Археолозите сащисани от думите на Божидар Димитров

Учените са огорчени, очакват извинение от министъра
8 авг 2010 15:29,
194
Археолозите сащисани от думите на Божидар Димитров
Снимка: Булфото

„Колегите бяха изненадани, бих казал сащисани, от това негативно изказване на министъра”.

Това заяви в интервю за БГНЕС председателят на УС на Асоциацията на български археолози и зам.-декан на Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски” – доц. Тотко Стоянов, по повод думите на министър Божидар Димитров, че археолозите са „шибан народ”.

Най-вероятно ще има официално изявление на позицията на българските археолози заради определенията на министъра без портфейл и събитията, породени от откриването на мощите, сочени за останки на Йоан Предтеча.

Археолозите са очаквали Димитров да им се извини за това, че ги е квалифицирал като „шибани”.

Още по темата
„Ние не можем да приемем подобен тон на държавен човек, на министър, на представител на правителството в каквато и да е ситуация, още повече на човек, който винаги е афиширал, че е историк, професионално свързан с нашите среди”, каза Стоянов.

Археологът изрази опасенията си от факта, че подобни обидни квалификации както към народа, така и към колегите му, излагат България като цяло. Това е и причината колегите му да се чувстват огорчени.

Ученият определя като „прекалено истеризирана” и медийна кампанията по популяризирането на откритието на проф. Казимир Попконстантинов. Той допуска, че тази кампания е свързана с предварително замислени икономически проекти.

„Едно откритие или археологията се употребява в даден момент за пропаганда или други цели”, коментира Стоянов. Средства за развитие на науката според него има, макар и недостатъчно. По-неприятното е, че те не се разпределят по балансиран, осмислен начин.

В този смисъл, в момента в който държавата намалява субсидията на БАН и университетите, 420 хил. лв. се дават за реконструкцията на църква.

„Не може да не се подкрепи такова нещо, въпросът е в какъв контекст се случва”, отбеляза археологът. Като специалист по тракийска археология обаче той отказа да коментира думите на Божидар Димитров за траките, които според него били мутри.

Стоянов изрази учудване от бързите заявки веднага Созопол да се превърне в българския Йерусалим, както иска министърът.

„Някак си много лесно даваме етикети, градим някаква бомбастични теории или нещо друго, които всъщност да служи за пилигримски туризъм”, коментира още той.

В този смисъл, Стоянов намекна, че ако в крайна сметка мощите не са Св. Йоан, отговорността ще понесат самите им откриватели, а не министърът.

„Божидар Димитров отнема възможността на археолозите да кажат спокойно за какво става дума”, каза той, като отбеляза, че отказ от експертиза на мощите направи не археологът Попконстантинов, а министърът, който не носи никаква отговорност.

Ученият определи положението, в което се намират в момента откривателите на мощите, с думите: „Със силата на авторитета, на властта, в случая влияние чрез медиите, да нямаш избор вече да се отклониш от предначертана пропагандна акция”.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не обръщайте внимание на този понд, той *** идеята по която си даваме коментарите тук.Та до кога господата политици ще си мислят че сме някаква анадолска рая.Не настъпили момента да сменим чипа и мисленето на тези които ни управляват и мислят да ни управляват.Народе събуди се нека докажем че не сме тези за които ни мислят някакви *** индивиди гледащи ни от високо.По площадите ...
161
1
 
6
 
! Отговори
Четящ житие Йоанов преди 13 години
Всички тези ужасни и неприлични неща, изписани тук, се дължат не на това, че българите са ш**ан народ.Няма ш**ан народ.Дължат се, на това, че българите не вярват в нищо на правителството.Защо му трябваше на правителството да намесва и Св.ЙоанКръстител в укрепването на разклатената си власт.Светецът, като чета сега, просто е страшен защитник на законите и народните права, толкова мрази управниците, че ако са го използвали за ПР управниците ни,жална им правителствена съдба!Абсолютно е безкомпромис
160
5
 
3
 
! Отговори
А СЕГА КАКВО? преди 13 години
Докато не си оправим мръсния бабаитски балкански нрав от сорта "ти знаеш ли аз кой съм бе?", да си оправим мръсните и гадни улици, злобата и завистта, да имаме и в същото време да се оплакваме, че нямаме, да се самоизтъкваме, да не спазваме законите, да подкупваме, клюкарстваме, вечно да казваме, аз това ..., аз онова ... , мързела - е вярвайте ми и аз ще твърдя, че не сме само ш**ан, ами и гаден народ.
159
1
 
