правителство армията да се разположи по протежение на турско-сирийската граница с цел да бъдат подкрепени Сирийските демократични сили (СДС)", заяви в комюнике кюрдската администрация в Северна Сирия.

От комюникето става ясно, че освен да окаже подкрепа на СДС към сирийската армия е отправен апел да освободи всички селища, завзети от турските сили и техните съюзници.

Сирийската държавна агенция САНА заяви по-рано, че сирийската армия изпраща войски в Северна Сирия, които да се противопоставят на турската офанзива.

"Части на сирийската армия пътуват към Северна Сирия, за да се противопоставят на турската агресия на сирийска територия", съобщи САНА в своята интернет страница.

Още по темата

В края на миналата година Анкара заплаши, че ще започне операция срещу кюрдските сили в Сирия, припомня Франс прес.

Дълго време изолирани и подлагани на дискриминация от централното правителство в Дамаск, кюрдите установиха де факто автономия в Северна Сирия след началото на сирийската гражданска война през 2011 г.

Дамаск не признава кюрдската автономия, като в миналото сирийските власти дори наричаха кюрдите "предатели" заради съюза им с Вашингтон в борбата срещу джихадистите.

Заради опасения от евентуална турска офанзива кюрдите започнаха миналата година преговори с Дамаск, припомня Франс прес.

"Русия и сирийският режим направиха предложения, които могат да спасят живота на милиони хора, които живеят под наша закрила. Ние не се доверяваме на техните обещания. Ако трябва да съм честен, трудно е да знаем на кого да се доверим. Знаем, че ще се наложи да правим трудни компромиси с Москва и Башар ал Асад, ако си сътрудничим с тях. Ако трябва обаче да избираме между компромисите и геноцида на нашия народ, със сигурност ще изберем нашият народ да живее", пише в публикувана вчера в списание "Форин полиси" статия високопоставеният командир от Сирийските демократични сили Мазлум Абди.

Американският министър на отбраната Марк Еспър обяви вчера, че от Северна Сирия ще бъдат изтеглени до хиляда американски войници (почти всички американски войници в Сирия). Еспър заяви, че ситуацията в Сирия е станала непоносима за американските сили, за които има опасност да се озоват по средата на сблъсъка между Турция и кюрдските сили.

Обявяването на 6 октомври на изтеглянето на американските сили от Северна Сирия провокира възмущение в Съединените щати дори сред най-големите поддръжници на президента Доналд Тръмп в Републиканската партия, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

На фона на критиките в САЩ Тръмп започна от понеделник да заплашва Турция, че "изцяло ще унищожи икономиката й", ако турските сили не действат сдържано по време на офанзивата си в Северна Сирия.

Съединените щати заявиха в петък, че са готови във всеки един момент да задействат санкции срещу Анкара, припомня Франс прес.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Там където има мюсюлмани няма никаква логика за нищо. Това са неграмотни и елементарни хора , които не знаят какво искат или ако знаят не знаят как да го постигнат.Тръмп е умен и образован и много богат човек, разбра, че там няма оправия и си гледа интересите на неговата държава.
27
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Свърши се с кюрдската автономия, контрола над тези територии ще се върне в ръцете на Асад и турците ще се изтегля от там.Това е и най-логичната развръзка на ситуацията, икой неще пълномащабна война.
26
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ти смятай - кюрдите предпочитат Асад пред Ерджолан. А Асад го рисуваха като дявола. Значи Джолана е по-зле :))))
25
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 29.. Защото Турция не бръсне за слива НАТО! Анадън му??! Даже и руски ракати си купи!!-:) Гледа си интереса Ердоган!
24
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турците никога не са разбирали от цивилизовано отношение. И това на е от сега. И после се чудят защо Турция загуби повече от половината си територия.А ми продължавайте да се чудите.
23
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо им позволяват да се съюзят, защо? Какво прави НАТО защо не се намеси и подкрепи нашия съюзник Турция и да спрем сирийската агресия?
22
7
 
