Археолозите сащисани от думите на Божидар Димитров

Учените са огорчени, очакват извинение от министъра
8 авг 2010 15:29,
194
Археолозите сащисани от думите на Божидар Димитров
Снимка: Булфото

„Колегите бяха изненадани, бих казал сащисани, от това негативно изказване на министъра”.

Това заяви в интервю за БГНЕС председателят на УС на Асоциацията на български археолози и зам.-декан на Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски” – доц. Тотко Стоянов, по повод думите на министър Божидар Димитров, че археолозите са „шибан народ”.

Най-вероятно ще има официално изявление на позицията на българските археолози заради определенията на министъра без портфейл и събитията, породени от откриването на мощите, сочени за останки на Йоан Предтеча.

Археолозите са очаквали Димитров да им се извини за това, че ги е квалифицирал като „шибани”.

Още по темата
„Ние не можем да приемем подобен тон на държавен човек, на министър, на представител на правителството в каквато и да е ситуация, още повече на човек, който винаги е афиширал, че е историк, професионално свързан с нашите среди”, каза Стоянов.

Археологът изрази опасенията си от факта, че подобни обидни квалификации както към народа, така и към колегите му, излагат България като цяло. Това е и причината колегите му да се чувстват огорчени.

Ученият определя като „прекалено истеризирана” и медийна кампанията по популяризирането на откритието на проф. Казимир Попконстантинов. Той допуска, че тази кампания е свързана с предварително замислени икономически проекти.

„Едно откритие или археологията се употребява в даден момент за пропаганда или други цели”, коментира Стоянов. Средства за развитие на науката според него има, макар и недостатъчно. По-неприятното е, че те не се разпределят по балансиран, осмислен начин.

В този смисъл, в момента в който държавата намалява субсидията на БАН и университетите, 420 хил. лв. се дават за реконструкцията на църква.

„Не може да не се подкрепи такова нещо, въпросът е в какъв контекст се случва”, отбеляза археологът. Като специалист по тракийска археология обаче той отказа да коментира думите на Божидар Димитров за траките, които според него били мутри.

Стоянов изрази учудване от бързите заявки веднага Созопол да се превърне в българския Йерусалим, както иска министърът.

„Някак си много лесно даваме етикети, градим някаква бомбастични теории или нещо друго, които всъщност да служи за пилигримски туризъм”, коментира още той.

В този смисъл, Стоянов намекна, че ако в крайна сметка мощите не са Св. Йоан, отговорността ще понесат самите им откриватели, а не министърът.

„Божидар Димитров отнема възможността на археолозите да кажат спокойно за какво става дума”, каза той, като отбеляза, че отказ от експертиза на мощите направи не археологът Попконстантинов, а министърът, който не носи никаква отговорност.

Ученият определи положението, в което се намират в момента откривателите на мощите, с думите: „Със силата на авторитета, на властта, в случая влияние чрез медиите, да нямаш избор вече да се отклониш от предначертана пропагандна акция”.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
12
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
Бегай го тоя САТАНИСТ, масона Овчаров. Тоя миналата година откри "гроба на Богородица с Младенеца" в една селищна могила в русенско. Могилата била на един град покосен от чумата през средновековието. Понеже на Овчаров му бяха дали пари да търси тамплиери, а там тамплиери нямаше, трябваше по някакъв начин да оправдае парите и ... опа ... "погребение на Богородица с Младенеца!" - всъщност гроб на жена с бебе, положени, както е позата от едноименната икона! Така че, тоя Овчаров за нищо нестава
101
3
 
3
 
! Отговори
до 99 преди 13 години
Само че тогава не е било Селджук. :)
100
0
 
9
 
! Отговори
стар номер преди 13 години
Това е като Татул - "гробът на Орфей". Само дето според митологията Орфей няма гроб, защото са го разкъсали на парчета, които са хвърлили в реката...Такива трикове се правят навсякъде по Балканите, особено добри в това отношение са в Гърция, които във всяко село могат да ви разкажат егати историята за населелното място. Шансът да има нещо общо с Йоан Кръстител клонят към 1 на милион според мен, въпросът е колко балъци ще са туристите, за да се вържат. А за 420 хил е просто популизъм соред мен.
99
0
 
10
 
! Отговори
Перперикон преди 13 години
Овчаров лъже, че онзи камънак е Перперикон. Според писмените сведения Перперикон се намира на другия край на Родопите. Ама така е, като се политизира историята и се дават проекти на близки до управляващите историци. То нашите историци винаги са служили на управляващите и така са свикнали. не могат по друг начин.
98
1
 