4
 
! Отговори
тракиец преди 13 години
Знаеш ли,кога пристигат гърчолята на Балканския п-ов и от къде?Оговори,ако можеш!
158
2
 
4
 
! Отговори
karatas преди 13 години
da ne se okaje 4e neznaesh koi e bashta ti,mai oshte ima da plashtate oshte...elate 4ekame vi na poleto ima rabota,za takiva obrazovani s lopati
157
2
 
3
 
! Отговори
НеМинистър преди 13 години
Ти си най орИИгинален, непрекъснато се оригваш, аз пиша 3-4 поста, че сме траки, не българи. Миришеш ми на македонец, което е тракийско, но не гръцко. Чети книжки, наистина, не гледай само звездите...
156
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
tazi budala za6to se pravi na bilgarin
155
2
 
4
 
! Отговори
Колизеят преди 13 години
Хора, православни християни и братя во Христе! почитайте светците на Христовата вяра! Били ли сте в Театъра на Флавиите, на който казват Колизей? Били ли сте между двата стълба,от където са хвърляли християните, вярващите, на огромната арена, на дивите животни.Умирали са с Името Христово. Там сега има един голям черен кръст. Достойни ли сте да застанете между двата стълба? Ще можете ли? Това мислете! Не да повдигате костите на Светеца, който живота си даде за народа в борба с тираните-управници!
154
1
 
6
 
! Отговори
това са мощите преди 13 години
На капака на реликвариума пише: това са мощите на свети Йоан Кръстител! На долната част на реликвариума пише: Made in China!
153
1
 
2
 
! Отговори
Тракиец преди 13 години
Знаеш ли,кога пристигат гърчолята на Балканския п-ов и от къде?
152
1
 
2
 
! Отговори
810 преди 13 години
На турецкой свадьбе жених случайно расстрелял гостей из АК-47...Инцидент произошел в одной из деревень области Газиантеп, что на юго-востоке Турции. В ходе церемонии жених, желая отметить свой новый статус, взял автомат Калашникова и начал стрелять в воздух, однако неожиданно потерял контроль над оружием и направил его на гостей.
151
1
 
6
 
! Отговори
НеМинистър преди 13 години
Повтарям се, но: Тук са живели и живеят 95% траки. А ти си ***, живееща в България (мисли си, че е Гърция), учили сме те на български (може и да ти е роден език, но се правиш), иначе: баща ти е плащал, понеже не си могъл да те приемат в безплатните гръцки университети: там *** не приемат, и ми е плащал заплатата, защото съм преподавател в един университет. Мечтай си за великото минало, спомняй си за настоящето, не е лошо да мислиш малко и за бъдещето на просешката Гърция :) Чао от мен!
150
2
 
8
 
! Отговори
Самотраки преди 13 години
Malaka , седни и си нау4и историята бе калцалник . Созопол / АПОЛОНИЯ. Преди 4000 г. Тук са живяли ТРАКИ . На Пелопонес ПЕЛАЗГИ . Пиратите ЕЛЕНИ още са скитали из Азия а вие гърци сте биле на маиките си във га** измислен
149
0
 
5
 
! Отговори
НПМ преди 13 години
А обясни ми Коста, защо като знам и говоря на старогръцки, никой не ме разбира в Атина? И хляб не мога да си поискам на старогръцки. Иначе днес бях при мощите на св. Филотей Атински. Много го почитам светеца и гледам и младежите го почитат, но не знам защо младежите толкова го почитат. И не ме интересува истински ли са тия малки костици или не. Бил е свят човек Човекът Филотей! За човекът и делото му се ходи при мощите, не заради костиците.
148
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Веднъж се оказа прав Божидар Димитров и всички се втурнаха да го плюят. В другите държави история се измисля, да измисля се, съчинява се, преиначава се, украсява се, да има самочувствие народа и някой друг шаран да хванат, ние тук понеже само гледаме в канчето на другия, сами се прецакваме.
147
3
 