20
 
! Отговори
до 25 преди 4 години
Просто се чудех, че до момента турците още не се бяха похвалили колко народ са избили. Браво. Продължавайте така и се чудете, че кюрдите харесват повече Асад.
21
23
 
14
 
! Отговори
TSK преди 4 години
Турската лавина омита всичко по пътя си!
20
4
 
20
 
! Отговори
МММ преди 4 години
Със тоя конфликт трябва да им "светне лампата" на всички политици, че не трябва да разчитаме на "съюзници" които могат да се обърнат когато им е удобно. и не зорлем да демонстрираме лоялност като купуваме свръх скъпо оборудване, а да имаме наша стратегия за отбрана.Утре турците ако погледнат на запад, сме приключили за 24 часа, докато другите държави махат с пръстче.
19
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 19Така ли е пръцснала баба Ванга по тази тема? Но си прав, че Израел иска на всяка цена да създаде сателитна държава в този район, втори Израел! Ама няма да стане, чоджуум! И между другото, между тези кюрдски терористи, дето се бият срещу турския аскер ги доста такива безделници, дето се мислят за рамбовци - от американски рейнджъри до израелски бивши командоси. Но това не пречи на аскера да им натръшка лешовете. Около 600 до този момент! Сега си поплачи малко, да ти олекне!
18
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това си е чиста агресия на Турция в Сирия както и да го погледнеш!! Силен си решаваш и влизаш в чужда държава??? Не става!
17
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хе-хе, сега го обявихте за диктатор. Кой е по-голям диктатор? Ердоган с пълните затвори и всичко останало като отнемане свободата на журналистиката или Асад. Кофти е че кюрдите харесват повече Асад ама вие сами сте си виновни за това.Трябва да си много глупав след отношението на Турция към кюрдите и убийствата да чакате те да се хвърлят на врата на Ердоган и да го разцелуват.
16
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЗозоЪъъъъ ... значи НАТО не дава информация на турския аскер, ха? Цъ цъ цъ цъ ... този аскер с димни сигнали и морзова азбука ли си комуникират аджеба?! Аааа ... сега се сетих - турския аскер си има собствена комуникационна система, независима от НАТО'вската! А по време на операцията цялата цялата електронна комуникационна система е заглушена от системата КОРАЛ, включая и НАТО'вската! Най-малко 20 безпилотни дрона едновременно са във въздуха 24 часа.Ах тези умно-красиви българи ...
15
3
 
18
 
! Отговори
до 12 преди 4 години
Това да отношенията на Ердоган с ИД се говореше в световните медии не само у нас. На кого да вярваме - на теб и турците ли, щото така ви изнася?
14
5
 
16
 
! Отговори
юбералес преди 4 години
Сегашните граници в региона са създадени през 1919г. във Версай. Явно този договор не е справедлив и трябва да бъде нарушен за пореден път. А именно с нова кюрдска държава.
13
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 11Хлапе хлапе ... излез да си поиграш малко в пясъка отвънка, и не се мъчи с такива теми като геополитика и държавни дела.
12
11
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Спукана му е работата на турския Кадафи, още онзи ден ви го казах тук. Отрязан му е достъпа до информация то НАТО и приключва. А форумните руснаци вече не знаят какво да пишат, пълен резил са :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
11
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко е лесно за обяснение. Това го писах още вчера. Асад винаги се е отнасял цивилизовано с кюрдите и се е разбирал с тях. За разлика от Ердоган. И ако ще се споразумеят с някого кюрдите - това е Асад.
10
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 9"В нашите медии доста време се говореше за това."На твоите медии само дата на новината може да е вярна, и то само понякога! И ИДИЛ, и твоите любими кюрдски терористи са слуги на един и същ господар - Израел! Но това са дълбоки теми за плиткоумници, така че не се мъчи да ги разнищваш! Ти си продължавай с "Ама Ердоан създаде ИДИЛ!" "Ама Ердоан купуваше нефт от ИДИЛ!" и други алабализми!
9
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само едно си пеете - Турция няма да позволи това или онова. Сега ще ги видим как ще се оправят срещу обединени кюрди и сирийци. Нищо не е приключило.