6
 
! Отговори
Ха-хааааа! преди 13 години
На Фандъкова няма да повярва. Той е силно критичен ерудит :)
97
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дева мария наистина е живяла край Селджук и за това има исторически факти, за разлика от пунта-марата на Божко Мастиката.
96
10
 
5
 
! Отговори
Калин преди 13 години
мощите безспорно са на свят човек!наличието на надпис е достъчно убедително доказателство за да се приеме тезата, мощите са на Йоан Кръстител!Както се изрази митрополит Йоаникий .. откритите светини са по милост божия и духовно благо за хората!Някви пияндурници, и прочие *** .. изказвали мнение!*** кой им търси мнението - алчни за пари, намерили повод да се прочуят като плюят по духовността на нацията.
95
3
 
6
 
! Отговори
djohn3 преди 13 години
А относно най-големите скептици - като г-н Овчаров, то всички помним как изплува изпод сянката на Китов (сигурно пали свещ всяка година в деня на неговата смърт) и сега се чувства застрашен да не остане пак встрани разкопките му в Търново. Но както се казва освен знание, трябва и малко късмет. Той имаше неговия на Татул. Сега е на Попконстантинов. Примири се!
94
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Чак пък същисани!Ега ти преструвките и превземките.Казал нещо откровено и дайте да го смачкаме.Три дни пушилки до небесата.И това ако не е ш**ан народ...
93
0
 
6
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
Че ония от всеки камъп правят "история" е така ... но история ли е измислената история? Не се ли лъжат по този начин хиляди и хиляди хора? Една от Десетте Божии заповеди не беше ли точно "Не лъжи!" ?
92
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За Министър "Ш**ан народ" правилата не важат Прочетете тази статия в ТУНДЖА ИНФО
91
1
 
7
 
! Отговори
Късмет преди 13 години
Аменхотепе, ако си прав, че Божидар Димитров лъже за мощите и правителството лъже, вярвам, Св. Йоан Кръстител ще накаже страшно Божидар Димитров. Ще накаже и правителството и свещениците, които служат на лъжа и употребяват името му за властта си, а не гледат на народа, ще накаже кражбите, лицемерието и издевателствата, които се вършат. Светиня Му не обича никак управниците. Точно на неговите ли мощи имаха късмет да попаднат, че да им се въздаде отгоре според делата им.
90
1
 
7
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
90, *** си ти мой човек.Ако утре Божо ти каже, че Фандъкова е открила древнатаатлантида при чистенето на езерото Ариана, ще му повярваш ли?
89
5
 
4
 
! Отговори
Shark преди 13 години
Говориш глупости, първо по новия закон ст.н.с. вече няма, а да кажеш че откритието е на ниво фризьорки и т.н си е настина тъпо. В една Македония *** да видиш как от всеки намерен камък правят история и привличат туристи. Също и в Гърция. А тук банда мастити професори се плюят кой е по-велик, да наистина са банда, не мога по друг начин да ги квалифицирам. И няма да се извинявам
88
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ш**АН ТУРЧИН СИ ТИ.. НЕВЕРНИК
87
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
е не...това е жестоко! Със сълзи се смея
86
1
 
4
 
! Отговори
Ха-хаааа! преди 13 години
Аз не споря с теб. Те хората така разправят (плагиатствувам от култовия филм) :)
85
2
 
6
 
! Отговори
Доносник преди 13 години
Това *** не може да се нарече и сносен доносник. Лично съм го чувал да казва (картинки от господарите), че в България нямало турско робство защото баба ми и дядо ми не са били на робски пазар и не са ги оправяли отпред и отзад (думата оправяли си беше точно онази). След това почна да продава *** по света. А преди това доносничеше на бойко какво решили в БСП. Призна си, че във Ватикана го знаели що за стока е, но му давали вместо 3 - 5 броя книги. Срам, срам, срам и позор!
84
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Щом ш**ания е казал значи край, Созопол е вече Ерусалим. В ЕРУСАЛИМ ДА ЗАКРИВАТ ОЩЕ ДО УТРЕ СУТРИНТА ВСИЧКО. Созопол ДА БЪДЕ ПРЕИМЕНУВАН В Ш**АНИЯ ГРАД в чест на ш**ания. Да се сложи такса и процент от билетите на милиардите покрлоници които ще доидат в ш**ания град да видят откритието да отива директно в сметката на ш**ания
83
2
 
6
 
! Отговори
Ха-хааааа! преди 13 години
Драги, ама в случая спорещите са все мастити, на възраст професори. Опаааа. Божо не е професор, а ст.н.с., ама айде.А "откритието" наистина си е с особено ниво. На ниво фризьорки, козметички, охрана на паркинги и тем подобни :)

Спонсорирани публикации