Сблъсък на два влака край Драгоман, има ранени

Пътническият влак от Белград се блъснал в служебен влак
4 окт 2010 08:48,
81
Сблъсък на два влака край Драгоман, има ранени
Снимка: Булфото

19 души са пострадали при катастрофа между два влака тази сутрин в района на гара Драгоил.

Около 7,50 часа международният пътнически влак от Белград и български служебен влак са се сблъскали в участъка между Драгоман и Драгоил. Сблъсъкът е бил челен.

„Първоначалната причина за този инцидент на този етап според разследващите е човешка грешка или грубо нарушение, тъй като минути преди това е преминал нерегламентирано друг влак по това трасе, тоест той е навлязъл без разрешение и с това е объркал електронната система, която следи за движението на влаковете”, коментира министърът на транспорта Александър Цветков.

В района на катастрофата са три екипа на Спешна помощ от София и един от Драгоман.

Четири екипа на Гражданската защита също са на мястото на инцидента.

Осигурен е зелен коридор от Драгоман за София.

Пострадали са двамата машинисти, единият от които по-сериозно. Другите са с различни, основно охлузни, наранявания и са откарани в болници. По първоначални данни всички пострадали са без опасност за живота.

До 10,15 ч. в „Пирогов” са приети 19 души, пострадали при влаковата катастрофа.

Между тях е началникът на сръбския влак – Ж. Г., на 57 г. Една от пътничките на българския влак е освободена за домашно лечение.

Останалите пострадали са със сравнително леки наранявания на крайниците и главата, в момента минават прегледи и изследвания, съобщиха от болницата.

Девет деца от Габрово, пътували във влака на връщане от лекоатлетическо състезание в Чехия, са откарани с автобус от Драгоил към родния им град. Те са без наранявания, съобщиха от МВР.

Няма сериозни щети по инфраструктурата и контактната мрежа на БДЖ, информираха още от полицията.

По разпореждане на зам. главния прокурор Бойко Найденов в района на инцидента вече са пристигнали екипи за изясняване на причините за катастрофата – служители на Националното следствие, районният прокурор на Сливница.

На място е и директорът на Гражданската защита Стефко Бурджиев.

От БДЖ уточниха, че още до края на деня се очаква мястото на катастрофата да бъде разчистено и движението по жп линията - възстановено.

*Информацията е актуализирана в 11,05 часа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още по темата: Драгоман
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 13 години
Като престанем да мислим и групово да разсъждаваме като теб, държавата ще мръдне поне няколко крачки напред. Какво значи "дребни риби ще са виновни"?? Който е виновен, е виновен! Ако е виновен машинистът и стрелочникът, какво общо има министърът?? Всеки е персонално отговорен за действията си, хайде стига "дребния човечец" да е по презумпция невинен, защото има шеф, който е лош (защото е шеф и следователно е винаги виновен), ако ще "дребния човечец" да е избил и осакатил 20 човека.
29
4
 
6
 
! Отговори
ДО 32 преди 13 години
Ами къде майтап - къде истина да напишат за къде е тръгнал ТОЗИ СЛУЖЕБЕН ВЛАК И КОЙ ПЪТУВАЛ В НЕГО И ЦЕЛТА НЕ Е ЛИ КОНТРАБАНДА НА ПАПИРОСИ И ПРИКРИВАНЕТО ОБМЯНА НА ОПИТ.
28
2
 
6
 
! Отговори
Пич преди 13 години
"тоест той е навлязъл без разрешение и с това е объркал електронната система, която следи за движението на влакове, "Това са оправдания като за първи клас. Ако просто някой *** може да мине без разрешение и после цялата система да се обърка и никой да не забележи, тогава очивидно имаме проблем със системата и тя трябва да бъде променена или модернизирана. ОК, утре някой пак ще мине неправилно и после ще загинат 100 души и ще имаме виновник, но какво от това ?!
27
1
 
9
 
! Отговори
баба мравка преди 13 години
С тази допотопна техника предимството е,че при подобни катастрофи,жертвите са много малко.Та те се движат като мравки.
26
9
 
9
 
! Отговори
Кублай хан преди 13 години
Бате Бойко е виновен за катастрофата, защото е назначил такъв министър на транспорта, който пък е назначил такъв шеф на БДЖ, който е назначил началник гара, който е назначил некадърен стрелочник. В тази верига някой е най- виновен, но пешкира ще опере най- невинният.
25
1
 
5
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 13 години
Е ТОВА Е ПРЕДИМСТВОТО НА ЖЕЛЕЗНИЦИТЕ ,ЧЕ ДАВАТ МАЛКО ПОРАЖЕНИЯ В ТАКИВА СЛУЧАЙ,АКО БЯХА АВТОБУСИ РАНЕНИТЕ ЩЯХА ДА СА ПОКОЙНИЦИ
24
4
 
