Археолозите сащисани от думите на Божидар Димитров

Учените са огорчени, очакват извинение от министъра
8 авг 2010 15:29,
194
Археолозите сащисани от думите на Божидар Димитров
Снимка: Булфото

„Колегите бяха изненадани, бих казал сащисани, от това негативно изказване на министъра”.

Това заяви в интервю за БГНЕС председателят на УС на Асоциацията на български археолози и зам.-декан на Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски” – доц. Тотко Стоянов, по повод думите на министър Божидар Димитров, че археолозите са „шибан народ”.

Най-вероятно ще има официално изявление на позицията на българските археолози заради определенията на министъра без портфейл и събитията, породени от откриването на мощите, сочени за останки на Йоан Предтеча.

Археолозите са очаквали Димитров да им се извини за това, че ги е квалифицирал като „шибани”.

Още по темата
„Ние не можем да приемем подобен тон на държавен човек, на министър, на представител на правителството в каквато и да е ситуация, още повече на човек, който винаги е афиширал, че е историк, професионално свързан с нашите среди”, каза Стоянов.

Археологът изрази опасенията си от факта, че подобни обидни квалификации както към народа, така и към колегите му, излагат България като цяло. Това е и причината колегите му да се чувстват огорчени.

Ученият определя като „прекалено истеризирана” и медийна кампанията по популяризирането на откритието на проф. Казимир Попконстантинов. Той допуска, че тази кампания е свързана с предварително замислени икономически проекти.

„Едно откритие или археологията се употребява в даден момент за пропаганда или други цели”, коментира Стоянов. Средства за развитие на науката според него има, макар и недостатъчно. По-неприятното е, че те не се разпределят по балансиран, осмислен начин.

В този смисъл, в момента в който държавата намалява субсидията на БАН и университетите, 420 хил. лв. се дават за реконструкцията на църква.

„Не може да не се подкрепи такова нещо, въпросът е в какъв контекст се случва”, отбеляза археологът. Като специалист по тракийска археология обаче той отказа да коментира думите на Божидар Димитров за траките, които според него били мутри.

Стоянов изрази учудване от бързите заявки веднага Созопол да се превърне в българския Йерусалим, както иска министърът.

„Някак си много лесно даваме етикети, градим някаква бомбастични теории или нещо друго, които всъщност да служи за пилигримски туризъм”, коментира още той.

В този смисъл, Стоянов намекна, че ако в крайна сметка мощите не са Св. Йоан, отговорността ще понесат самите им откриватели, а не министърът.

„Божидар Димитров отнема възможността на археолозите да кажат спокойно за какво става дума”, каза той, като отбеляза, че отказ от експертиза на мощите направи не археологът Попконстантинов, а министърът, който не носи никаква отговорност.

Ученият определи положението, в което се намират в момента откривателите на мощите, с думите: „Със силата на авторитета, на властта, в случая влияние чрез медиите, да нямаш избор вече да се отклониш от предначертана пропагандна акция”.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
и кой ти каза, че доносникът е ПРОФЕСОР ???
121
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
вече може дасе излъчи нов лозунг познат от младените на божо актуален сега...... ш**аланковци от цялата страна съединявайте се...
120
9
 
7
 
! Отговори
Nasko преди 13 години
"Заболяло ги" нашите Археолозо, но от ЗАВИСТ!Подкрепям Б.Димитров, наистина сме Ш**ана народ, щом траем всичко!А тези които са на държавната ясла, разните археолози и историци/ИнТЕЛЕгентите/ да се пробват да поплачат на Баце Гоце, нали са му дружки, награждава си ги, комитет с подписка за него си са направили Ш**аните Използвачи и ЗАВИСТНИЦИ! Така си отиде и Археолога Китов, защото "Те", не са откривателите, на нещо, за реват за парички!Прав си Божо...ако можеш дори им го начукай и в КАЗАНА !
119
9
 
5
 
! Отговори
Споделям преди 13 години
Прав е Професора.Колко ,години ни кара да се чувстваме българи?А тези "ш**аните" от Памир сме,от Афганистан сме,едва ли не и отХиндикуш сме дошли."Овчарчето ",като се пъне да доказва ,мъглявия Перпирикон(звучи ми на гръцко), и като доказателства монети,а пък и какви фантасмагории съм чувал и чел-никакви научни доказателства.Да им резнат заплатите на тези илюзионисти.
118
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
здравей матрял сега вече знам че и си ш**ан , и то не от кой да е от цял министър, боже колко мъка човек кат го напече слънцето и кат няма какво да прави
117
0
 
12
 
! Отговори
Фарисей Корлеоне преди 13 години
Има един важен момент. Той е, че Бойко действа като изпечен мафиотски капо, който каквото и прегрешение да стори, после отива на църква като ревностен християнин, кръсти се и целува иконите. Все едно филм за дон Корлеоне гледам. Направил сребърно-златна мощехранителница за великия светия, който мрази всяка власт, незачитаща Божието слово и който на камък е спял и в кожи е ходил. Дава 420 хил. лв. за църква, като че с това Бог ще му опрости греховете?
116
4
 