3
 
! Отговори
KATAHA MOPE преди 13 години
В блоговете име един пост на ВЕСЕЛАЖ, идете и го вижте. доста е добро.Жанрове като комедия, трагедия, траги-комедия, коми-траги, са на път да бъдат засенчени по търсене като средства за наместване на душата от жанрът който е използван в пози пост на veselaj.Да опишеш Министър-Предателят като Министър-Приятелят е изкуство.Бойко дефакто предаде Божидар пускайги го без портофел на журналистите. Портофелът е това, което човек трупа , спестява и камари за старини когато младите имат нужда от съвет, мнение или дума. Дебелият, клъст и мазен тип, какъвто е Божидар, с думите си демонстрира едно абсолютно бездарие (да си смени името!) и дори неуважение, не към Фол-ката, а към мощите на Светията. Пред такова събитие се пази тишина, слагат се климатици, не се допускат фотографи, които със светкавиците си могат да препкат мощите. А Божу-като смрадлив *** реди мръсни думи докато се драпа по стерилните си канали по които се стича запушваща течност към онуй късо нещо дето се използва повреме на малката нужда без да има приличност, без да има погледът на дете открило нещо потайно, без да пристъпя кротко, държейки се за ръката на възрастен човек когато влиза в храмът на историята.Та Божидар е без портофел по рождение. абе неговоря за ГЕРБският портуфель бе, говоря за възпитанието му. А, забележете, бил е комунист, е комунист и същевремнно е Герберист. Няма да го съдиме затова, че изнесе в Чикаго ценното културно богатство, каквото е персоната или ЕГНето батко Шкумба. Няма! Батко Шкумба сега ще ги върши същите неща и със същите хора , каквито и с когото дипломатка Лила ги е правила. С нетърпение културната общественност по този повод очаква да види в списанието за Мъже, Максим, потайно-културните ценности-прелести на батко Шкумба. *** ли или не този батко, батко Шкумба? Знаели човек, какво е позволил да му правят в дипломатическата баня зада иде аТАШЕ, или аГ**Е или аУСТЕ, тоз наш батко Шкумба, когото като *** култур трегер са го ш**али зада цъфне в културното Чигаго.Няма ли да закача и прокурорът баткото на батко Шкумба, батко Божидар, защото от къде е успял за една година без портуфел да натрупа толкоз много шпек, мас и клъсто, че като мине покрай турск сараи манфите охкат по него?ние ще му се смееме затова че замени постът си на директор на музей и то на цел музей и то некакъв си пост в ГЕРБ. За това ще му се смееме. Израстна с комунистическа лакомост, живял БеСеПарска изсмуквателност, сега ни се представя като едно ЕГН което има сериозни проблеми с ГЕРБалната мозъчна недостатъчност. Тази болест прави пациентите й еднакви и е единственната болест която в хората събужда смях, кикотене и ха ха хакане.та да си дойда на думата за новият жанр в литературата. Новият жанър е ИСТИНАТА- кавато и да е, за каквото и да е, за когото и да е.!ИСТНИТА като жанр до сега липсваше.
146
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
От агенти на ДС и членове на БКП определения какъв съм и какъв трябва да бъда не искам.
145
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
148 - МИ , МАЙ НЕЩО БЪРКАШ ! ХОРАТА , КОИТО ИЗБИХА В ЧЕРКВАТА СВ. НЕДЕЛЯ НЕ БЯХА *** , НИТО ПЪК ЦАРСКИТЕ МИНИСТРИ СЛЕД ТОВА , КОИТО ИЗВЕДОХА БЪЛГАРИЯ НА ПЪРВО МЯСТО ПО БВП И ИЗНОС В ЕВРОПА И ОСТАВИХА НА ПРОРУСКИТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ РАЗБОЙНИЦИ 24 ТОНА ЗЛАТЕН РЕЗЕРВ , КОЕТО ПО - КЪСНО ЗАМИНА ЗА МОСКВА (ЗА ПО - СИГУРНО) И ПОВЕЧЕ НИКОГА НЕ СЕ ВЪРНА ОТ ТАМ !
144
0
 
7
 
! Отговори
НеМинистър преди 13 години
няма да ти падна: ти си ***, живееща в България (мисли си, че е Гърция), учили сме те на български (може и да ти е роден език, но се правиш), иначе: баща ти е плащал, понеже не си могъл да те приемат в безплатните гръцки университети: там *** не приемат
143
0
 
9
 
! Отговори
До месещия се коста преди 13 години
Ако надписът е бил на гръцки,то е на старогръцки.А защо е на старогръцки гръцкият националист не знае.До Кирил и Методий и освещаването на славянската азбука от папата има 3 езика, на които пише и говори църквата - старогръцки, латински и строеврейски.Да не говорим, че мужду строгръцки и новогръцки няма нищо общо освен буквите.И ние нямаме КАТО ВАС ФЕС в националната си носия!Ей гърчеещ,не знаеш ли, че ние всичките християни на Балканите сме по-малко от Цариград с околностите му!Ще ни изядат!

Спонсорирани публикации