7
 
! Отговори
Да преди 13 години
Е ти какво искаш бе - Директора на БДЖ ли да е виновен ? Ти в работата си като хаправиш грешка да не би шефа ти да е виновен !
23
1
 
2
 
! Отговори
Жо преди 13 години
До 26 Охи: O.k.
22
1
 
3
 
! Отговори
ДО 22 преди 13 години
Явно искаш да се направиш компетентен по случая,но нещо май не си достатъчно в нещата.Обвиняваш НКЖИ демек дежурния ръководител , НО има и нещо което не ти е ясно.Когато се приема влак в гара ВИНАГИ СЕ ПРИЕМА НА СВОБОДЕН КОЛОВОЗ И КОГАТО НЯМА ТАКЪВ СЕ ПОДСИГОРЯВА ТАКЪВ ИЛИ СЕ УВЕДОМЯВА МАШИНИСТА НА ПРИЕМНИЯ ВЛАК НА ВХОДНИЯ СВЕТОФОР.Така до тук-предполагам че дежурния р-ел е предприел МАНЕВРА да освободи коловоз за международния влак е извел композицията по текущия път и да я върне на друг колов
21
6
 
12
 
! Отговори
Зелената барета преди 13 години
Държавата ни е като тези два влака, удряща се челно. Тотална катастрофа, а виновни няма, или по- точно ще има виновни, но те ще бъдат дребни риби- я някой стрелочник, я някой началник гара.
20
1
 
1
 
! Отговори
Охи преди 13 години
Знам бе пич. Има и Бургас запад, Пловдив запад и т. н. Доколкото те разбирам ти имаше нещо против точността на подадената информация. Обясних ти къде е грашката и защо така е станало (най-вероятно). А защо в пресрелиза е подадено името Калотина-запад, а не Калотина могат да ти отговорят ако звъннеш на 02/940 - 9824.
19
3
 
14
 
! Отговори
БДЖ преди 13 години
Така е със създаденото напражение в железниците.Пълно с администрация,неплащане на заплати,разни изпити,прегледи глупости до дупка дето ги няма в никоя друга структора-води до това .Голяма напрежение е създадено в железниците с тази аминистрация чудят се с какви глупости да измислят с тези съкращения побъркаха барабите само и само да създават илюзия че нещо вършат
18
1
 
4
 
! Отговори
Жо преди 13 години
До 23 ZORO: В София само някои болници имат звено за спешна медицинска помощ- Пирогов, ВМА, -ва градска и Окръжна. Запомни ги, дано не ти се налага да ги търсиш!
17
5
 
2
 
! Отговори
ZORO преди 13 години
ЗАЩО ПОСТРАДАЛИТЕ ВЪВ ВМА И ПИРОГОВ? НАЛИ ИМА ТРАНСПОРТНИ БОЛНИЦИ.
16
14
 
8
 
! Отговори
Чингиз хан преди 13 години
Бойко е събрал екип от непрокопсаници. Министърът на транспорта може да не е виновен, но носи политическата отговорност, но не очаквайте да си подаде оставката, защото е български темерут и е възпитаван в тепегьозлък.
15
2
 
2
 
! Отговори
мм120 преди 13 години
тоя ПЕНЧО ПОПОВ е ясно че е бушон ,ама защо пак хора трябва да загиват заради некадърници в БДЖ, преди тва си имаха един ОЛЕГ ПЕТКОВ ,още по голям *** и некадърник
14
5
 
6
 
! Отговори
движенец преди 13 години
генералния на БДЖ да си ходи веднага,и без тва за нищо не става МИНИСТЪРА и без тва му се клати стола от месец на сам ,сега ако не сирита тоя *** ,изстинало му е мястото до месец!
13
2
 
8
 
! Отговори
Жо преди 13 години
До 13 Охи: ПРИЯТЕЛ, гара Калотина-запад се намира точно до граничната бразда и няма нищо общо /освен името/ с гара Калотина. Но това е малка подробност, която не си длъжен да я знаеш. Важното е, че има пострадали. Дано не са в тежко състояние. Предполагам, че ударът не е бил с голяма скорост, защото международния влак в този участък се движи с около 50 км/ч.
12
5
 
23
 
! Отговори
и аз съм фен на ЦСКА преди 13 години
Похвално, така трябва, подкрепяй любимия отбор! Но тук ли е мястото?! Точно тук, където се говори за потенциални жертви на влакова катастрофа?! Моля Ви, използвайте мястото целесъобразно!
11
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ОСТАВКА НА МИНИСТЪРА!

Спонсорирани публикации