1
 
! Отговори
Стоян преди 13 години
Преди векове един монах написа: "О Неразумни юроде, поради що се срамиш ти да се наречеш Българин ?!!!. Ей, 'тракофончета", сещате ли се за името му?
115
0
 
11
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
Съгласен съм, че безумието да се ядем помежду си, го има само у нас.
114
2
 
9
 
! Отговори
Shark преди 13 години
Вярно, прав си, но може ли някой да докаже със сигурност че това което ни се казва като история е наистина така, говоря по принцип. Исторята винаги и навсякъде е служела като оръжие на пилитиците и църквата, и в миналото и сега е така. Но нека поне не се плюем едни друг в името на България. Ако нещо такова беше намерено в гърция, щяха да разтръбат по целия свят за находката и никой нямаше да каже нищо против този който го е открил. А ние се оплюваме, не че пак не ни разбират по света, ама...
113
10
 
3
 
! Отговори
Македонец от Пирин преди 13 години
Сите сме си само Македонци и нищо друго а бугаро татарите са приоданци и натрапници и да си одат со кобилите право за Азиа па на тие от весник Матеница шо ми бришат коментаро да го тура на женка им да го тура
112
7
 
1
 
! Отговори
Калин преди 13 години
тотко пари за черкви не ще да се дават, а за заплатки!църквата е религиозна институция, университети и банаджиите да си търсят финансиране.. да си оправят лабораториите и кадрите, пък тогава да искат субсидиране за заплати!
111
0
 
8
 
! Отговори
Истерия преди 13 години
Слушах аз изказването на Божо. Той беше изпаднал в истерия. Ами ако се съмнява или ако знае, че споменава напразно името на Светията? И Светията вземе, че стовари върху му справедливия си гняв. Може би затова изквича така истерично и ги изсипа простотиите. Все пак, може и той да се е усетил в страх от Бога и светците? Аз друго обяснение нямам. този човек не беше на себе си!
110
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Гърция, Турци и Македония наистина имат история, за разлика от фалшификациите и разните съкровища, заровени преди десетина години, които българските "учени", "археолози" и "професори", като плондира от снимката се скъсват да намират.
109
11
 
5
 
! Отговори
Ей преди 13 години
Министърът е напълно прав - *** НАРОД. БАН плаче за пари, Църквата плаче за пари, ето един момент в който те могат да се затрупат с пари - да превърнат Созопол в български Йерусалим. "Какво ако *** от кокалчета не е свещен?" - голяма работа - и така и така църквата е най-големия мошенник.
108
3
 
1
 
! Отговори
Калин преди 13 години
а бе какво значение има, че са *** такива са!но каквото и да е мощите са на свят човек!това са светини, какво да приемем косъма от брадата на мохамед ли!в това ли ни увещават разни други комунистически гадове.
107
0
 
4
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
Не сравнявай Тотко Стоянов с Николай Овчаров. Докато първият е сериозен човек и истински учен, вторият е един *** медиен гробокопач - сензатор!
106
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе какво има да вярваш - и Перперикон и Мощите на Св.Йоан Кръстетел са ментета. Така че никаква вяра на комунистическите доносници като Божидар Димитров и Румен Овчаров. И двамата са от един дол дренки.
105
5
 
19
 
! Отговори
Бат` Бойко преди 13 години
Това са мощите на вашият любим ВОЖД - генерал и премиер! Зъбът е един мой млечен зъб, който сам си избих (понеже на мен никой освен мен самият не може да ми избие зъб). А парченцето кокъл, е от крака ми, дето си го строших преди година и половина. Тогава доктор Лъчо - Мозъка, така ме сглоби, че останаха резевни кокали.Симеон Дянков вече е заделил пари за катедрала "Свети Бойко" в Банкя!
104
4
 
4
 
! Отговори
Калин преди 13 години
Значи на Овчаров да вярваме, че открил гроба на Орфей!а на записани свети слова не!егати ти скотската логика!Не го съм чувал този Тотко мотко . ..а *** както и при тотю .. ще им се изхрача мерна ли ги!нагли алчни намерили повод пари да искат за пиене! комунистически ***!
103
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
няма значение какво е било тогава, дали Селджук или Суджук - важното е, че Дева Мария е живяла там, а това с мощите на Йоан Кръстител е пълна постановка за пълнене на фалиращите мутро-хотели по Черноморието. Трябва да си много *** за да се хванеш на такива евтини номера от селски вечеринки. Перперикон между другото е същата история. Преди 15-ина години мястото беше затворено и военните усилено изграждаха "древните" зидове.

Спонсорирани публикации